Presolené jedlo nemusí vždy skončiť v koši.unsplash
StoryEditor

Presolené jedlo? Vďaka týmto trikom nemusí to, čo ste uvarili, skončiť v koši

23.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

Poznáte to. Keď sa najviac snažíte a chcete svojim kuchárskym umením zažiariť, zákonite sa musí niečo pokaziť. Dochucovanie jedál je celá veda, no každej žene, ktorá sa pravidelne zvŕta v kuchyni, sa už určite stalo, že jej „ušla ruka“ a jedlu dopriala viac soli ako bolo nutné. Nemusíte však lamentovať nad rozsypanou soľou, ešte nie je nič stratené a jedlo sa dá zachrániť.

Už aj naše mamy a ich mamy poznali pár trikov, vďaka ktorým rýchlo zakamuflovali, ak jedlo presolili. Snáď pomôžu aj vám.

Pomôže voda, aj smotana

Ak presolíte polievku či omáčku, je to jeden z najmenších problémov, pretože vždy viete prílišnú slanosť zakryť tým, že pokrm zriedite s vodou, eventuálne smotanou, ak sa do jedla hodí. Polievky budete mať viac, čo nie je na škodu. Práve polievku viete zachrániť aj za pomoci vaječného bielka, ktoré do seba prebytočnú soľ naviaže. Necháte ho uvariť a následne vyberiete.

Rozkrojený zemiak

Zemiak určite patrí k tým surovinám, ktoré nechýbajú v žiadnej kuchyni. Využiť ho môžete aj v prípade, že ste sa pri kuchtení, povedzme, trošku zamysleli a presolili ste jedlo. Očistený zemiak rozkrojte, pridajte ho do pokrmu a varte aspoň dvadsať minút, až kým nebude úplne uvarený. Funguje doslova ako špongia, ktorá do seba vpije všetku prebytočnú slanosť.

Fazuľa z konzervy

Rovnakú službu ako zemiak vám urobí aj obyčajná fazuľa z konzervy. Môžete ju však použiť len v prípade, že sa do vášho pokrmu hodí. Možno vďaka nej získate nový, obľúbený recept. Fazuľa totiž síce vpije prebytočnú soľ, no nie je potrebné ju z jedla vyberať, určite nebude príliš slaná. Práve naopak. Bude mať skvelú chuť a vy si navyše nečakane doprajete zdravé strukoviny. Rovnako ako červenú fazuľku môžete použiť aj tú bielu. Dokonca, ak ju rozmixujete, môžete ňou nahradiť múku a zahustiť omáčku. A možno ste práve našli zdravú alternatívu a budete odteraz zahusťovať už len takto.

Citrón

Slanosť pokrmu viete zneutralizovať aj za pomoci citrónu či octu. Kyslosť prebije slanú chuť, no táto alternatíva nie je vhodná pri záchrane všetkých pokrmov. Rovnako ako v prípade avokáda. To funguje podobne ako zemiak, no narozdiel od neho, soľ pohltia tuky a nie škroby ako v prípade zemiakov a fazule. Možnosti, kde ho použiť, sú však obmedzené. Ale v takom šaláte, ktorý je slanší ako dokážete zniesť, bude vynikajúce.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:06