O tom, že je obľúbené nielen na Slovensku, svedčí aj fakt, že benediktínske vajíčko má dokonca svoj medzinárodný deň. Je ním 16. apríl a tento rok pripadá na Veľkonočnú nedeľu. Akýkoľvek deň je však ideálnym na to, aby ste si pripravili túto delikatesu na raňajky alebo si ju dopriali pripravenú profesionálnym šéfkuchárom. „Benediktínske vajce, inak prezývané aj stratené vajce, je vlastne toast alebo muffin s maslom, na ktorom je vajce uvarené namäkko, šunka a holandská omáčka. Patrí medzi obľúbené vyhľadávané raňajkové jedlá, preto sme ho do nášho raňajkového menu zaradili aj my,“ hovorí Tomáš Opletal šéfkuchár hotela Sheraton.
Pôvod vajíčka Benedikt popisujú legendy rôzne. Podľa jednej si prvýkrát benediktínske vajce objednal v roku 1894 burzový maklér Lemuel Benedict z New Yorku. Po prehýrenej noci mu bolo ťažko a tak si v hoteli Waldorf objednal maslový toast, vajce namäkko, chrumkavú slaninu a k tomu holandskú omáčku. V hotelovej kuchyni boli z tejto kombinácie nadšení a tak ju hneď zaradili do raňajkového menu. Ďalší spájajú pôvod tejto pochúťky s pápežom Benediktom XIII., ktorý mal rád vajíčka uvarené namäkko. Jedol ich vraj každý deň a údajne preto po ňom pomenovali benediktínske vajce. Za chutným vajíčkom Benedikt však nemusíte ísť do New Yorku, ale môžete si ho dopriať počas raňajok v hoteli Sheraton.
Recept:
Vajce Benedikt
Suroviny:
4x vajce
2x anglický muffin
4x plátok šunky
2 žĺtka
1 čajová lyžička vínneho octu
50ml octu
1 polievková lyžica soli
100g masla
Postup:
Dajte variť vodu so soľou a otcom. Keď sa začne variť voda, stlmte na menší plameň, aby nebublala, vodu v hrnci roztočte a do stredu opatrne rozbite vajíčko tak, aby sa neroztrhol žĺtok. Tým, ako sa voda točí, obalí sa žĺtok do bielka. Všetko potom pomaly varte približne 5 minút. Vyberte vajce a nechajte ho sušiť na utierke. Položte ho na rozpálený a opečený anglický muffin, pridajte plátok opečenej šunky a polejte holandskou omáčkou, cca. 1,5 lyžičky na jedno vajce.
Holandská omáčka - postup:
Žĺtka s vínnym octom a štipkou soli vyšľahajte vo vodnom kúpeli do hustejšej konzistencie. Musia mať takú teplotu, aby vás nepálili. Počas šľahania si ohrejte maslo v inom hrnci na rovnakú teplotu - približne 45 až 50 stupňov. Potom pomaly prilejte maslo do vyšľahaných žĺtkov a na konci osoľte podľa potreby. Konzistenciou by mala pripomínať redšiu majonézu.
Anglický muffin 4 ks:
100 ml mlieka
2 g sušeného droždia
8 – 10g cukru
50g masla alebo masti
140g hladkej múky
Muffiny si pripravte ešte predtým, ako pôjdete robiť vajce Benedikt. Ohrejte mlieko s cukrom na 37 stupňov, nechajte cukor rozpustiť a pridajte droždie. Do misky dajte múku, rozpustené maslo a všetky suroviny zmiešajte, poriadne premieste a nechajte vykysnúť. Potom vytvarujte buchtičky v rovnakej veľkosti, dajte ich na papier na pečenie a upečte pri 170 stupňoch do zlatej farby.