Čučoriedková torta
Suroviny na 12 porcií:
Korpus:
· 2 vajcia
· 150 g cukety
· 100 g masla
· 100 g práškového cukru
· 120 g hladkej múky
· ½ lyžičky prášku do pečiva
· olej na vymastenie a práškový cukor na vysypanie formy
Náplň:
· 200 ml 33 % smotany na šľahanie
· 200 ml kyslej smotany
· 200 g mäkkého tučného tvarohu
· 150 g krupicového cukru
· 20 g želatíny
· 100 g čokolády
· 100 g čučoriedok
Na dohotovenie:
· 150 g čučoriedok
· 20 g lupienkov kokosu
· jedlé kvety
1 Vajcia vyklepneme do misky, cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne zašľaháme vajcia. Nakoniec vmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a cuketu.
2 Hotové cesto naplníme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (26 cm) a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a potom vyklopíme. Vyššiu formu na tortu vymastíme olejom a vysypeme cukrom, na dno vložíme upečený korpus.
3 Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Primiešame kyslú smotanu, tvaroh a cukor. Želatínu dáme do 80 ml studenej vody, necháme napučať a potom ju zahrejeme takmer k bodu varu. Horúcu ju vlejeme do pripravenej náplne a dobre premiešame. Náplň rozdelíme na dva diely. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a nalejeme do polovice náplne. Dôkladne premiešame a nalejeme na korpus vo forme. Dáme do chladničky stuhnúť.
4 Do zvyšnej náplne pridáme rozmixované čučoriedky. Náplň nalejeme do formy s korpusom a čokoládovou náplňou. Uložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí povrch ozdobíme čučoriedkami a posypeme plátkami kokosu. Odoberieme formu a pred podávaním ozdobíme jedlými kvetmi.