V obchode nájdete množstvo značiek aj typov arašidových masiel. Nie však všetky sú zdravé a zároveň chutné. Najlepšie urobíte, ak si ho pripravíte doma sami.
Recept (1 menšia nádoba- cca 250 g)
Ingrediencie:
400 g nesolených pražených/nepražených arašidov
med/stevia/javorový sirup/agáve/kokosový cukor
štipka soli
olej arašidový/kokosový
Postup:
Potrebujete výkonný kuchynský mixér, ktorý dokáže rozmixovať aj orechy. Je na vás, či si kúpite už pražené arašidy, alebo si nepražené upečiete doma v trúbe.
Ak sa rozhodnete pre nepraženú verziu, arašidy poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte ich na 200 stupňoch cca 10 minút, až dokým nezačnú hnednúť. Sem tam ich premiešajte, nakoľko môžu veľmi ľahko prihorieť.
V oboch prípadoch orechy dobre rozmixujte, buď úplne na jemno, alebo tak, aby v kréme boli cítiť drobné kúsky orechov. Samozrejme je potrebné pridať k tejto orechovej zmesi aj cca 3 PL arašidového alebo kokosového oleja, tak aby sa vám orechy dôkladne pomixovali a nezadrhol sa vám mixér. Ak preferujete sladšie maslo, pridajte ktorékoľvek sladidlo, ktoré uvádzame v ingredienciách. Štipka soli dodá maslu veľmi príjemnú chuť.
Skladujte ho v uzavretej nádobe, najlepšie v chladničke.