StoryEditor

Vianočné sviatky chutne, ale i zdravo. Ako na to?

16.12.2015, 13:45
Recepty a tipy
Bezlepkové, bezlaktózové, bez bieleho cukru a čo najmenšie zaťaženie nášho organizmu. Aj také môžu byť vianočné sviatky.

Poďme sa inšpirovať a urobiť niečo užitočné pre svoje telo už cez tohtoročné vianočné sviatky.

Žiadna diéta spôsobená zdravotnými ťažkosťami nie je príjemná. Na druhú stranu nám môže poskytnúť príležitosť vyskúšať zdravú životosprávu. Diétne obmedzenia aspoň raz za čas môžu priniesť mnohé benefity aj zdravým ľuďom, ako píše idnes.cz.

Bez lepku pre lepšie trávenie


Lepok (glutén) je zmes bielkovín vo všetkých typoch pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Patrí medzi najbežnejšie potravinové alergény hneď po kravskom mlieku. Jeho neznášanlivosť - celiakia - sa môže prejavovať častými bolesťami brucha, nafukovaním, škŕkaním v bruchu, chronickými hnačkami. Lenže lepok je záťažou aj pre tých, ktorí celiakiou netrpia, a tak ho zo svojho jedálnička zámerne vynecháva čoraz viac ľudí. A aké sú benefity bezlepkovej stravy?

Prečistíte si črevá, zlepšíte kvalitu pleti, zhodíte pár kilogramov a budete mať viac energie. Čím ale nahradiť suroviny obsahujúce lepok? Pri vianočnom pečení môžete začať tým, že do bežnej pšeničnej múky pridáte jednu tretinu múky špaldovej. Výsledný produkt tak obohatíte o vitamíny, minerálne látky a vlákninu, a navyše získate jedinečnú orieškovú chuť.

Prirodzene bezlepková obilnina je quinoa, ktorá sa hodí nielen na prípravu rôznych pokrmov, ale môžete z nej aj zomlieť múku na pečenie alebo ju použiť ako závarku do polievky. Pri obaľovaní kapra či rezňa použite bezlepkovú či kukuričnú strúhanku, ktorá navyše pri vyprážaní nesaje toľko tuku.

Prečo nie je cukor zdravý?


Cukor biely, konzumný alebo repný, to všetko sú názvy pre sacharózu. Pre svoju energetickú bohatosť môže jeho dlhodobá vyššia spotreba viesť až k obezite, navyše zvyšuje hladinu glukózy v krvi, poškodzuje zubnú sklovinu a podporuje vznik zubného kazu.

"Nahradiť biely cukor prírodnými sladidlami je správny krok pre vaše zdravie. Nezabúdajte však, že sa stále jedná o jednoduché cukry. Zlaďte ich teda s mierou a pri nákupe sledujte informácie na obaloch, pretože aj alternatívne sladidlá môžu byť zdrojom väčšieho množstva energie. Pre jednoduchšiu orientáciu hľadajte na obaloch logo "Viem, čo jem", ktoré zabezpečuje, že pomer medzi celkovým obsahom sacharidov a jednoduchým cukrom bude v poriadku," hovorí Zuzana Douchová, nutričná poradkyňa projektu "Viem, čo jem".

Čím nahradiť biely cukor: trstinovým cukrom, ovocným cukrom - fruktózou, medom, melasou, ktorá obsahuje stopové prvky a minerálne látky ako vápnik, horčík, fosfor, železo a draslík, obilnými sladmi a sirupmi, ktoré majú nižší glykemický index, stéviou cukrovou alebo prírodnými sirupymi, ako sú javorový, agávový, ryžový a kukuričný.

Alergie, alebo intolerancia?


Pri laktózovej intolerancii nie je ľudské telo schopné štiepiť mliečny cukor (laktózu), ktorý sa bežne vyskytuje v mlieku cicavcov, ale aj v menšom množstve v sušienkach, instantných potravinách, liečivách a pečive. Neznášanlivosť laktózy sa prejavuje bolesťou brucha, pocitmi sýtosti alebo naopak škŕkaním v bruchu a nadúvaním. Alergia na mlieko je reakcia precitlivenosti organizmu najčastejšie na bielkovinu kravského mlieka, ale môže sa vyskytovať aj alergia na kozie či ovčie mlieko.

"Zatiaľ čo pri laktózovej intolerancii častokrát stačí prejsť na kyslomliečne výrobky alebo vyhľadať mlieka či syry so zníženým obsahom laktózy, prípadne úplne bez nej, pri skutočnej alergii na mlieko je nevyhnutné ho vylúčiť zo stravy úplne," upozorňuje lekárka Václava Kunová, odborná konzultantka projektu "Viem , čo jem".

"Ak človek z akéhokoľvek dôvodu nemôže konzumovať mlieko, sú veľmi vhodnými alternatívami obilninové nápoje. Sú dokonca lepšie ako sójové mlieko (nesmú piť ľudia s problémami so štítnou žľazou), pretože sója je tiež alergén a môže spôsobiť ďalšie problémy. Obilninové nápoje obsahujú vitamín B12, a aj keď nemáte problémy s mliekom, odporúčam s ním tieto nápoje kombinovať," dodáva výživový poradca Václav Krejčík.

Článok vyšiel v decembrovom vydaní časopisu Zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 03:54