S bielou rybou
Suroviny na 4 porcie:
· 800 g vykostenej filety z bielej ryby s kožou
· 1 citrón
· 12 čerstvých bobkových listov
· 3 lyžice olivového oleja
· soľ
Bylinkové maslo:
· 100 g masla
· hrsť listov petržlenovej vňate
· hrsť lístkov oregana
· 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
· 1 lyžička medu
· mleté čierne korenie
1 Najprv pripravíme bylinkové maslo. Maslo nakrájame a v miske necháme zmäknúť. Lístky petržlenovej vňate a oregana nasekáme najemno a nasypeme k maslu. Pridáme citrónovú kôru, med, štipku soli a drvené čierne korenie. Dobre premiešame a odložíme bokom.
2 Vykostenú filetu ryby položíme kožou nadol, osolíme a nakrájame na kúsky veľké asi 3 × 2 cm. Citrón dôkladne umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Na štyri kovové ihly napicháme kúsky ryby tak, aby boli kožou na rovnakú stranu, striedavo s kolieskami citróna a bobkovými listami.
3 Zahrejeme grilovaciu panvicu ľahko potretú olivovým olejom. Zvyšok oleja nakvapkáme na špízy. Položíme ich do panvice kožou nadol a opekáme, až rybacie mäso zbelie. Potom ich otočíme a zhruba minútu dopečieme. Servírujeme s bylinkovým maslom.
S lososom a tuniakom
Suroviny na 4 porcie:
Na špízy:
· 250 g filiet lososa bez kože
· 250 g tuniaka
· 1 červená paprika
· 1 zelená paprika
· 1 žltá paprika
· soľ
· mleté čierne korenie
· olivový olej
Na omáčku:
· 300 g majonézy
· 2 lyžičky pasty čili
· 2 lyžičky citrónovej šťavy
Na dokončenie:
· pražený sezam
· pečivo
· listový šalát alebo špenát
1 Rybie mäso nakrájame na kúsky veľké 2 až 3 cm. Papriky očistíme a nakrájame ich na zhruba rovnako veľké kocky. Všetky nakrájané suroviny postupne striedavo napichujeme na ihly. Hotové špízy osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
2 Gril alebo grilovaciu panvicu rozpálime a špízy grilujeme zo všetkých strán dozlatista.
3 Medzitým v miske premiešame majonézu s pastou čili a 2 lyžičkami citrónovej šťavy. Hotové špízy posypeme sezamom a podávame s pripravenou omáčkou, pečivom a listovým šalátom.
Makrelové špízy s klobáskou
Suroviny na 4 porcie:
· 3 makrely
· 150 g slaniny v celku
· 150 g klobásy
· 1 červená paprika
· 1 žltá paprika
· 2 väčšia cibuľa
· 4 limety
· soľ
· mleté čierne korenie
· 4 lyžice olivového oleja
1 Makrelu nakrájame na väčšie kúsky o veľkosti asi 2 až 3 cm, slaninu na kocky, klobásu na kolieska, papriku s cibuľou na väčšie kocky a obidve limety na kolieska. Všetky nakrájané suroviny postupne napichujeme na ihlu. Hotové špízy osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
2 Gril rozpálime a počkáme, kým nebude konštantná teplota a ruku udržíme asi 10 cm nad roštom. Pripravené špízy rozložíme na gril. Najprv grilujeme asi 10 minút a potom z každej zvyšnej strany asi 4 minúty. Zvyšné limety prekrojíme, grilujeme asi 3 minúty a podávame spolu so špízmi.