Katka Kincelová, Evita magazín
StoryEditor

Vynikajúci Alsaský jablkový koláč

13.01.2017, 09:00
Recepty a tipy
Jej vášeň pre pečenie sa zrodila z lásky k manželovi, ktorému piekla svoje prvotiny. A on ju, ako správny, po uši zamilovaný muž, za každú dobrotu veľmi, ale skutočne veľmi chválil. Tak sa aj vďaka podpore svojej lásky stala Martina Pintérová Bezáková jednou z najobľúbenejších slovenských foodblogeriek.

Potrebujeme na formu s priemerom 28 centimetrov:
Na krehké cesto:

300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
2 vrecúška vanilkového cukru
1 ČL prášku do pečiva
štipku soli
trošku nastrúhanej citrónovej kôry
1 žĺtok
1 PL mlieka

Na náplň:
100 g dlhých piškót
100 g masla
5 menších jabĺk
2 vajcia
2 žĺtky
80 g práškového cukru
2 PL vanilkového pudingového prášku
1 smotanu na šľahanie
trošku citrónovej kôry

Na polevu:
200 ml jablkovej šťavy alebo džúsu
1 tortovú želatínu v prášku

Postup:
1. Prísady na krehké cesto spolu dobre vypracujeme.
Katka Kincelová, Evita magazín

​2. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke asi pol hodinu.
3. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na väčší kruh, priklopíme naň tortovú formu s priemerom asi 28 centimetrov a vykrojíme z cesta kruh. Vykrojené cesto prenesieme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.
4. Zvyšné cesto opäť spracujeme a vyvaľkáme z neho širší pás, ktorým vyplníme boky tortovej formy.
5. Na cesto poukladáme piškóty.
Katka Kincelová, Evita magazín

​​6. Jablká očistíme, prerežeme na polovice a do každého jablka urobíme pár zárezov nožom asi do hĺbky jedného centimetra. Nakrájané a prerezané jablká poukladáme na piškóty.
Katka Kincelová, Evita magazín

​​7. Rozpustíme 100 g masla a nalejeme na jablká a piškóty.
8. Metličkou vyšľaháme šľahačkovú smotanu, vajíčka, pudingový prášok, cukor, citrónovú kôru a zmesou zalejeme jablká.
9. Pečieme pri teplote 170 °C asi 1 1/4 hodiny.
10. Kým koláč chladne, pripravíme si podľa návodu želatínu rozpustenú v jablkovej šťave. A ešte vlažnou prelejeme vychladnutý koláčik. Necháme vychladnúť a podávame.
Katka Kincelová, Evita magazín

Martinkin tip:
*Predtým, ako pridáme želatínu na koláč, odporúčam nechať ho dôkladne vychladnúť. Inak sa vďaka teplu vyzráža šľahačka z plnky a na želatíne by mohli zostať mastné očká.
*Koláč odporúčam podávať pri izbovej teplote, preto ho po vytiahnutí z chladničky nechajte aspoň 15 minút odpočinúť. Vplyvom tepla maslo v ceste povolí a koláčik tak bude mäkší a chutnejší.

Tento recept ste mohli nájsť aj v jesennom Evita špecáli Varíme spolu - Jesenné hody 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:57