Spôsobov na chutné využitie cukety nie je nikdy dosť.Dreamstime
StoryEditor

Neviete čo s cuketou? Táto perfektná zelenina sa hodí aj na chlebík

24.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Počas letných mesiacov jej na záhradách, trhoch aj v obchodoch nájdeme neúrekom. A spôsobov na jej chutné využitie nie je nikdy dosť.

Pripravte si s nami tri chutné recepty z cukety. 

Cuketky zapečené s tarhoňou

Suroviny na 4 porcie:

· 250 g tarhone

· 150 g anglickej slaniny

· 4 lyžice olivového oleja

· tymian na podávanie

· petržlenová vňať

· sušené čili

· 200 g čerstvého smotanového syra

· 4 cukety

· soľ

· mleté čierne korenie

· 150 g kozieho syra

· bylinkové pesto

· 250 g cherry paradajok

1Podľa návodu na obale uvaríme tarhoňu. Na panvici orestujeme slaninu. Hotové cestoviny zlejeme a ochutíme 2 lyžicami olivového oleja, premiešame so slaninou, nasekanými bylinkami a čili, nakoniec vmiešame syr.

2 Cukety umyjeme a pozdĺžne rozkrojíme, vydlabeme vnútrajšok so semienkami. Vzniknuté lodičky potrieme z oboch strán olejom, osolíme, okoreníme a vložíme do rúry, pečieme pri 200 °C asi 6-8 minút podľa veľkosti cukiet.

3 Opečené cukety vyberieme z rúry, naplníme pripravenou zmesou, pridáme nakrájaný kozí syr, podľa chuti pokvapkáme pestom a vložíme späť do rúry asi na 15 minút dopiecť. Pred koncom pečenia pridáme cherry paradajky. Po upečení ozdobíme stonkami tymianu.

 

Chlebíček so syrom

Suroviny na 12 porcií:

Cesto:

·640 g cukety

·6 vajec

·360 g syra ricotta

·40 g strúhaného parmezánu

·16 g pažitky

·štipka soli a korenia

·150 g hladkej múky

·2 lyžičky kypriaceho prášku

·12 plátkov slaniny (cca 200 g)

·1 lyžička javorového sirupu

1 Cuketu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme chvíľu odstáť a potom vytlačíme prebytočnú šťavu. Vajcia vyšľaháme s ricottou, najemno strúhaným parmezánom, so soľou a s korením a pažítkou.

2 Potom pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, nastrúhanú cuketu a dobre premiešame. Pekáčik 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme doňho cesto.

3 Na povrch rozložíme plátky slaniny a potrieme javorovým sirupom. Pečieme v rúre pri 200 °C asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť, chlebíček vyberieme z formy a nakrájame na porcie.

Zapečená cuketa s parmezánom

Suroviny na 4 porcie:

· 600 g cukety

· soľ

· mleté čierne korenie

· olivový olej na pokvapkánie

· 200 g parmezánu

· 5 stoniek tymianu

1 Cuketu umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky, osolíme, necháme pustiť šťavu a osušíme papierovou utierkou.

2 Plátky nakrájanej cukety rozložíme do zapekacej misky, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 230 °C asi 5 minút.

3 Cukety potom vyberieme, posypeme ich najemno nastrúhaným parmezánom a vložíme späť do rúry.

4 Dopekáme pri 230 °C asi ďalších 10 minút dozlatista. Hotové vyberieme, ozdobíme čerstvým tymianom a ihneď podávame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 14:24