Pripravte si s nami tri chutné recepty z cukety.
Cuketky zapečené s tarhoňou
Suroviny na 4 porcie:
· 250 g tarhone
· 150 g anglickej slaniny
· 4 lyžice olivového oleja
· tymian na podávanie
· petržlenová vňať
· sušené čili
· 200 g čerstvého smotanového syra
· 4 cukety
· soľ
· mleté čierne korenie
· 150 g kozieho syra
· bylinkové pesto
· 250 g cherry paradajok
1Podľa návodu na obale uvaríme tarhoňu. Na panvici orestujeme slaninu. Hotové cestoviny zlejeme a ochutíme 2 lyžicami olivového oleja, premiešame so slaninou, nasekanými bylinkami a čili, nakoniec vmiešame syr.
2 Cukety umyjeme a pozdĺžne rozkrojíme, vydlabeme vnútrajšok so semienkami. Vzniknuté lodičky potrieme z oboch strán olejom, osolíme, okoreníme a vložíme do rúry, pečieme pri 200 °C asi 6-8 minút podľa veľkosti cukiet.
3 Opečené cukety vyberieme z rúry, naplníme pripravenou zmesou, pridáme nakrájaný kozí syr, podľa chuti pokvapkáme pestom a vložíme späť do rúry asi na 15 minút dopiecť. Pred koncom pečenia pridáme cherry paradajky. Po upečení ozdobíme stonkami tymianu.
Chlebíček so syrom
Suroviny na 12 porcií:
Cesto:
·640 g cukety
·6 vajec
·360 g syra ricotta
·40 g strúhaného parmezánu
·16 g pažitky
·štipka soli a korenia
·150 g hladkej múky
·2 lyžičky kypriaceho prášku
·12 plátkov slaniny (cca 200 g)
·1 lyžička javorového sirupu
1 Cuketu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme chvíľu odstáť a potom vytlačíme prebytočnú šťavu. Vajcia vyšľaháme s ricottou, najemno strúhaným parmezánom, so soľou a s korením a pažítkou.
2 Potom pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, nastrúhanú cuketu a dobre premiešame. Pekáčik 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme doňho cesto.
3 Na povrch rozložíme plátky slaniny a potrieme javorovým sirupom. Pečieme v rúre pri 200 °C asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť, chlebíček vyberieme z formy a nakrájame na porcie.
Zapečená cuketa s parmezánom
Suroviny na 4 porcie:
· 600 g cukety
· soľ
· mleté čierne korenie
· olivový olej na pokvapkánie
· 200 g parmezánu
· 5 stoniek tymianu
1 Cuketu umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky, osolíme, necháme pustiť šťavu a osušíme papierovou utierkou.
2 Plátky nakrájanej cukety rozložíme do zapekacej misky, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 230 °C asi 5 minút.
3 Cukety potom vyberieme, posypeme ich najemno nastrúhaným parmezánom a vložíme späť do rúry.
4 Dopekáme pri 230 °C asi ďalších 10 minút dozlatista. Hotové vyberieme, ozdobíme čerstvým tymianom a ihneď podávame.