Sezóna melónov je zahájená. Vyberte si ten najsladší.pexels
StoryEditor

Máte chuť na červený melón? To, či je dostatočne zrelý, vám napovie aj žltá škvrna

14.06.2022, 09:00
Recepty a tipy

Leto bez červeného melóna si snáď vie predstaviť len málokto. Keďže je melón sezónnym ovocím, počas horúcich dní ho iste konzumujte takmer denne. O to väčšie je určite vaše rozčarovanie, keď zistíte, že namiesto sladkej, šťavnatej pochúťky máte doma nezrelú dužinu bez chuti.

Rozpoznať zrelý, ale nie prezretý melón nie je žiadna veda. Stačí si všimnúť pár detailov a už si potom len vychutnávať túto lahodnú zeleninu. Pretože, hoci chutí sladko, melón naozaj nie je ovocie.

Tvar je podstatný

Guľatý alebo oválny? Ak máte radi sladké melóny, tak potom musíte siahnuť po tých guľatých. Niežeby oválne neboli sladké, ale ich chuť nie je ani zďaleka taká výrazná a sladká ako v prípade okrúhlych melónov. Samozrejme, za predpokladu, že budú spĺňať aj nasledujúce známky zrelosti. Pestovatelia melónov ich dokonca zvyknú nazývať chlapcami a dievčatami. Dievčatá sú tie okrúhle a sladšie, ako inak.

Neporušená šupa

V predajniach môžete natrafiť na rôzne druhy melónov, preto sa neupínajte len na farbu šupy. Tá totiž môže byť svetlo zelená, ale aj úplne tmavá. S výraznými pruhmi, no nájdete aj tie bez nich. Podstatné je, aby bola šupa pekná, lesklá, bez prasklín a poškodení.

Hľadajte žltú škvrnu

Ak sa prehrabávate v melónoch a hľadáte ten bez žltej škvrny, tak robíte chybu. Tá totiž najviac vypovedá o zrelosti melónu. Škvrna v žiadnom prípade nenaznačuje, že by v tomto mieste melón nebol zrelý. Práve naopak. Toto žlté miesto poukazuje na to, že melón dostatočne dlho ležal na zemi, a tým pádom mal dostatok času dozrieť. Takže tu platí, že čím je škvrna žltšia, tým lepšie.

Suchá stonka

Bol melón dozretý na poli, alebo bol odtrhnutý skôr a slniečko na neho nesvietilo dostatočne dlho? To vám prezradí jeho stonka. Ak je teda melón dostatočne zrelý, stonka by mala byť suchá. Niektorí pestovatelia melóny zvyknú otáčať v snahe, aby urýchlili dozrievanie. To sa však podpíše na stonke. Ak je prekrútená, alebo zelená, hľadajte ďalej. Tento kúsok totiž svojou chuťou nepoteší.

Klop – klop

Robia to všetci. Každý, kto chytí melón do ruky, po ňom začne klopať, aby mu zvuk napovedal, čo sa ukrýva vo vnútri. Dostatočne zrelý melón vydáva dutý zvuk, narozdiel od toho nezrelého, po ktorom môžete klopať koľko chcete, no zvuku, ktorý by ste radi počuli, sa nedočkáte.

Ako sme už spomínali, melón je sezónna záležitosť, no na pultoch predajní ho nájdete aj v zimných obdobiach. Ani tieto melóny vás však svojou chuťou neočaria a sú to viac menej vyhodené peniaze a sklamané chuťové poháriky. Konzumujte to, čo vám aktuálne ročné obdobie ponúka a vychutnajte si všetky plody a ich dokonalú chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:25