INGREDIENCIE
175 g pšeničnej nebo špaldovej celozrnnej múky
90 g masla
70 g hnedého cukru
vanilka (z lusku nebo esencie), vanilkový cukr
1 vajíčko
1/3 lyžičky prášku do pečiva
60 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, slivky..)
70 g orechov (mandle, lieskové, vlašské, pekanové, pistácie, semienka lanové, chia, sezamové..)
štipka soli
kôra z jedného bio citrónu
Niekedy pridáme štipku škorice, muškátového oriešku, zázvoru…
POSTUP
Zmiešajte všetky ingrediencie okrem orechov, sušeného ovocia a vznikne vám riedka hmota. V tomto momente pridajte aj tie zvyšné ingrediencie, dobre premiešajte a rozdeľte na štyri rovnaké diely.
Každý diel zabaľte do potravinovej fólie tak, aby vznikol úzky, rovnako silný valček, v priemere tak 2 cm. Valčeky dajte do mrazničky oddýchnuť, kvôli tomu, aby ste ich mohli pohodlne nakrájať na kolieska vrátane pevnejších orechov.
Keď budú dostatočne zmrznuté, predhrejte rúru na 160 ° C. Valčeky nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm a pečte na plechu- na papieri na pečenie. Príliš sa nezväčšia, takže rozostupy robte štandardné. Dávajte pozor, kolieska sú veľmi rýchlo hotové a ak to trochu pretiahnete, môže sa stať, že sušené ovocie sa spáli, skaramelizuje a zhorkne.
Originál recept nájdete tu.