pixabay.com
StoryEditor

Myseľ ovplyvňuje náš jedálniček. Naučte sa princípy všímavého jedenia

25.01.2017, 09:00
Recepty a tipy
Autor:
iDnes
Možno vás to nikdy nenapadlo, ale aj pri chudnutí je potrebné pracovať hlavne s mysľou a emóciami. Bohužiaľ mnoho ľudí zatiaľ nepochopilo, že práve pri zhadzovaní prebytočných kíl je často dôležitejšia hlava než žalúdok. Odborníci preto radia, aby ste vrátili jedlo tam, kam patrí - na uspokojenie fyziologických potrieb a nie k riešeniu problémov.

Asi ste to tiež zažili, hltáte a jete ako o preteky, namiesto toho aby ste si jedlo užili. Alebo nedokážete jesť, bez toho aby ste si jedlo nespájali s nejakou činnosťou. A tak napríklad pri napínavom filme ste na konci prekvapení, že už je miska prázdna, pretože ste mali prepnutú myseľ len na film, píše idnes.cz.

"Je dokázané, že v polovici nejakej činnosti ľudia začnú myslieť na niečo iné, než na to čo začali robiť. Ďalej je zistené, že ak myslíme na niečo iné, než robíme, sme menej šťastní, než keby sme mysleli na to, čo robíme. Ak teda jeme čokoládu a naša myseľ blúdi inde, neužijeme si ju, "hovorí Iva Málková, ktorá pomáha ľuďom s nadváhou.

Prvým krokom k náprave je uvedomiť si, že nadváha sa udržiava väčšinou ako dôsledok emočného hladu, pričom emócie vychádzajú z myšlienok. "Keď potom prestanete byť zajatcami a obeťami myšlienok a stanete sa ich pánom - akýmsi pozorovateľom, získate vládu nad emóciami, zlozvykmi a celým životom. To vám potom môže pomôcť aj v boji s nadváhou, "vysvetľuje doktorka Málková.

Vyskúšajte jednoduché princípy, ktoré Iva Málková radí aj svojim klientom, a získajte opäť správny vzťah k jedlu:

1. Len vy viete, čo potrebuje vaša myseľ a telo
Nikto vám nepovie, ako veľmi ste teraz hladný, alebo kedy sa cítite najedený. Vaši priatelia nevedia, koľko jedla potrebujete zjesť, aby ste sa cítili plní. Odborník vám môže dať odhad, ale rovnako to budete vždy najlepšie vedieť vy.

2. Emócie používajte k tomu, aby ste sa informovali, nie trestali
Radšej než si stále hovoriť, čo by ste mali a nemali, skúste pozorovať, čo vám vaše myšlienky a emócie hovoria. Možno ste práve smutní a potrebujete nejako utešiť, a preto máte chuť si dať čipsy alebo čokoládu.

Keď to zistíte, môžete sa rozhodnúť, či to je to najlepšie riešenie, alebo nie je. Potom môžete zvoliť alternatívne riešenie - ako sa treba ísť na pár minút prejsť, alebo sa s niekým porozprávať.

3. Neexistujú zakázané jedlá
Áno, niektoré jedlá sú nutrične bohatšie než iné, ale neexistujú jedlá, ktoré by ste nesmeli jesť (ibaže máte zdravotné obmedzenia). V rámci vyváženej stravy malý kúsok vášho obľúbeného jedla nič nepokazí. Naozaj si môžete dopriať všetko bez pocitu viny.

Nie sú dobré a zlé jedlá, ale skôr rôzne stupne nutričných hodnôt jedla ako aj spokojnosti z jedla.

4. Vaše vnútorné a vonkajšie múdrosti pracujú dohromady
Obe múdrosti sa spájajú a vystupujú zo všímavého životného štýlu. Tým, že si budete uvedomovať vnútorné spúšťače (myšlienky, emócie) a vonkajšie spúšťače (napríklad vôňa jedla), ktoré vás provokujú k jedlu, vytvoríte priestor, v ktorom sa budete môcť informovane rozhodovať.

Niekedy sa rozhodnete jesť len trochu a niekedy viac. Voľba sa bude líšiť od danej chvíle a situácie. Všímavosť ale bude vždy vaším sprievodcom.

4. Vždy budete mať nejaký vzťah k jedlu
Jedlo tu bude vždy a vy budete jesť až do konca svojho života. Je na vás, či bude váš vzťah k jedlu negatívny, alebo pozitívny. Závisí to od toho, s akým nastavením mysle pôjdete do každého sústa.

5. V každom súste je radosť
Možno často jete pri sledovaní televízie, čítaní e-mailov alebo za pochodu, tým sa ale ochudobňujete o veľa vnemov z jedla. Kedy ste naposledy jedli len tak bez ničoho ďalšieho? Len vy a jedlo. Každé sústo je potom zážitok plný radosti.

Ak budete precvičovať všímavosť, budete nachádzať nové spôsoby, ako si viac užiť jedlo a pritom ho jesť menej. Ako zdravé telo vyžaduje cvičenie, zdravá myseľ si žiada to isté.

Vďaka 150 minútam aktívneho pohybu alebo 50 tisícom prejdených krokov za týždeň sa vám zlepší kondícia a vďaka 10 minútam cvičenia všímavosti denne sa vám zlepší myseľ. Ak sa vám podarí mať myseľ pod kontrolou, ovplyvní to vaše zdravie, kilá navyše a celkové šťastie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:55