Čerstvý šalát môžete mať stále k dispozícii.dreamstime
StoryEditor

Regrowing: dajte odpadu zo zeleniny druhú šancu, postup je jednoduchý

27.02.2023, 15:00
Recepty a tipy

Regrowing je spôsob, vďaka ktorému zužitkujete aj zvyšky zeleniny, ktoré by inak skončili v biologickom odpade. Navyše šetrí peniaze a vašu kuchyňu obohatí o zdraviu prospešné vitamíny z vňatiek, ktoré budete mať stále po ruke.

Niektoré druhy zeleniny sú na regrowing ako stvorené a budete môcť ich rast pozorovať priamo pred očami. Ako na to?

Čerstvá vňať

Kto by nemal rád čerstvú vňať v polievke, rizote či chutnom šaláte? No najmä počas zimy ju nemusíte mať vždy po ruke. Ale to môžete jednoducho zmeniť. Najmä z koreňovej zeleniny si vňať môžete dopestovať priamo u vás doma a to doslova z odpadu, ktorý by inak skončil v koši.

Ako na to?

Ak sa práve chystáte variť zeleninovú polievku do ktorej idete pridať mrkvu či petržlen, odrežte túto zeleninu tesne pod koreňovou čiapočkou a vložte ho do vody. Už o pár dní sa môžete tešiť na to, že z hornej časti budú vychádzať malé výhonky, ktoré môžete pokojne používať. Následne mrkva zo spodnej časti začne vyháňať nové ochlpené korienky. Potom ju môžete presadiť do zeme.

image

Koreňová zelenina je na regrowing ideálna.

dreamstime

Zásady ktorých sa držte

V prvom rade by ste mali používať vždy zeleninu vo výbornom stave. Určite nie zeleninu, ktorá už bola v niektorej časti zhnitá, alebo plesnivá. Ideálne je použiť na regrowing zeleninu v bio kvalite. Spomedzi zeleniny, ktorú sa rozhodnete takto ďalej použiť vyberajte len tie väčšie kúsky, ktoré budú mať vysokú šancu, aby sa ujali. Zelenina totiž potrebuje na vyháňanie nových koreňov dostatok energie. Rastlinky potrebujú dostatok vlahy, tepla ale aj svetla. Bude to taký váš malý projekt, o ktorý je nutné sa denno denne starať. Nezabudnite preto meniť rastlinke každý deň vodu.

Potrebujú dva týždne

Zeleninu by ste mali do zeminy zasadiť najneskôr do dvoch týždňov. Aj keď sa rozhodnete zeleninu zasadiť len doma, použite väčší črepník a záhradný substrát, ktorý by mal byť stále vlhký, no nie úplne mokrý.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:05