Jedlé gaštany sú skvelá pochúťka aj v podobe dezertov.Dreamstime
StoryEditor

Fantastické gaštanové sladkosti: Po pyré či jazýčkoch sa budete oblizovať

15.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Ak obľubujete pečené gaštany, gaštanové pyré či jazýčky, tak tieto naše dezerty vás istotne oslovia.

Koláč s orieškami a pomarančovou kôrou

Suroviny na 12 porcií:

· 100 g hrozienok

· 250 g gaštanovej múky

· 70 g píniových orieškov

· 50 g kandizovanej pomarančovej kôry

· štipka strúhaného muškátového orieška

· štipka soli

· 1 lyžička jedlej sódy

· maslo na vymastenie formy

· práškový cukor na posypanie

1. Hrozienka namočíme do studenej vody a necháme napučať. Múku zmiešame s orieškami, pomarančovou kôrou nakrájanou na drobné kúsky, s muškátovým orieškom, so soľou a s jedlou sódou.

2. Nakoniec pridáme hrozienka a 100 ml vody. Vypracujeme polotekuté cesto, ak je príliš tuhé, pridáme ešte trochu vody.

3. Guľatú koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Naplníme ju cestom a povrch uhladíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme cukrom cez ozdobnú šablónu.

Čokoládové pralinky

Suroviny na 20 kúskov:

· 400 g mliečnej čokolády (40 % kakaového podielu)

Náplň:

· 150 g jedlých gaštanov, uvarených a olúpaných

· 50 g práškového cukru

· 30 ml rumu

· 100 ml smotany na šľahanie (33 % tuku)

· 200 g mliečnej čokolády

Dohotovenie:

· 40 g bielej čokolády

· 40 g horkej čokolády

· 20 ks pražených celých mandlí

1. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme za stáleho miešania 260 g mliečnej čokolády. Teplota čokolády by mala byť 45 °C. Potom ju odstavíme a pridáme zvyšnú čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia a vychladnutia na 30 °C.

2. Pomocou malého štetca vytrieme v tenkej vrstve pripravenou čokoládou malé papierové košíčky. Počkáme, až čokoláda v košíčkoch stuhne a postup ešte raz zopakujeme. Potom ich uložíme do chladničky a necháme celkom zatuhnúť.

3. Gaštany rozmixujeme spoločne s cukrom a rumom na pyré. Smotanu privedieme k varu a horúcu ju nalejeme do misy s mliečnou čokoládou na náplň. Miešame do rozpustenia. Potom pridáme gaštanové pyré a spoločne dobre premiešame.

4. Košíčky vytreté čokoládou vyberieme z chladničky. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou ich naplníme pripraveným gaštanovým krémom asi 4 mm pod okraj.

5. Potom náplň zalejeme zvyšnou rozpustenou mliečnou čokoládou. Pralinky necháme zatuhnúť v chladničke.

6. Po stuhnutí zlúpneme z čokoládových bonbónov papierové košíčky a obrátime ich širšou stranou smerom dolu na list papiera na pečenie.Pripravené pralinky ozdobne prestriekame pomocou papierových kornútikov rozohriatou bielou a horkou čokoládou. Nakoniec ich ozdobíme praženými mandľami a necháme zatuhnúť.

Piškóta s gaštanovou polevou

Suroviny na 25 porcií:

· 6 vajec

· 160 g krupicového cukru

· 200 g polohrubej múky

· 1/2 balíčka prášku do pečiva

· 1/2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:

· 2 balíčky vanilkového pudingu

· 500 ml mlieka

· 120 g práškového cukru

· 400 g masla

Poleva:

· 4 tyčinky ľadových gaštanov

· čokoládové hobliny na ozdobu

1. Z bielkov s polovicou cukru vyšľaháme pevný sneh, žĺtky vyšľaháme so zbytkom cukru. Potom obe hmoty zľahka spojíme a po lyžiciach zapracovávame múku s kypriacím práškom a citrónovou kôrou. Plech vyložíme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a povrch urovnáme stierkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Hotovú piškótu vyberieme a necháme vychladnúť.

2. Pripravíme si krém. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladiť a potom doňho postupne zašľaháme zmäknuté maslo, aby sa krém nezrazil.

3. Z vychladnutej piškóty odstránime papier na pečenie. Potrieme ju rovnomerne maslovým krémom a vložíme na chvíľu zatuhnúť do chladničky. Medzitým rozlámeme ľadové gaštany a rozpustíme ich v kovovej miske vo vodnom kúpeli. Rozohriatu čokoládu polejeme krémom a necháme zatuhnúť. Hotový dezert nakrájame na kocky a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:14