Vyskúšajte ovocné verzie známeho talianskeho dezertu.S malinami, marhuľami aj melónom! Ovocné tiramisu chutí fantasticky, musíte ho vyskúšať
StoryEditor

S malinami, marhuľami aj melónom! Ovocné tiramisu chutí fantasticky, musíte ho vyskúšať

10.07.2022, 12:00
Recepty a tipy

Tento taliansky dezert je ohromný keď je pripravený len s mascarpone, kávou a piškótami. Ale výnimočne chutný je aj s rôznym ovocím. Vyskúšate?

Dajte si ovocné tiramisu. Chutí prekvapivo skvele a v lete snáď lepšie ako originál.

Tiramisu s malinami

Suroviny na 8 porcií:

·500 g mascarpone

·80 g krupicového cukru

·50 ml ovocného likéru

·250 ml smotany na šľahanie

·200 g malinového džemu

·50 ml malinovej šťavy

·150 ml silnej čiernej kávy

·200 g cukrárskych piškót

·maliny na ozdobenie

1. Mascarpone zmiešame s cukrom a likérom. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku a vmiešame do mascarpone.

2. Malinový džem zmiešame s malinovou šťavou. Do misky rozotrieme časť náplne, rozložíme na ňu piškóty namočené do kávy a na piškóty rozotrieme džem.

3. Potom znovu po celej ploche rozložíme v káve namočené piškóty a na ne znovu rozotrieme a uhladíme zvyšný krém z mascarpone.

4. Dezert uložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním povrch ozdobíme malinami a podľa chuti napríklad pocukrujeme práškovým cukrom.

Marhuľové tiramisu

Suroviny na 10 porcií:

· 1 konzerva marhuľového kompótu (asi 450 g)

· 10 g želatíny

· 250 g mascarpone

· 250 g mäkkého tučného tvarohu

· 2 balíčky vanilkového cukru

· 150 g práškového cukru

· 200 ml smotany na šľahanie

· 400 g cukrárských piškót

· kakao na posypanie

1. Marhule necháme odkvapkať na sitku. Nálev si ponecháme. Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody, necháme napučať a potom ju zahrejeme takmer k bodu varu.

2. Mascarpone zmiešame s tvarohom, s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom. Dobre premiešame a nakoniec pridáme rozpustenú želatínu. Potom vmiešame vyšľahanú šľahačku.

3. Formu vyložíme alobalom a na dno naskladáme piškóty, ktoré namáčame do nálevu z marhúľ. Potrieme krémom a opakujeme kým nespotrebujeme všetky suroviny.

4. Dáme do chladničky zatuhnúť. Potom vyberieme z formy, opatrne odstránime alobal, povrch posypeme kakaom a nakrájame na obdĺžnikové rezy.

Tiramisu s melónom

Suroviny na 4 porcie:

·4 žĺtky

·1 balíček vanilkového cukru

·200 ml smotany na šľahanie (35 až 40 % tuku)

·250 g mascarpone

·100 g práškového cukru

·200 ml čiernej kávy

·50 ml mandľového likéru

·200 g melóna

·150 g cukrárskych piškót

·kakao na posypanie

1. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom v horúcom vodnom kúpeli do hustej peny. Odstavíme z vodného kúpeľa a necháme mierne vychladnúť.

2. Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom. Do šľahačky vmiešame najprv žĺtkovú penu a potom mascarpone. Melón očistíme a nakrájame na tenké plátky.

3. Kávu ochutíme likérom. Na dno misy rozotrieme časť krému, naňho rozložíme piškóty namočené do kávy s likérom a potrieme ich časťou krému.

4. Na krém položíme plátky melóna a celý postup ešte raz zopakujeme. Poslednú vrstvu tvorí krém. Dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:55