Do koláčov z ríbezlí sa budete chcieť hneď zahryznúť.Dreamstime
StoryEditor

Lahodné ríbezľové koláče. Pripravte si ich s krupicou, tvarohom alebo ako taštičky

30.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Kyselkavá chuť doplnená fajnovým cestom a, samozrejme, aj cukrom a ďalšími surovinami patrí k letu. Do takýchto koláčov sa chceme hneď zahryznúť.

Krupicový koláč s ovocím

Suroviny na 12 porcií:

Cesto:

· 2 vajcia

· 90 g krupicového cukru

· 500 g mäkkého tvarohu

· 1 balíček vanilkového cukru

· soľ

· škorica

· 120 g jemnej detskej krupice

· tuk na vymastenie a krupica na vysypanie formy

Na dokončenie:

· 400 g drobného ovocia (ríbezle, jahody, čučoriedky)

· 40 g mandľových lupienkov

1 Vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, so štipkou soli a so škoricou, primiešame vaječnú penu a nakoniec krupicu.

2 Cesto naplníme do obdĺžnikovej formy (20 x 25 cm) vymastenej tukom a vysypanej krupicou. Na povrch rozložíme očistené ovocie a posypeme mandľovými lupienkami.

3 Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, nakrájame a servírujeme.

 

Ríbezľové taštičky

Suroviny na 18 porcií:

Cesto:

· 250 g polohrubej múky

· 250 g mäkkého tvarohu

· 250 g masla

· štipka soli

Náplň:

· 300 g ríbezlí

· 100 g krupicového cukru

· 2 lyžice kukuričného škrobu

· 1 vajce na potretie

1 Do misy nasypeme múku. Pridáme tvaroh, na kúsky nakrájané maslo, štipku soli a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme 10 minút odležať pri izbovej teplote.

2 Ríbezle zvaríme s cukrom, prilejeme 100 ml vody, v ktorej sme rozmiešali kukuričný škrob a povaríme 2 minúty. Potom necháme náplň vychladnúť.

3 Odležané cesto rozvaľkáme na plát silný 3 mm, rozkrájame na obdĺžniky veľké asi 15 x 8 cm. Stred obdĺžnikov trikrát nakrojíme. Potom pridáme lyžicu ríbezľového rozvaru, strany preložíme cez seba a dobre pritlačíme.

4 Otočíme prehnutou stranou nadol a rozložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Pred podávaním môžeme napríklad pocukrovať.

 

Tvarohový koláč s posýpkou

Suroviny na 12 porcií:

· maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

Na posýpku:

· 250 g polohrubej múky

· 100 g krupicového cukru

· 100 g masla

· 1 lyžička prášku do pečiva

· 1 vajce

Náplň:

· 500 g mäkkého tvarohu

· 125 g tučného tvarohu

· 30 g vanilkového pudingového prášku

· 2 vajcia

· 135 g krupicového cukru

Na dokončenie:

· 250 – 300 g zmesi záhradného ovocia

· ríbezle na ozdobenie

1 Dno tortovej formy s odoberateľným okrajom (priemer 24 cm) vyložíme papierom na pečenie a celú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.

2 Z múky, cukru, masla, prášku do pečiva a vajca vypracujeme posýpku. Asi tri štvrtiny z nej nasypeme na dno formy a vyrovnáme, aby všade bola rovnaká vrstva.

3 Všetky suroviny na náplň krátko prešľaháme, nanesieme na posýpku vo forme, pokladieme nakrájaným očisteným ovocím a posypeme zvyškom posýpky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 50 až 60 minút. Koláč necháme celkom vychladnúť vo forme, až potom ho nakrájame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 08:54