Suroviny na 16 porcií:
Cesto:
· 4 vajcia
· 200 g krupicového cukru
· 1 balíček vanilkového cukru
· 200 ml rastlinného oleja
· 250 g ricotty
· 50 g mandľovej múky
· 1 lyžička perníkového korenia
· 250 g polohrubej múky
· ½ balíčka prášku do pečiva
· tuk na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie formy
· 150 g sliviek
Na karamelizované slivky:
· 200 g sliviek
· 40 g trstinového cukru
· 1 lyžica masla
· 100 ml červeného vína
Na dohotovenie:
· jedlé kvety a čerstvá bylinka na ozdobenie
1 Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do peny. Potom za stáleho šľahania prilievame olej a vyšľaháme do pevnej peny, do ktorej nakoniec vmiešame ricottu.
2 Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh. Obe hmoty zľahka spojíme, vmiešame mandľovú múku s perníkovým korením a preosiatu múku s práškom do pečiva.
3 Formu na veniec vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy naplníme tretinu cesta a rozložíme polovicu sliviek nakrájaných na kúsky, pridáme opäť tretinu cesta a rozložíme zvyšné slivky. Nakoniec doplníme zvyšným cestom a povrch uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 45 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme a vyklopíme na kovovú mriežku.
4 Slivky nakrájame na dieliky. Cukor necháme pomaly skaramelizovať, pridáme maslo, červené víno a zmes rozvaríme, vložíme do nej slivky a odstavíme, necháme ich v náleve vychladnúť. Potom ich vyberieme, nálev privedieme do varu a zredukujeme ho na hustý sirup.
5 Na povrch venca pokladieme slivky, polejeme ho sirupom a ozdobíme kvetmi s bylinkou.