Upečte si lososa, makrelu či pstruha na špízoch.Dreamstime
StoryEditor

Výborné rybacie špízy 3 x inak. Upečte si lososa, makrelu či pstruha na paličke

23.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

V našom jedálničku mávame ryby pomerne málo a zmeniť to môžeme aj hneď, keď si upečieme lososa, makrelu či pstruha na špízoch.

S bielou rybou

Suroviny na 4 porcie:

· 800 g vykostenej filety z bielej ryby s kožou

· 1 citrón

· 12 čerstvých bobkových listov

· 3 lyžice olivového oleja

· soľ

Bylinkové maslo:

· 100 g masla

· hrsť listov petržlenovej vňate

· hrsť lístkov oregana

· 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry

· 1 lyžička medu

· mleté čierne korenie

1 Najprv pripravíme bylinkové maslo. Maslo nakrájame a v miske necháme zmäknúť. Lístky petržlenovej vňate a oregana nasekáme najemno a nasypeme k maslu. Pridáme citrónovú kôru, med, štipku soli a drvené čierne korenie. Dobre premiešame a odložíme bokom.

2 Vykostenú filetu ryby položíme kožou nadol, osolíme a nakrájame na kúsky veľké asi 3 × 2 cm. Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Na štyri kovové ihly napicháme kúsky ryby tak, aby boli kožou na rovnakú stranu, striedavo s kolieskami citróna a bobkovými listami.

3 Zahrejeme grilovaciu panvicu ľahko potretú olivovým olejom. Zvyšok oleja nakvapkáme na špízy. Položíme ich do panvice kožou nadol a opekáme, až rybacie mäso zbelie. Potom ich otočíme a zhruba minútu dopečieme. Servírujeme s bylinkovým maslom.

S lososom a tuniakom

Suroviny na 4 porcie:

Na špízy:

· 250 g filiet lososa bez kože

· 250 g tuniaka

· 1 červená paprika

· 1 zelená paprika

· 1 žltá paprika

· soľ

· mleté čierne korenie

· olivový olej

Na omáčku:

· 300 g majonézy

· 2 lyžičky pasty čili

· 2 lyžičky citrónovej šťavy

Na dokončenie:

· pražený sezam

· pečivo

· listový šalát alebo špenát

1 Rybie mäso nakrájame na kúsky veľké 2 až 3 cm. Papriky očistíme a nakrájame ich na zhruba rovnako veľké kocky. Všetky nakrájané suroviny postupne striedavo napichujeme na ihly. Hotové špízy osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

2 Gril alebo grilovaciu panvicu rozpálime a špízy grilujeme zo všetkých strán dozlatista.

3 Medzitým v miske premiešame majonézu s pastou čili a 2 lyžičkami citrónovej šťavy. Hotové špízy posypeme sezamom a podávame s pripravenou omáčkou, pečivom a listovým šalátom.

Makrelové špízy s klobáskou

Suroviny na 4 porcie:

· 3 makrely

· 150 g slaniny v celku

· 150 g klobásy

· 1 červená paprika

· 1 žltá paprika

· 2 väčšia cibuľa

· 4 limety

· soľ

· mleté čierne korenie

· 4 lyžice olivového oleja

1 Makrelu nakrájame na väčšie kúsky o veľkosti asi 2 až 3 cm, slaninu na kocky, klobásu na kolieska, papriku s cibuľou na väčšie kocky a obidve limety na kolieska. Všetky nakrájané suroviny postupne napichujeme na ihlu. Hotové špízy osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

2 Gril rozpálime a počkáme, kým nebude konštantná teplota a ruku udržíme asi 10 cm nad roštom. Pripravené špízy rozložíme na gril. Najprv grilujeme asi 10 minút a potom z každej zvyšnej strany asi 4 minúty. Zvyšné limety prekrojíme, grilujeme asi 3 minúty a podávame spolu so špízmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:16