Varením na dovolenke nemusíte stráviť viac ako dvadsať minút.dreamstime
StoryEditor

Varenie na dovolenke? Žiaden problém, s týmito receptami máte do pol hodiny aj upratané

20.06.2022, 12:00
Recepty a tipy

V tomto období už určite máte dovolenku naplánovanú a tešíte sa na oddych. A to nielen ten psychický, ale aj fyzický. Počas roka ste v neustálom kolotoči medzi prácou a domácnosťou a toto je jediný svetlý bod, na ktorý sa tešíte. Kým niekto si najviac oddýchne na all inclusive dovolenke, kde nemusí nič riešiť, niekto z ekonomických alebo praktických dôvodov volí dovolenku, kde sa stravuje po vlastnej línii.

Ak ste sa rozhodli na dovolenke variť, s najväčšou pravdepodobnosťou je to preto, že si varenie užívate, alebo to nie je pre vás žiadna záťaž. To však ešte neznamená, že v kuchyni chcete stráviť veľa času.

Tipy na začiatok

Výhodou varenia v lete je to, že prirodzene siahate po ľahších jedlách a na tie ťažšie nemáte chuť. Segedínom či sviečkovou v horúcom počasí potešíte málo koho. Myslite na to aj pri zostavovaní dovolenkového jedálnička. Ak sa tešíte na miestnu kuchyňu a špeciality danej destinácie, zvoľte návštevu reštaurácie práve počas obeda. Skryjete sa bezpečne pred slnkom, ochutnáte niečo nové a odpadne vám jeden deň trávený pri sporáku. Ak je niečo, čo si môžete predpripraviť, alebo zapojiť do prípravy členov rodiny, tak to urobte. Očistiť zeleninu, nakrájať mäso, pripraviť šalát. Tieto činnosti zaberú pár minút, no keď na všetko budete samy, bude vám príprava trvať oveľa dlhšie.

Gnocchi pre dospelých aj deti

Gnocchi sú skvelé jedlo. Sýte a zároveň ho máte pripravené za pár minút. V tomto prípade vám ponúkame variantu pre dospelých aj deti, čo iste ocenia najmä tie z vás, ktorých ratolesti sú v jedle trošku vyberavejšie. Dospeláci si určite pochutia na gnocchi na masle a so šalviou. Gnocchi uvarte podľa návodu a medzitým si na panvicu dajte poriadny kus masla a trošku olivového oleja, aby sa maslo neprepaľovalo a osoľte ho. Keď je maslo roztopené, pridajte lístky natrhanej a umytej šalvie a chvíľku spolu restujte, kým nebudete cítiť, ako šalvia rozvoniava. Práve ste dovarili! Desať minúť, ak vôbec. Posypte parmezánom a servírujte. Ak máte doma mäsožrúta, určite ho potešia kúsky opečenej slaninky alebo proscuta. Deťom z uvarených gnocchi odoberte a pripravte ich im ako naše klasické šúľance, len bez šúľania. Mak, orechy, alebo strúhanka, trošku medu a masla a výdatný obed pre všetky vekové kategórie máte hotový.

Mäso za pár minút

Aj napriek tomu, že mäso je ťažšie stráviteľné, môžete si ho pripraviť aj v ľahších prevedeniach. Stačí dobrý pác a príprava obeda vám tiež nezaberie viac ako dvadsať minút. Mäso si deň vopred dajte do pácu. Ušetríte čas v deň varenia a mäsom lepšie prejdú všetky chute. Použite pokojne hotové barbecue omáčky, alebo si ho pripravte z dvoch lyžíc horčice, trošky olivového oleja, soľ, korenie, ľubovoľné bylinky a sójová omáčka. Skvelú chuť urobí aj vajíčko, ktoré pridáte k týmto ingredienciám. Všetko poriadne premiešajte spolu s mäskom a odložte na noc do chladničky. K mäsu si urobte ľahký zeleninový šalát alebo opečte bagetku. Nemusíte mať každý deň prílohu v podobe zemiakov či ryže. Čo sa však zemiakov týka, aj tu viete ušetriť kopec času. V lete, keď sú zemiaky nové, ich pripravujte len v šupke. Poriadne umyte a dajte piecť alebo variť. Okrem toho, že teda ušetríte spomínaný čas, tak dostanete do tela veľa minerálov a vitamínov, ktoré zemiaková šupka obsahuje.

Obľúbené cestoviny

Aj vy ste tím cestoviny, avšak počas roka sa im skôr vyhýbate, aby ste si udržali fit postavu? Dnes sú už dostupné aj nízkosacharidové cestoviny, takže môžete jesť to, čo zvyšok rodiny, len v zdravšej variante. Počas dovolenky sa netrápte so žiadnymi smotanovými omáčkami či prípravou talianských bolognese. Pripravte si ľahšie verzie a využite sezónne potraviny, napríklad cuketu a rajčiny. Cestoviny si uvarte podľa návodu. Na panvici orestujte na masle s olivovým olejom pretlačený cesnak. Cuketu si rozdeľte pozdĺžne na polovicu a nakrájajte ju na tenké plátky. Pridajte k cesnaku, osoľte, okoreňte a spolu opekajte, kým nebude cuketa zlatistá. Následne pridajte cherry rajčiny nakrájané na štvrtiny a spolu miešajte asi dve minútky, len aby sa rajčiny jemne zohriali. Na záver pridajte na drobno nakrájanú mozarelu, stiahnite z plameňa a servírujte. Cestoviny môžete ozdobiť lístkami bazalky. Ak máte radi krevety, tak ich v rovnakej fáze pridajte k cesnaku namiesto cukety a postupujte rovnako, no na záver vymeňte mozarelu za parmezán a pridajte pár kvapiek citrónovej alebo limetovej šťavy.

Z takýchto a podobných receptov vám nebudú stáť vlasy dupkom z času stráveného v kuchyni a o to viac si budete môcť naplno užiť nič nerobenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:11