Krupicový koláč s ovocím
Suroviny na 12 porcií:
Cesto:
· 2 vajcia
· 90 g krupicového cukru
· 500 g mäkkého tvarohu
· 1 balíček vanilkového cukru
· soľ
· škorica
· 120 g jemnej detskej krupice
· tuk na vymastenie a krupica na vysypanie formy
Na dokončenie:
· 400 g drobného ovocia (ríbezle, jahody, čučoriedky)
· 40 g mandľových lupienkov
1 Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, so štipkou soli a so škoricou, primiešame vaječnú penu a nakoniec krupicu.
2 Cesto naplníme do obdĺžnikovej formy (20 x 25 cm) vymastenej tukom a vysypanej krupicou. Na povrch rozložíme očistené ovocie a posypeme mandľovými lupienkami.
3 Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, nakrájame a servírujeme.
Ríbezľové taštičky
Suroviny na 18 porcií:
Cesto:
· 250 g polohrubej múky
· 250 g mäkkého tvarohu
· 250 g masla
· štipka soli
Náplň:
· 300 g ríbezlí
· 100 g krupicového cukru
· 2 lyžice kukuričného škrobu
· 1 vajce na potretie
1 Do misy nasypeme múku. Pridáme tvaroh, na kúsky nakrájané maslo, štipku soli a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme 10 minút odležať pri izbovej teplote.
2 Ríbezle zvaríme s cukrom, prilejeme 100 ml vody, v ktorej sme rozmiešali kukuričný škrob a povaríme 2 minúty. Potom necháme náplň vychladnúť.
3 Odležané cesto rozvaľkáme na plát silný 3 mm, rozkrájame na obdĺžniky veľké asi 15 x 8 cm. Stred obdĺžnikov trikrát nakrojíme. Potom pridáme lyžicu ríbezľového rozvaru, strany preložíme cez seba a dobre pritlačíme.
4 Otočíme prehnutou stranou nadol a rozložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Pred podávaním môžeme napríklad pocukrovať.
Tvarohový koláč s posýpkou
Suroviny na 12 porcií:
· maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Na posýpku:
· 250 g polohrubej múky
· 100 g krupicového cukru
· 100 g masla
· 1 lyžička prášku do pečiva
· 1 vajce
Náplň:
· 500 g mäkkého tvarohu
· 125 g tučného tvarohu
· 30 g vanilkového pudingového prášku
· 2 vajcia
· 135 g krupicového cukru
Na dokončenie:
· 250 – 300 g zmesi záhradného ovocia
· ríbezle na ozdobenie
1 Dno tortovej formy s odoberateľným okrajom (priemer 24 cm) vyložíme papierom na pečenie a celú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
2 Z múky, cukru, masla, prášku do pečiva a vajca vypracujeme posýpku. Asi tri štvrtiny z nej nasypeme na dno formy a vyrovnáme, aby všade bola rovnaká vrstva.
3 Všetky suroviny na náplň krátko prešľaháme, nanesieme na posýpku vo forme, pokladieme nakrájaným očisteným ovocím a posypeme zvyškom posýpky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 50 až 60 minút. Koláč necháme celkom vychladnúť vo forme, až potom ho nakrájame.