Dajte si ovocné tiramisu. Chutí prekvapivo skvele a v lete snáď lepšie ako originál.
Tiramisu s malinami
Suroviny na 8 porcií:
·500 g mascarpone
·80 g krupicového cukru
·50 ml ovocného likéru
·250 ml smotany na šľahanie
·200 g malinového džemu
·50 ml malinovej šťavy
·150 ml silnej čiernej kávy
·200 g cukrárskych piškót
·maliny na ozdobenie
1. Mascarpone zmiešame s cukrom a likérom. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku a vmiešame do mascarpone.
2. Malinový džem zmiešame s malinovou šťavou. Do misky rozotrieme časť náplne, rozložíme na ňu piškóty namočené do kávy a na piškóty rozotrieme džem.
3. Potom znovu po celej ploche rozložíme v káve namočené piškóty a na ne znovu rozotrieme a uhladíme zvyšný krém z mascarpone.
4. Dezert uložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním povrch ozdobíme malinami a podľa chuti napríklad pocukrujeme práškovým cukrom.
Marhuľové tiramisu
Suroviny na 10 porcií:
· 1 konzerva marhuľového kompótu (asi 450 g)
· 10 g želatíny
· 250 g mascarpone
· 250 g mäkkého tučného tvarohu
· 2 balíčky vanilkového cukru
· 150 g práškového cukru
· 200 ml smotany na šľahanie
· 400 g cukrárských piškót
· kakao na posypanie
1. Marhule necháme odkvapkať na sitku. Nálev si ponecháme. Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody, necháme napučať a potom ju zahrejeme takmer k bodu varu.
2. Mascarpone zmiešame s tvarohom, s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. Dobre premiešame a nakoniec pridáme rozpustenú želatínu. Potom vmiešame vyšľahanú šľahačku.
3. Formu vyložíme alobalom a na dno naskladáme piškóty, ktoré namáčame do nálevu z marhúľ. Potrieme krémom a opakujeme kým nespotrebujeme všetky suroviny.
4. Dáme do chladničky zatuhnúť. Potom vyberieme z formy, opatrne odstránime alobal, povrch posypeme kakaom a nakrájame na obdĺžnikové rezy.
Tiramisu s melónom
Suroviny na 4 porcie:
·4 žĺtky
·1 balíček vanilkového cukru
·200 ml smotany na šľahanie (35 až 40 % tuku)
·250 g mascarpone
·100 g práškového cukru
·200 ml čiernej kávy
·50 ml mandľového likéru
·200 g melóna
·150 g cukrárskych piškót
·kakao na posypanie
1. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom v horúcom vodnom kúpeli do hustej peny. Odstavíme z vodného kúpeľa a necháme mierne vychladnúť.
2. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom. Do šľahačky vmiešame najprv žĺtkovú penu a potom mascarpone. Melón očistíme a nakrájame na tenké plátky.
3. Kávu ochutíme likérom. Na dno misy rozotrieme časť krému, naňho rozložíme piškóty namočené do kávy s likérom a potrieme ich časťou krému.
4. Na krém položíme plátky melóna a celý postup ešte raz zopakujeme. Poslednú vrstvu tvorí krém. Dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.