Tvarohová bábovka
Suroviny na 12 porcií:
Cesto:
· 3 vajcia
· 150 g krupicového cukru
· 120 ml slnečnicového oleja
· štipka soli
· 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
· 280 g hladkej múky
· 250 g mäkkého tvarohu
· 1 balíček prášku do pečiva
· 300 g modrého hrozna bez kôstok
Na polevu:
· 150 g práškového cukru
· 4 lyžice červeného vína
1. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. Za stáleho miešania prilievame olej a znovu šľaháme do hustej peny. Bielky vyšľaháme so soľou a so zvyšným cukrom na pevný sneh. Hmoty spojíme.
2. Vmiešame citrónovú kôru a polovicu preosiatej múky. Potom vmiešame tvaroh, zvyšnú múku s kypriacim práškom. Časť cesta naplníme do vymastenej a vysypanej formy.
3. Na cesto dáme polovicu hrozna a doplníme cestom. Na povrch pridáme zvyšné bobuľky hrozna a pečieme pri 160 °C asi 50 minút. Potom necháme vychladnúť.
4. Práškový cukor vymiešame s červeným vínom na hladkú lesklú polevu. Bábovku prelejeme polevou a necháme voľne stiecť po stranách. Polevu necháme stuhnúť pri izbovej teplote.
Hroznový cheesecake
Suroviny na 12 porcií:
Korpus:
· 200 g maslových sušienok
· 4 lyžice mlieka
· 50 g vlašských orechov
· 100 g masla
Náplň:
· 250 g mäkkého tvarohu
· 200 ml kyslej smotany
· 250 g smotanového syra (typu lučina)
· 150 g krupicového cukru
· 1 balíček vanilkového cukru
· 20 g želatíny
Dohotovenie:
· 150 g zeleného hrozna
· 150 g tmavého hrozna
· 1 balíček číreho tortového želé
1. Sušienky rozdrvíme, pokvapkáme mliekom a necháme nasiaknúť. Pridáme mleté orechy, zmäknuté maslo a prepracujeme. Sušienky natlačíme na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
2. Korpus pečieme veo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Potom necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, so smotanovým syrom, s cukrom a vanilkovým cukrom.
3. Želatínu namočíme do 80 ml studenej vody a necháme 5 minút napučať. Potom ohrejeme a horúcu ju vmiešame do náplne. Formu vymastíme olejom a vysypeme práškovým cukrom.
4. Do formy nalejeme náplň a uložíme do chladničky. Po stuhnutí ozdobíme cheesecake nakrájaným hroznom a prelejeme pripraveným tortovým želé. Necháme stuhnúť.
Panna cotta s ovocím
Suroviny na 4 porcie:
· 10 g plátkovej želatíny
· 500 ml smotany na šľahanie
· 60 g krupicového cukru
· 1 vanilkový struk
· 150 g zeleného hrozna bez kôstok
· 1 balíček tortového želé
· 150 g modrého hrozna bez kôstok
1. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Smotanu zvaríme s cukrom a vanilkou. Odstavíme a pridáme plátky napučanej želatíny bez vody. Miešame do rozpustenia.
2. Do pohárikov nalejeme prvú vrstvu a uložíme do chladničky stuhnúť. Zelené hroznové víno nakrájame na veľmi malé kúsky. Tortové želé uvaríme podľa návodu na obale.
3. Časť želé zmiešame so zeleným hroznom a rozlejeme do pohárikov so zatuhnutou prvou vrstvou panna cotty. Necháme stuhnúť. Potom nalejeme zvyšnú panna cottu a necháme stuhnúť.
4. Modré hrozno nakrájame na malé kúsky a zmiešame so zvyšným tortovým želé. Nalejeme na povrch stuhnutej vrstvy panna cotty. Uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí podávame.