Na prípravu niektorých jedál je vhodný alobal, pri iných oceníte papier na pečenie.dreamstime
StoryEditor

Kedy použiť alobal a kedy papier na pečenie? Väčšina žien medzi nimi nepozná rozdiel

02.08.2023, 16:00
Recepty a tipy

Alobal aj papier na pečenie sú pomocníkmi, ktorých využívajú všetky gazdinky. Alebo teda takmer všetky. Zistili sme však, že niektoré dámy ich používajú úplne opačne. Upresníme si teda, kedy a na čo vám oba z týchto spomínaných pomocníkov poslúžia. Nech si plnia svoju funkciu a uľahčia vám vašu prácu pri príprave pokrmov.

Vďaka alobalu bude vaše jedlo rýchlejšie udusené. Slúži ako pokrievka a vďaka tomu, že neprepúšťa teplo, bude vaše jedlo pripravené oveľa rýchlejšie. Zároveň ho chráni pred vysušením pod vplyvom vysokej teploty. Papier na pečenie využijú najmä pekárky. Rovnomerne upečené koláčiky a ich bezproblémové odlepenie od povrchu sú na nezaplatenie. Na čo všetko ich ešte môžete používať?

Šťavnaté mäso

Najmä hydinové mäso sa tepelnou prípravou zvykne vysušiť. Preto pri príprave kuracích či morčacích špecialít nevynechajte alobal. Mäso si uložte do zapekacej misy, a aby bolo mäkké a šťavnaté, použite rovno dve vrstvy alobalu. Spodnú časť zľahka poprepichujte vidličkou, aby dovnútra prúdil vzduch a vrstvu prikryte ďalším alobalom. Takto pečte až kým mäso nie je hotové.

Pečená zelenina

Príprava zeleniny je pomerne jednoduchá a rýchla. Ak použijete pri pečení alobal, proces dusenia ešte urýchlite. Navyše zelenina bude stále krásne farebná a chrumkavá. Rozprestrite si alobal a potrite ho z vnútornej strany olivovým olejom, uložte ochutenú zeleninu a alobal spojte. Vytvoríte tak malý „mešec“. Pečte pri najvyššej teplote zhruba 30 – 40 minút a ak chcete, aby bola zelenina chrumkavá, na posledných 10 minút alobal rozbaľte a pustite funkciu gril.

Vynikajúce ryby

Na prípravu niektorých rýb nepotrebujete žiadny tuk, pretože ho majú dostatok. Napríklad taký losos. Ak ste niekedy piekli ryby na alobale, tak ste iste vyhodnotili, že to nebol najlepší nápad. Ryba sa na alobal rýchlo prilepí a je veľmi obtiažne ju dať z neho dole. Namiesto alobalu teda použite papier na pečenie. Rovnako ako pri zelenine, aj tu môžete z papiera urobiť balíčky, do ktorých vložíte kúsky rýb. V prípade, že máte rybu vcelku, rovnako ju položte na papier na pečenie, no zvrchu prikryte alobalom. Keď bude mäsko udusené, pekáč odokryte a nechajte zapiecť do chrumkava.

Koláče

Koláčiky a najmä krehké pečivo je ideálne piecť na papieri na pečenie. Oceníte to, keď ich budete dávať z plechu dole, no tiež pri jeho umývaní, keďže nebude príliš znečistený. Vďaka tomu, že pri pečení použijete papier budú navyše koláčiky rovnomerne prepečené. Ale ani použitie alobalu pri pečení sladkých dobrôt nie je úplne zatratené. Najmä pri riedkych cestách si nájde svoje uplatnenie, keďže z neho môžete doslova urobiť vaničku a upečené cesto z nej jednoducho dostanete von. Keď v recepte uvidíte, že máte piecť koláč pod alobalom, tak to nie je žiadny výmysel. Najmä tie koláčiky, v ktorých bolo použité minimum múky sa takto efektívne prepečú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 12:22