Pečený čaj si môžete vychutnať počas dlhých zimných večerov.dreamstime
StoryEditor

Objavte čaro pečených čajov. Ich intenzívnu chuť aj vôňu si zamilujete a príprava nezaberie viac ako pár minút

09.12.2022, 10:00
Recepty a tipy

Nie je nič lepšie, ako sa počas dlhých zimných večerov zahriať šálkou čaju. No nie hocijakým. Pečené čaje sú momentálne obľúbenou pochúťku nielen u dospelých, ale aj detí. Pripraviť si ich môžete z rôznych druhov ovocia. Pečené čaje môžu byť zároveň originálnym hand - made darčekom pre vašich blízkych.

Fantázii sa pri príprave pečených čajov medze nekladú. Pokojne spolu kombinujte rôzne druhy ovocia a skúmajte, čo s čím najlepšie zafunguje a uspokojí vaše chuťové poháriky.

Ako začať

Pred tým, než sa pustíte do samotnej prípravy pečeného čaju, si ovocie dôkladne umyte a nakrájajte na malé kocky. To urobte napríklad v prípade hrušiek či jabĺk. Pokiaľ ste sa rozhodli použiť drobné, bobuľové ovocie, to pokojne nechajte vcelku. 

Chuť jesene

Ktoré ovocie pripomína jeseň viac ak nie jablká a hrušky? Pripravte si lahodný nápoj práve z nich. Možno máte ešte uskladnené prebytky, tak prečo ich nespotrebovať aj takto? Kilo jabĺk aj hrušiek si očistite a nakrájajte na malé kocky. Vložte do misky a pridajte 100 gramov medu a 300 gramov trstinového cukru. Poriadne všetko spolu premiešajte, a vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180stupňov zhruba hodinku. Následne upečené ovocie dajte do malých zaváraninových pohárikov, uzatvorte a otočte hore dnom, až kým poháre nevychladnú. 

Štipľavá hruška

Máte radi pikantné? Pripravte si štipľavý nápoj, ktorý vás poriadne zahreje. Potrebovať budete zhruba kilo nakrájaných jabĺk, zbavených stopiek a jadierok. Pridajte 1 čajovú lyžičku chilli. Ak máte chilli, ktoré je naozaj pikantné, radšej množstvo uberte. Ak vám bude málo, môžete pokojne pridať nabudúce. Do zmesi pridajte 200 gramov medu a rovnaké množstvo cukru, premiešajte a pečte hodinu pri 180 stupňoch. Ďalej postupujte ako v predošlom recepte. 

Čaj pre pánov

Potešte svoju polovičku pečeným čajom s troškou alkoholu. Zvoľte si kilo ľubovoľného ovocia. Pokojne zmiešajte napríklad jablká s jahodami, malinami či čučoriedkami. Výborne chutí aj čaj z hrozna. Ovocie zmiešajte s cukrom a medom v rovnakom pomere, alebo pridajte viac medu a menej cukru. A nezabudnite na bodku v podobe dobrého alkoholu. Pečené ovocie chutí výborne s kvalitným rumom, ktorého budete potrebovať aspoň 100ml. Všetko precízne premiešajte, dajte na plech vystlaný papierom a ďalej to už poznáte...

Skladovanie a príprava nápoja

Zavaraninové poháre s pečeným čajom skladujte na tmavom a suchom mieste. Otvorený čaj nechajte v chladničke. Na prípravu horúceho čaju vám budú stačiť dve až tri lyžičky pečenej dobroty, ktorú zalejete vriacou vodou. Potom si už len vychutnajte lahodný nápoj a nezabudnite z dna šálky povyjedať sladké ovocie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:42