Výroba bylinkovej soli je jednoduchá, no efekt je perfektný.pexels
StoryEditor

Bylinkovú soľ si môžete vyrobiť aj doma. Jedlá ulahodiť nielen vašim chuťovým pohárikom, ale aj oku

29.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Niekedy stačí naozaj málo, aby vaše jedlá nielen chutili, ale aj vyzerali výborne. Navyše, ak si niečo pripravíte samy za pomoci vlastnej fantázie a kreativity, má to nielen pre vás, ale aj pre vaše okolie pridanú hodnotu. Už v známej rozprávke bola soľ považovaná nad zlato. Bez nej by pokrmy naozaj nijako nechutili. No ozvláštniť ju obľúbenými bylinkami či sušenými kvetmi je level, vďaka ktorému aj vaše kuchárske umenie naberie úplne iný rozmer.

Bylinková soľ nielenže skvele chutí, ale v sklenených dózach môže zastávať tiež funkciu vkusnej dekorácie. Ak sa ňou rozhodnete niekoho obdarovať, určite bude druhá strana potešená.

Bylinky a kvety

Ak máte vlastnú bylinkovú záhradu, myslite pri strihaní rastlín aj na to, že nimi môžete dochutiť soľ. Do soli pokojne môžete použiť aj mix rôznych bylín a kvetov, no buďte opatrné, najmä pri množstvách. Niektoré bylinky by svojou arómou mohli úplne potlačiť chuť a vôňu tých ostatných. Niekedy naozaj stačí len pár lístkov mäty či majoránky, ktorá vám prevonia veľké množstvo soli. Fialová levanduľa vyzerá v soli krásne, no aj ona je natoľko aromatická, že jej skutočne stačí len veľmi malé množstvo. Použite jednu hlavičku, no rozdrobte ju na viac častí, aby tej fialovej bolo v soli dostatok. Naopak, sedmokrásky či ďatelina, ktoré sú tiež jedlé, vyzerajú nádherne, no nemajú takmer žiadnu chuť ani výraznú arómu, a tak soľ doplnia skôr o farby.

Ako na to

Vyberte si soľ, ktorú preferujete. Pokojne použite aj mix jemnej a hrubozrnnej. Alebo si v mažiari rozomeľte soľ samy. Rovnako postupujete aj v prípade byliniek či kvetov. Určite je lepšie použiť také, ktoré nebudú príliš veľké. Opäť môžete použiť mažiar alebo ich chvíľku pomixovať. Soľ s ľubovoľnými bylinkami či kvetmi zľahka premiešajte a uskladnite v sklenených pohároch. Ak ste sa rozhodli soľ darovať, stačí fľašu previazať prírodným povrázkom, doplniť o stonku levandule a krásny darček máte hotový.

Dobrú chuť

Bylinkovú soľ môžete použiť napríklad pri výrobe bylinkového masla. Maslo si dajte do misky a nechajte aspoň hodinu postáť pri izbovej teplote, aby sa vám s ním ľahšie pracovalo. Nazbierajte si čerstvé bylinky. Pažítku, trošku mäty či šalviu umyte, osušte a nasekajte ich nadrobno. Pridajte k maslu spolu s bylinkovou soľou a poriadne premiešajte. Maslo potom dajte na potravinovú fóliu a vytvarujte do valčeka. Dajte do chladničky zachladiť a potom si ho už len vychutnávajte na pečenom mäse, zelenine alebo na čerstvo upečenom chlebíku. Šaláty s bylinkovou soľou tiež chutia fantasticky. Rovnako ako pečené zemiaky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 04:37