Fenikel by mal mať vo vašom jedálničku stále miesto.dreamstime
StoryEditor

Fenikel: Dajte mu šancu v kuchyni a pripravte si z neho chutné jedlá podľa týchto receptov

09.02.2023, 15:00
Recepty a tipy

Fenikel je skvelá zelenina, ktorá sa však v slovenskej kuchyni nepoužíva veľmi často. A to je chyba, pretože fenikel vám dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Vďaka feniklu sa zbavíte nadúvania, tráviacich ťažkostí a tiež rôznych respiračných ochorení. Fenikel by však nemal chýbať ani na tanieri obéznych ľudí, pretože dokáže na seba naviazať tuk a to najmä v najinkriminovanejších partiách, akými sú brucho, boky či stehná.

Fenikel je zeleninou, ktorú môžete bežne nájsť v potravinách, preto by bola škoda sem tam si ju neprihodiť do košíka. A my vám ponúkame pár tipov, ako si ho rýchlo a chutne pripraviť.

Zapekaný fenikel

Päť kúskov feniklu umyte, prerežte ich na polovicu a odstráňte hlúbiky. Fenikel následne pokrájajte na tenké pásiky a vložte do hrnca s vriacou, osolenou vodou. Varte približne 5-7 minút a po uvarení fenikel preceďte a prelejte studenou vodou. Počas toho, ako sa bude fenikel variť, opražte na kocky nakrájanú slaninku. Fenikel vložte do zapekacej misky, prelejte slaninkou a posypte nastrúhaným eidamom. Zmes dajte do trúby na 15 minút a pečte pri 200°C. Potom zapekaciu misu vyberte a prelejte tromi rozšľahanými vajíčkami dochutenými soľou a čiernym korením a zapekajte do zlatista ďalších zhruba 10 – 15 minút. Fenikel môžete kombinovať a vrstviť aj so zemiakmi. Získate tak nie len chutné a výživné, ale aj sýte jedlo.

Feniklová polievka

Zima je ako stvorená na teplé polievky. Feniklovú polievku si určite zamilujete a zaradíte ju do svojho jedálnička. Na prípravu budete potrebovať tri hlavičky feniklu, tri väčšie zemiaky a pór, alebo šalotku. Zemiaky očistite, fenikel zbavte tvrdej časti a všetko nakrájajte na menšie kúsky. Zatiaľ si na masle s olivovým olejom opečte na drobno nakrájaný pór, alebo šalotku. Pridajte ostatnú zeleninu a zalejte zhruba jedným litrom teplej vody. Ak bude polievka príliš hustá, pokojne vodu dolejte. Varte až kým zelenina nezmäkne. Pridajte plátok masla, 250 ml smotany na šľahanie a všetko spolu zmixujte ponorným mixérom. Polievku doplňte o opečenú bagetku, alebo kúsky opečeného chleba.

image

Feniklová polievka vás počas zimy jednoznačne zahreje.

dreamstime

Feniklový šalát

Fenikel je skvelý nie len varený či zapekaný, ale aj surový. Môžete si z neho urobiť rôzne šalátové variácie, ktoré sú nie len chutné, ale aj zdravé. Fenikel si umyte, zbavte ho tvrdej časti a nakrájajte na tenučké pásiky. V miske ho zmiešajte s olivovým olejom, citrónovou šťavou a čerstvo namletým čiernym korením a hrubozrnnou soľou. Nechajte chvíľku odstáť a zatiaľ nakrájajte na pásiky červenú papriku, kolieska cherry paradajok a reďkovky a pár kúskov na kocky nakrájaného pomaranču. Všetko spolu poriadne premiešajte a servírujte s nasekanou petržlenovou vňaťou a celozrnným pečivom.

image

Feniklový šalát je osviežujúci.

dreamstime
Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 19:23