Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie:
· 2 vykostené kačacie prsia
· soľ
· mleté čierne korenie
· 1 malá tekvica Hokkaido
· 1 červená paprika
· 5 lyžíc olivového oleja
· 8 stoniek čerstvej levandule
· 4 lyžice suchého červeného vína
· 100 g sušených brusníc
· 2 lyžice balzamikového octu
· 1 lyžica brusnicového džemu
· 1 lyžička trstinového cukru
· 4 stonky tymianu
1. Kačacie prsia osolíme, okoreníme a kožu nakrojíme do kríža. Zeleninu očistíme, tekvicu nakrájame na malé mesiačiky a papriku na kúsky.
2. Na rozpálenom oleji sprudka opečieme kačacie prsia z oboch strán dozlatista, potom ich dáme stranou a necháme ich odpočinúť. Do pekáča potom dáme nakrájanú tekvicu, papriku, polovicu levandule, podlejeme vínom, pridáme brusnice, balzamikový ocot, džem, cukor a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Potom pridáme kačacie prsia a zhruba 10 minút dopekáme.
3. Hotové mäso nakrájame na plátky, dáme na tanier, pridáme tekvicu, papriku a prelejeme vzniknutou omáčkou. Ozdobíme tymianom, levanduľou a podávame napríklad so zemiakovými nokmi.
Závin s mäsom a marhuľami
Suroviny na 18 kúskov:
·50 g piniových orieškov
·1 mrkva
·2 stonky stonkového zeleru
·1 cibuľa
·150 g sušených marhúľ
·1 pomaranč
·zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
·800 g pečeného kačacieho mäsa (stehná, prsia)
·1 lyžica olivového oleja
·200 ml hydinového vývaru
·mletá rasca
·1 lyžička mletej škorice
·soľ
·mleté čierne korenie
·500 g lístkového cesta
·2 žĺtky
·sezamové semienka na posypanie
1. Píniové oriešky orestujeme v panvici nasucho. Mrkvu, stonkový zeler a cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Sušené marhule pokrájame na kocky.
2. Pomaranč dobre umyjeme v teplej vode a nastrúhame kôru. Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme najemno. Kačacie mäso vykostíme, odstránime z neho kožu a nakrájame na kúsky.
3. V panvici na rozohriatom oleji opečieme zeleninu. Pridáme marhule, oriešky, kačacie mäso a zalejeme vývarom. Varíme, kým sa tekutina takmer neodparí. Potom pridáme petržlenovú vňať, rascu, škoricu, soľ, mleté čierne korenie, kôru a vytlačenú šťavu z pomaranča.
4. Lístkové cesto prekrojíme na 2 diely a rozvaľkáme ich na obdĺžnikové pláty. Každý pokladieme polovicou vychladnutej mäsovej zmesi, zabalíme ich do závinu a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Záviny potrieme rozšľahanými žĺtkami a posypeme ich sezamovými semienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame napríklad s jogurtovým dipom.
Kačacia paštéta
Suroviny na 4 porcie:
· 500 g kačacích stehien
· soľ podľa chuti
· 1 lyžička celej rasce
· 800 g kačacích pečienok
· 50 ml portského vína
· 250 g masla
· mleté čierne korenie
· 10 g červeného korenia
1. Kačacie stehná osolíme, posypeme rascou, podlejeme trochou vody a pečieme pri 160 °C asi 90 minút domäkka. Desať minút pred koncom pečenia pridáme i pečienky.
2. Hotové stehná dáme na tanier, výpek zlejeme do hrnčeka a necháme vychladnúť. Mäso oberieme, kožu a kosti dáme preč.
3. Mäso a pečienky rozmixujeme s portským vínom dohladka a potom postupn.e pridávame rozohriate maslo.
4. Paštétu potom osolíme, okoreníme podľa chuti a rozdelíme do misiek. Výpek rozohrejeme a nalejeme navrch paštét, posypeme červeným korením a necháme vychladnúť.