Tvarohové pagáčiky robte radšej rovno z dvojitej dávky.dreamstime
StoryEditor

Upečte si silvestrovské snacky vďaka ktorým zahviezdite a ich príprava vám nezaberie viac ako dvadsať minút

30.12.2022, 10:00
Recepty a tipy

Chystáte sa na silvestrovskú párty a okrem čipsov či tyčiniek chcete svojim hosťom pripraviť aj nejaké slané maškrty? Potom máme pre vás pár tipov na rýchle a chutné snacky, ktoré zvládne ľavou zadnou každý. Zahviezdiť dokonca môžu aj tí z vás, ktorí sa kuchyni a vareniu či pečeniu počas roka radšej vyhýbajú.

Ak doplníte syrovú či šunkovo – salámovú misu o pár slaných, pečených pagáčikov či tyčiniek, vaši priatelia aj rodina iste ocenia vaše kuchárske umenie.

Pre lenivé gazdinky

Klasických slimáčikov z lístkového cesta netreba nikomu obzvlášť predstavovať. Na internete nájdete množstvo skvelých a jednoduchých receptov kde si skutočne len doplníte lístkové cesto o ľubovoľné ingrediencie. Z rovnakého súdka jednoduchých pečených a najmä rýchlych maškŕt však je aj paradajkový koláč. Lístkové cesto si vyvaľkajte do tvaru kruhu vložte ho do okrúhlej formy na pečenie, ktorá je vhodná napríklad na pečenie rôznych tartov. Poprepichujte vidličkou a v miske si zmiešajte jeden veľký tavený syr so štipkou kurkumy, oregana a trošky mlieka, alebo smotany, aby sa vám syr ľahšie miešal a rozotieral. Natrite ho na celú plochu cesta a navrch poukladajte tenké plátky paradajok. Na záver posypte nivou, alebo iným slaným syrom a pečte v rozohriatej rúre na 180°C kým nebude cesto zlatisté. Ak ste fanúšikom cesnaku, nebojte sa ho pridať do syrového základu. Krájajte na trojuholníky.

image

Paradajkový koláč si obľúbite.

dreamstime

Tvarohové pagáčiky

Ani na prípravu týchto slaných pagáčikov nepotrebujete žiadne výnimočné schopnosti či zručnosti. Je to opäť chvíľková záležitosť. Pozor však na to, že presne tak rýchlo, ako ich vy urobíte, tak rýchlo sa aj zjedia. Odporúčame ich teda pripraviť rovno z dvojitej dávky. Na normálne množstvo budete potrebovať 250 gramov hladkej múky a rovnaké množstvo masla a hrudkovitého tvarohu. Tieto ingrediencie si dajte do misky a pridajte k ním 200gramov kyslej smotany, pol lyžičky soli a jeden žĺtok. Všetko spolu poriadne premiešajte a vypracujte kompaktné cesto. To rozvaľkajte a vykrajujte pokojne aj rôzne tvary. Následne ich vedľa seba ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky pagáčiky ešte potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte rascou, sezamovými, prípadne tekvicovými semienkami a pečte zhruba 10-12 minút pri 180°C. Akonáhle začnú pagáčiky rozvoniavať a sú zlatisté, je to signál, že sú hotové. Teplé sú dokonalé, no nič im nechýba ani keď vychladnú.

Syrové keksíky

Ak ste fanúšikom lístkového cesta, tak tu máme pre vás ešte jednu rýchlovku. Na prípravu budete potrebovať dva pláty lístkového cesta. Oba popichajte vidličkou, alebo špáradlom. Ak ste zvolili lístkové cesto, ktoré je už vyvaľkané, tak si ho rozložte na pracovnú dosku a zhruba každé 3- 4 centimetre položte na cesto syr, ktorý máte radi. Eidam, niva, balkánsky syr, ale aj klasický hermelín či camembert sú skvelou voľbou. Syr by mal byť zhruba 2x2cm veľký, podľa toho, aké kúsky z cesta budete následne vykrajovať. Aby ste mali čo najmenej odpadu, odporúčame v tomto prípade robiť štvorčeky. Prvý plát cesta, na ktoré ste rovnomerne poukladali syr, prikryte druhým plátom a zľahka pritlačte, len aby ste videli, ako máte krájať. Celý plát pred samotným krájaním ešte potrite vajíčkom. Jednotlivé kúsky poriadne popritláčajte zo všetkých strán vidličkou, alebo prstami, aby vám syr nevytekal a aj vrch týchto keksíkov môžete ozdobiť rôznymi semiačkami, alebo postrúhaným syrom. Pečte na plechu, vystlanom papierom na pečenie zhruba 15 minút. Ak chcete, pokojne spodný plát potrite ešte kečupom, alebo si urobte vlastný paradajkový základ, prípadne pridajte obľúbené bylinky. Fantázii sa medze samozrejme nekladú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:16