Fantázii sa pri príprave pečených čajov medze nekladú. Pokojne spolu kombinujte rôzne druhy ovocia a skúmajte, čo s čím najlepšie zafunguje a uspokojí vaše chuťové poháriky.
Ako začať
Pred tým, než sa pustíte do samotnej prípravy pečeného čaju, si ovocie dôkladne umyte a nakrájajte na malé kocky. To urobte napríklad v prípade hrušiek či jabĺk. Pokiaľ ste sa rozhodli použiť drobné, bobuľové ovocie, to pokojne nechajte vcelku.
Chuť jesene
Ktoré ovocie pripomína jeseň viac ak nie jablká a hrušky? Pripravte si lahodný nápoj práve z nich. Možno máte ešte uskladnené prebytky, tak prečo ich nespotrebovať aj takto? Kilo jabĺk aj hrušiek si očistite a nakrájajte na malé kocky. Vložte do misky a pridajte 100 gramov medu a 300 gramov trstinového cukru. Poriadne všetko spolu premiešajte, a vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180stupňov zhruba hodinku. Následne upečené ovocie dajte do malých zaváraninových pohárikov, uzatvorte a otočte hore dnom, až kým poháre nevychladnú.
Štipľavá hruška
Máte radi pikantné? Pripravte si štipľavý nápoj, ktorý vás poriadne zahreje. Potrebovať budete zhruba kilo nakrájaných jabĺk, zbavených stopiek a jadierok. Pridajte 1 čajovú lyžičku chilli. Ak máte chilli, ktoré je naozaj pikantné, radšej množstvo uberte. Ak vám bude málo, môžete pokojne pridať nabudúce. Do zmesi pridajte 200 gramov medu a rovnaké množstvo cukru, premiešajte a pečte hodinu pri 180 stupňoch. Ďalej postupujte ako v predošlom recepte.
Čaj pre pánov
Potešte svoju polovičku pečeným čajom s troškou alkoholu. Zvoľte si kilo ľubovoľného ovocia. Pokojne zmiešajte napríklad jablká s jahodami, malinami či čučoriedkami. Výborne chutí aj čaj z hrozna. Ovocie zmiešajte s cukrom a medom v rovnakom pomere, alebo pridajte viac medu a menej cukru. A nezabudnite na bodku v podobe dobrého alkoholu. Pečené ovocie chutí výborne s kvalitným rumom, ktorého budete potrebovať aspoň 100ml. Všetko precízne premiešajte, dajte na plech vystlaný papierom a ďalej to už poznáte...
Skladovanie a príprava nápoja
Zavaraninové poháre s pečeným čajom skladujte na tmavom a suchom mieste. Otvorený čaj nechajte v chladničke. Na prípravu horúceho čaju vám budú stačiť dve až tri lyžičky pečenej dobroty, ktorú zalejete vriacou vodou. Potom si už len vychutnajte lahodný nápoj a nezabudnite z dna šálky povyjedať sladké ovocie.