Bábovka je koláč nášho detstva.Dreamstime
StoryEditor

Bábovka ako od babičky: Vyskúšajte si upiecť rôzne verzie tohto klasického múčnika

22.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Ak je nejaký sladký dezert, ktorým sa dokážeme v sekunde mysľou preniesť späť do detstva, tak je to jednoznačne bábovka. Krásne tvarovaná, nadýchaná a dvojfarebná, samozrejme.

Malé bábovky

Suroviny na 3 kusy:

Cesto:

  • 250 g masla na vymastenie
  • 180 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 100 ml mlieka
  • 2 limetky
  • 250 g polohrubej múky
  • polovica balíčka kypriaceho prášku
  • 50 g mandľovej múky alebo jemne namletých mandlí

1. Maslo nakrájame na malé kúsky a vymiešame s oboma druhmi cukru a žĺtkami. Tvaroh rozriedime mliekom, zmiešame s kôrou z limetiek a šťavou z jednej limetky.

2. Potom vmiešame do rozotreného masla so žĺtkami a vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a mandle. Nakoniec primiešame bielkový sneh.

3. Formy na bábovky vymastíme tukom, vysypeme polohrubou múkou a naplníme cestom. Pečieme v rúre predhriatej na 160 ° C 40 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme na kovovú mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Citrónové mini bábovky

Suroviny na 10 kusov:

Cesto:

  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 citrón
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 80 ml extra panenského oleja
  • 220 g hladkej múky
  • ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jemne nasekaného rozmarínu

Poleva:

  • 50 g mascarpone
  • 2 lyžice citrónovej šaťavy
  • 80 g práškového cukru
  • čerstvý rozmarín na zdobenie

1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, nastrúhanou kôrou z citróna a vanilkovým cukrom do peny. Potom vmiešame mascarpone, olej a preosiatu múku s kypriacim práškom.

2. Nakoniec vmiešame vyšľahaný pevný sneh z bielkov so šťavou z citróna a rozmarínom. Hotové cesto naplníme do malých formičiek na bábovky.

3. Formičky si vopred vymastíme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 ° C asi 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme.

4. Mascarpone vymiešame so šťavou a cukrom na lesklú polevu. Pripravenou polevou polejeme vychladnuté bábovky a ozdobíme ich čerstvým rozmarínom.

Mramorová bábovka

Suroviny na 16 porcií:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • 150 ml gréckeho jogurtu
  • 280 g hladkej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • 4 lyžice mlieka
  • tuk na vymazanie a polohrubá múka na vysypanie formy

Na dohotovenie:

práškový cukor na posypanie

1. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do hustej peny. Potom za stáleho šľahania tenkým pramienkom prilievame olej a znova vyšľaháme.

2. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Potom vmiešame kôru, jogurt a preosiatu múku s kypriacim práškom. Z cesta odoberieme asi jednu štvrtinu, do ktorej vmiešame preosiate kakao s mliekom.

3. Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy striedavo plníme svetlé a kakaové cesto. Pečieme pri 160 ° C asi 50 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme a vyklopíme. Pred podávaním pocukrujeme.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 00:05