Sezóna fíg vám ponúka množstvo možností, ako toto chutné ovocie konzumovať.pexels
StoryEditor

Tieto recepty z fíg si určite zamilujete! S kozím syrom sú dokonalým gastronomickým zážitkom

16.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Figy už ani zďaleka nie sú takým exotický ovocím ako boli v minulosti. Dnes sa bežne pestujú v našich zemepisných šírkach a v tomto období ich čoraz častejšie nájdete aj v ponuke potravín medzi ovocím. Tak ako všetky sezónne potraviny, aj figy by ste mali zaradiť do vášho jedálnička a využiť ich v receptoch. A to nielen pre ich vynikajúcu chuť, ale aj benefity na zdravie.

Figy okrem množstva vlákniny obsahujú aj vápnik, antioxidanty a vitamíny A,C,K,B, ale tiež magnézium, draslík, železo, mangán, meď či zinok. Celkom slušná nádielka, čo poviete? Už len ju skonzumovať v nejakom chutnom recepte.

Raňajková kaša

Podľa ajurvédy by sa mali raňajkovať predovšetkým teplé pokrmy. My sa prikláňame k tomuto názoru a na ovsené či ryžové kaše nedáme dopustiť. Ich príprava je jednoduchá, rýchla a ich konzumáciou dodáte telu presne to, čo po zobudení práve potrebuje. Do hrnca dajte zovrieť zhruba 1 – 1,5 deci vody a pridajte 4 polievkové lyžice ryžových vločiek. Pokojne môžete použiť aj iné, podľa vašej chuti alebo podľa toho, čo práve vaša špajza ponúka. Za stáleho miešania nechajte vodu odpariť, a keď bude konzistencia kašovitá, hrniec odstavte. Pridajte med alebo čakankový sirup na osladenie a hrsť nasekaných orieškov. Medzitým si umyté figy nakrájajte na drobné kúsky a na plátku masla ich zľahka poopekajte na panvici. Ak sú sladké, nie je potrebné žiadne ďalšie sladidlo, ale ak máte radi škoricu, pridajte k nim pol lyžičky. Keď budú figy trošku rozvarené, dajte ich na kašu a môžete si pochutnať na skvelých raňajkách. Rovnako výborne chutia s kašou aj čerstvé, tepelne neupravené figy.

Zapekané figy s kozím syrom

Aj vy milujete sladko – slanú chuť? Tak v tomto jedle je doslova explózia chutí a tá kombinácia vás jednoznačne dostane. Väčšie figy si umyte, odrežte stopku a narežte ich do kríža tak, aby spodok zostal stále vcelku. Do vnútra každej figy vložte koliesko kozieho syra. Ak nemáte radi kozí syr, môžete použiť aj hermelín alebo camembert. Okolo každej figy omotajte plátok slaninky, prepichnite špáradlom, aby pevne držala a poukladajte figy do zapekacej misky vystlanej papierom na pečenie. Na rúre si zapnite funkciu gril a figy zapekajte 8 – 10 minút. Chrumkavá slaninka, v kombinácii so sladkou figou a roztečeným syrom vám garantuje dokonalý gastronomický zážitok.

Šalát s figami

Šaláty už nie sú žiadna nuda a tento vás o tom presvedčí. Umytú rukolu dajte do misky, pridajte cherry paradajky, na plátky nakrájané reďkovky, jarnú cibuľku a poriadne premiešajte. Ešte predtým si však dajte do trúby upiecť hokaido tekvicu nakrájanú na kocky, zľahka osolenú a pokvapkanú kvalitným olivovým olejom. Figy umyte, zbavte ich stopky a nakrájajte na štvrťky. K rukolovo – zeleninovému základu pridajte ešte teplú tekvicu a navrch poukladajte kúsky fíg. Na panvici si sprudka opečte plátky proscuta alebo Schwarzwaldskej šunky tak, aby ste získali chrumkavé čipsy. Šalát na záver ozdobte a ochuťte krémovým balsamicom.

Sladká figová bodka

Máte radi sladké? My rozhodne áno, a preto nemôže chýbať ani sladká bodka na záver. Umyté figy nakrájajte na malé kúsky. Na panvicu dajte 5 lyžíc medu a nechajte ho trošku rozpustiť. Stíšte teplotu na minimum a k medu pridajte figy, ktoré sa skaramelizujú. Opekajte ich spolu až do chvíle, kým uvidíte, že sú v mede poriadne obalené. V rovnakom čase si vyšľahajte jedno mascarpone, do ktorého pridáte rovnaké množstvo vysoko percentnej smotany a spolu vymiešate do ľahkej peny. Na dosladenie opäť použite med, ale skutočne len trošku, keďže figy budú dostatočne sladké. Do pohára vrstvite najskôr figovú zmes, potom penu z mascarpone a takto pokračujte v troch až štyroch vrstvách. Na záver dozdobte plátkom čerstvej figy a pekanovými orechmi, ktoré si nasucho opražíte na panvici. Ak chcete niečo svieže, vymeňte mascarpone za tvaroh alebo grécky jogurt. Jeden aj druhý variant je ako letný dezert skvelá voľba.

Elementy ženy: Marián Hornyák

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2025 02:09