Koláč s orieškami a pomarančovou kôrou
Suroviny na 12 porcií:
· 100 g hrozienok
· 250 g gaštanovej múky
· 70 g píniových orieškov
· 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
· štipka strúhaného muškátového orieška
· štipka soli
· 1 lyžička jedlej sódy
· maslo na vymastenie formy
· práškový cukor na posypanie
1. Hrozienka namočíme do studenej vody a necháme napučať. Múku zmiešame s orieškami, pomarančovou kôrou nakrájanou na drobné kúsky, s muškátovým orieškom, so soľou a s jedlou sódou.
2. Nakoniec pridáme hrozienka a 100 ml vody. Vypracujeme polotekuté cesto, ak je príliš tuhé, pridáme ešte trochu vody.
3. Guľatú koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Naplníme ju cestom a povrch uhladíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme cukrom cez ozdobnú šablónu.
Čokoládové pralinky
Suroviny na 20 kúskov:
· 400 g mliečnej čokolády (40 % kakaového podielu)
Náplň:
· 150 g jedlých gaštanov, uvarených a olúpaných
· 50 g práškového cukru
· 30 ml rumu
· 100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)
· 200 g mliečnej čokolády
Dohotovenie:
· 40 g bielej čokolády
· 40 g horkej čokolády
· 20 ks pražených celých mandlí
1. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme za stáleho miešania 260 g mliečnej čokolády. Teplota čokolády by mala byť 45 °C. Potom ju odstavíme a pridáme zvyšnú čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia a vychladnutia na 30 °C.
2. Pomocou malého štetca vytrieme v tenkej vrstve pripravenou čokoládou malé papierové košíčky. Počkáme, až čokoláda v košíčkoch stuhne a postup ešte raz zopakujeme. Potom ich uložíme do chladničky a necháme celkom zatuhnúť.
3. Gaštany rozmixujeme spoločne s cukrom a rumom na pyré. Smotanu privedieme k varu a horúcu ju nalejeme do misy s mliečnou čokoládou na náplň. Miešame do rozpustenia. Potom pridáme gaštanové pyré a spoločne dobre premiešame.
4. Košíčky vytreté čokoládou vyberieme z chladničky. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou ich naplníme pripraveným gaštanovým krémom asi 4 mm pod okraj.
5. Potom náplň zalejeme zvyšnou rozpustenou mliečnou čokoládou. Pralinky necháme zatuhnúť v chladničke.
6. Po stuhnutí zlúpneme z čokoládových bonbónov papierové košíčky a obrátime ich širšou stranou smerom dolu na list papiera na pečenie.Pripravené pralinky ozdobne prestriekame pomocou papierových kornútikov rozohriatou bielou a horkou čokoládou. Nakoniec ich ozdobíme praženými mandľami a necháme zatuhnúť.
Piškóta s gaštanovou polevou
Suroviny na 25 porcií:
· 6 vajec
· 160 g krupicového cukru
· 200 g polohrubej múky
· 1/2 balíčka prášku do pečiva
· 1/2 lyžičky citrónovej kôry
Krém:
· 2 balíčky vanilkového pudingu
· 500 ml mlieka
· 120 g práškového cukru
· 400 g masla
Poleva:
· 4 tyčinky ľadových gaštanov
· čokoládové hobliny na ozdobu
1. Z bielkov s polovicou cukru vyšľaháme pevný sneh, žĺtky vyšľaháme so zbytkom cukru. Potom obe hmoty zľahka spojíme a po lyžiciach zapracovávame múku s kypriacím práškom a citrónovou kôrou. Plech vyložíme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a povrch urovnáme stierkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Hotovú piškótu vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Pripravíme si krém. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladiť a potom doňho postupne zašľaháme zmäknuté maslo, aby sa krém nezrazil.
3. Z vychladnutej piškóty odstránime papier na pečenie. Potrieme ju rovnomerne maslovým krémom a vložíme na chvíľu zatuhnúť do chladničky. Medzitým rozlámeme ľadové gaštany a rozpustíme ich v kovovej miske vo vodnom kúpeli. Rozohriatu čokoládu polejeme krémom a necháme zatuhnúť. Hotový dezert nakrájame na kocky a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.