Pripravte si kačacie prsia, závin či paštétu aj doma.Dreamstime
StoryEditor

Jesenné kačacie hody u vás doma: Pripravte si tri recepty ako profesionálne šéfkuchárky

03.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Pochutnajte si s nami na týchto výborných jedlách s kačacím mäskom. A budete sa cítiť ako na hodoch niekde na jarmoku.

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou

Suroviny na 4 porcie:

· 2 vykostené kačacie prsia

· soľ

· mleté čierne korenie

· 1 malá tekvica Hokkaido

· 1 červená paprika

· 5 lyžíc olivového oleja

· 8 stoniek čerstvej levandule

· 4 lyžice suchého červeného vína

· 100 g sušených brusníc

· 2 lyžice balzamikového octu

· 1 lyžica brusnicového džemu

· 1 lyžička trstinového cukru

· 4 stonky tymianu

1. Kačacie prsia osolíme, okoreníme a kožu nakrojíme do kríža. Zeleninu očistíme, tekvicu nakrájame na malé mesiačiky a papriku na kúsky.

2. Na rozpálenom oleji sprudka opečieme kačacie prsia z oboch strán dozlatista, potom ich dáme stranou a necháme ich odpočinúť. Do pekáča potom dáme nakrájanú tekvicu, papriku, polovicu levandule, podlejeme vínom, pridáme brusnice, balzamikový ocot, džem, cukor a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Potom pridáme kačacie prsia a zhruba 10 minút dopekáme.

3. Hotové mäso nakrájame na plátky, dáme na tanier, pridáme tekvicu, papriku a prelejeme vzniknutou omáčkou. Ozdobíme tymianom, levanduľou a podávame napríklad so zemiakovými nokmi.

Závin s mäsom a marhuľami

Suroviny na 18 kúskov:

·50 g piniových orieškov

·1 mrkva

·2 stonky stonkového zeleru

·1 cibuľa

·150 g sušených marhúľ

·1 pomaranč

·zväzok hladkolistej petržlenovej vňate

·800 g pečeného kačacieho mäsa (stehná, prsia)

·1 lyžica olivového oleja

·200 ml hydinového vývaru

·mletá rasca

·1 lyžička mletej škorice

·soľ

·mleté čierne korenie

·500 g lístkového cesta

·2 žĺtky

·sezamové semienka na posypanie

1. Píniové oriešky orestujeme v panvici nasucho. Mrkvu, stonkový zeler a cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Sušené marhule pokrájame na kocky.

2. Pomaranč dobre umyjeme v teplej vode a nastrúhame kôru. Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme najemno. Kačacie mäso vykostíme, odstránime z neho kožu a nakrájame na kúsky.

3. V panvici na rozohriatom oleji opečieme zeleninu. Pridáme marhule, oriešky, kačacie mäso a zalejeme vývarom. Varíme, kým sa tekutina takmer neodparí. Potom pridáme petržlenovú vňať, rascu, škoricu, soľ, mleté čierne korenie, kôru a vytlačenú šťavu z pomaranča.

4. Lístkové cesto prekrojíme na 2 diely a rozvaľkáme ich na obdĺžnikové pláty. Každý pokladieme polovicou vychladnutej mäsovej zmesi, zabalíme ich do závinu a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny potrieme rozšľahanými žĺtkami a posypeme ich sezamovými semienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame napríklad s jogurtovým dipom.

Kačacia paštéta

Suroviny na 4 porcie:

· 500 g kačacích stehien

· soľ podľa chuti

· 1 lyžička celej rasce

· 800 g kačacích pečienok

· 50 ml portského vína

· 250 g masla

· mleté čierne korenie

· 10 g červeného korenia

1. Kačacie stehná osolíme, posypeme rascou, podlejeme trochou vody a pečieme pri 160 °C asi 90 minút domäkka. Desať minút pred koncom pečenia pridáme i pečienky.

2. Hotové stehná dáme na tanier, výpek zlejeme do hrnčeka a necháme vychladnúť. Mäso oberieme, kožu a kosti dáme preč.

3. Mäso a pečienky rozmixujeme s portským vínom dohladka a potom postupn.e pridávame rozohriate maslo.

4. Paštétu potom osolíme, okoreníme podľa chuti a rozdelíme do misiek. Výpek rozohrejeme a nalejeme navrch paštét, posypeme červeným korením a necháme vychladnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 00:37