Bábovka je rýchly koláč a vďaka slivkám bude ešte lepšia.Dreamstime
StoryEditor

Efektná a pritom jednoduchá bábovka: Tajomstvo jej šťavnatosti je v slivkách

04.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Namiešať cesto na bábovku nezaberie veľa času a využijete v nej aj práve dozreté slivky. Pridajte ešte karamel a skvelý múčnik po obede je na svete!

Suroviny na 16 porcií:

Cesto:

· 4 vajcia

· 200 g krupicového cukru

· 1 balíček vanilkového cukru

· 200 ml rastlinného oleja

· 250 g ricotty

· 50 g mandľovej múky

· 1 lyžička perníkového korenia

· 250 g polohrubej múky

· ½ balíčka prášku do pečiva

· tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie formy

· 150 g sliviek

Na karamelizované slivky:

· 200 g sliviek

· 40 g trstinového cukru

· 1 lyžica masla

· 100 ml červeného vína

Na dohotovenie:

· jedlé kvety a čerstvá bylinka na ozdobenie

1 Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Potom za stáleho šľahania prilievame olej a vyšľaháme do pevnej peny, do ktorej nakoniec vmiešame ricottu.

2 Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh. Obe hmoty zľahka spojíme, vmiešame mandľovú múku s perníkovým korením a preosiatu múku s práškom do pečiva.

3 Formu na veniec vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy naplníme tretinu cesta a rozložíme polovicu sliviek nakrájaných na kúsky, pridáme opäť tretinu cesta a rozložíme zvyšné slivky. Nakoniec doplníme zvyšným cestom a povrch uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 45 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme a vyklopíme na kovovú mriežku.

4 Slivky nakrájame na dieliky. Cukor necháme pomaly skaramelizovať, pridáme maslo, červené víno a zmes rozvaríme, vložíme do nej slivky a odstavíme, necháme ich v náleve vychladnúť. Potom ich vyberieme, nálev privedieme do varu a zredukujeme ho na hustý sirup.

5 Na povrch venca pokladieme slivky, polejeme ho sirupom a ozdobíme kvetmi s bylinkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:39