Šošovicu nájdeme v obchodoch v niekoľkých variantoch. Medzi najznámejší druh, ktorý v kuchyni používali už naše babičky, patrí šošovica hnedá a tmavozelená. Dnes môžeme takmer vo všetkých obchodoch s potravinami zakúpiť aj žltú, červenú a tiež šošovicu čiernu - beluga. Všetky druhy šošovice sú bohaté na bielkoviny a prirodzene bezlepkové, preto by mali byť neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkov, píše idnes.cz.
Lepšiu stráviteľnosť šošovice možno dosiahnuť namočením a následným varením v inej vode, rozmixovaním, pasírovaním, pomletím a použitím vhodného korenia (ligurček, majorán, saturejka, tymián) alebo v kombinácii s listovou zeleninou a zelenými vňaťami. Vhodná je tiež kombinácia s nakladanou zeleninou.
Strukoviny vždy namáčajte do studenej vody, nikdy nie do teplej, mohli by skysnúť. Do vody nepridávajte ani soľ, ani sódu. Ak máme na prípravu málo času, možno suché strukoviny preliať dvojnásobným množstvom vriacej vody, prikryť pokrievkou vody a nechať dve hodiny odstáť, vodu zliať, zaliať studenou vodou a uvariť. Ak máme času ešte menej, prichádza na rad červená šošovica alebo šošovica beluga, ktorá sa nemusí namáčať. Stačí ju prepláchnuť studenou vodou, uvariť a za 20 minút máme hotovo.
V našom novom Vianočnom špeciáli nájdete aj šošovicový recept od Razije Trnačevic, finalistky Masterchef 2016.