Vaša torta bude dokonalá vďaka krému, ktorý na ňu pripravíte.pexels
StoryEditor

Dokonalé krémy do tort a koláčov, ktoré máte hotové za pár minút. Tieto musíte vyskúšať!

14.05.2022, 12:00
Recepty a tipy

Pečenie nie je žiadna veda a aj napriek tomu niektoré ženy o sebe tvrdia, že piecť nevedia. A pritom by tak rady upiekli niečo, čo ohúri ich partnera, čím ulahodia svojim priateľom, rodine, či deťom. Ale jasné, prvé pečenie dopadlo katastrofou a korpus sa z nejakého nepoznaného dôvodu premenil na uhoľ. Druhý pokus nebol o nič lepší, tu sa pre istotu krém tváril ako nejaká masa plná hrčiek a k tretiemu pokusu už pre istotu nedošlo. Rozhodli ste sa radšej neriskovať svoje duševné zdravie. S týmito receptami sa vám to však iste podarí a treba dať pečeniu ešte šancu.

Na to, aby ste upiekli skvelý koláč, nepotrebujete navštevovať žiadne špeciálne kurzy. Tajomstvo každého dobrého dezertu je predsa v kréme. Ľahučkom, chutnom a dokonale jemnom. Tu je pár tipov, ktoré rozhodne nepokazíte, navyše, uspokojíte nimi nejeden mlsný jazýček.

Makový krém

Krém pre všetkých, ktorí milujú mak. Je nielen vizuálne zaujímavý, ale predovšetkým veľmi chutný a jednoduchý na prípravu. Do dotuha vyšľahanej 33% smotany pridáte celé mascarpone. Spolu dôkladne vymiešate. Sladíte medom. Med a mascarpone sú skvelá kombinácia a budete prekvapené z tohto nového chuťového rozmeru. Nakoniec pridajte mak. Môžete dať ½ na ½ celý a mletý, bude Vám príjemne chrumkať pod zubami a dosiahnete plnú makovú chuť.

Pena so slaným karamelom

Aby sme vás netrápili prípravou domáceho slaného karamelu, zjednodušili sme to. Deň vopred si uvarte salko. Celú konzervu vložte do hrnca a varte aspoň dve hodiny. Následne ho vyberte a nechajte ho v konzerve vychladnúť do druhého dňa. Pripravte si dve balenia 33 a viac percentnej smotany na šľahanie, do ktorej pridáte rovnaké množstvo mascarpone. Keďže je smotana vyšľahaná, získate veľmi nadýchaný krém, pripomínajúci penu. Do uvareného tuhého salka pridajte trošku himalájskej soli – podľa chuti a poriadne premiešajte. Ak by bolo salko príliš tuhé, zrieďte ho s mliekom, alebo smotanou a pridajte do krému. A viac už nemusíte sladiť nič!

Krém ako pribináčik

Najmä detský stravníci sa určite potešia, keď na koláčiku zacítia svoj obľúbený pribináčik. Jemný tvaroh zmiešajte s kyslou smotanou a na zjemnenie použite pár lyžíc mascarpone, aby krém nebol príliš kyslý. Sladíme vanilkovým trstinovým cukrom s pridaním pravej bourbonskej vanilky, prípadne pridáme semiačka z vanilkového lusku. Krém je hotový. A fantastický.

Čokoládová báseň

Samozrejme, že máme pripravený aj krém pre všetkých čokoholikov. Ak máte radi príjemnú kyselkavú chuť, použite tvaroh, ak preferujete výraznú sladkú chuť, zvoľte mascarpone. Dajte si zohriať 250 ml šľahačkovej smotany, keď ju privediete k varu, odstavte ju z plameňa a pridajte do nej nasekanú, minimálne 56 percentnú horkú čokoládu v rovnakom pomere, čiže 1:1. Miešajte, kým sa čokoláda celá nerozpustí. Následne takto pripravenú čokoládovú ganache nechajte vychladnúť a pridajte ju k mascarpone, prípadne tvarohu. Získate krém, plný výraznej, čokoládovej chuti. Ak by ste chceli úplne zahviezdiť, na záver pridajte do krému hoblinky čokolády.

Malinový sen

Ak máte radi ovocné krémy, tento si určite zamilujete. Môžete si ho pripraviť z malín, ale rovnako vhodné sú aj jahody či čučoriedky. Na panvičku si nasypte päť lyžíc trstinového cukru. Keď začne karamelizovať, pridajte k nemu mrazené maliny, alebo iné ovocie. Miešajte do úplného rozvarenia. Ak ste použili maliny, je potrebné túto zmes prepasírovať, pretože zrniečka z nich nie sú v jemnom kréme ničím príjemným. Hladkú, malinovú šťavu opäť vrátime na panvicu a pridáme 1 – 2 lyžice pudingového prášku, ideálne vanilkového, aby sme zmes trošku zahustili. Po vychladnutí vymiešame takto pripravené maliny s mascarpone a naturálnym nátierkovým maslom. A svieži krém môžete natrieť na svoj obľúbený korpus.

Všetky tieto krémy sú vhodné na piškótové, prípadne maslové cestá. Ak si netrúfate ani na tie, siahnite po tých, ktoré ponúkajú hotové v obchodoch. Niektoré sú nielen chutné, ale aj z kvalitných surovín. Napečené tak máte skutočne za pár minút a už sa len môžete kochať pohľadom na to, ako chutí vašim najbližším.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 08:24