Malé bábovky
Suroviny na 3 kusy:
Cesto:
- 250 g masla na vymastenie
- 180 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 250 g mäkkého tvarohu
- 100 ml mlieka
- 2 limetky
- 250 g polohrubej múky
- polovica balíčka kypriaceho prášku
- 50 g mandľovej múky alebo jemne namletých mandlí
1. Maslo nakrájame na malé kúsky a vymiešame s oboma druhmi cukru a žĺtkami. Tvaroh rozriedime mliekom, zmiešame s kôrou z limetiek a šťavou z jednej limetky.
2. Potom vmiešame do rozotreného masla so žĺtkami a vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a mandle. Nakoniec primiešame bielkový sneh.
3. Formy na bábovky vymastíme tukom, vysypeme polohrubou múkou a naplníme cestom. Pečieme v rúre predhriatej na 160 ° C 40 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme na kovovú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Citrónové mini bábovky
Suroviny na 10 kusov:
Cesto:
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 citrón
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 200 g mascarpone
- 80 ml extra panenského oleja
- 220 g hladkej múky
- ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička jemne nasekaného rozmarínu
Poleva:
- 50 g mascarpone
- 2 lyžice citrónovej šaťavy
- 80 g práškového cukru
- čerstvý rozmarín na zdobenie
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, nastrúhanou kôrou z citróna a vanilkovým cukrom do peny. Potom vmiešame mascarpone, olej a preosiatu múku s kypriacim práškom.
2. Nakoniec vmiešame vyšľahaný pevný sneh z bielkov so šťavou z citróna a rozmarínom. Hotové cesto naplníme do malých formičiek na bábovky.
3. Formičky si vopred vymastíme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 ° C asi 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme.
4. Mascarpone vymiešame so šťavou a cukrom na lesklú polevu. Pripravenou polevou polejeme vychladnuté bábovky a ozdobíme ich čerstvým rozmarínom.
Mramorová bábovka
Suroviny na 16 porcií:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 150 ml rastlinného oleja
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 150 ml gréckeho jogurtu
- 280 g hladkej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 4 lyžice mlieka
- tuk na vymazanie a polohrubá múka na vysypanie formy
Na dohotovenie:
práškový cukor na posypanie
1. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do hustej peny. Potom za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame olej a znova vyšľaháme.
2. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Potom vmiešame kôru, jogurt a preosiatu múku s kypriacim práškom. Z cesta odoberieme asi jednu štvrtinu, do ktorej vmiešame preosiate kakao s mliekom.
3. Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy striedavo plníme svetlé a kakaové cesto. Pečieme pri 160 ° C asi 50 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme a vyklopíme. Pred podávaním pocukrujeme.