dreamstime
StoryEditor

Zdravý a rýchly! Pripravte si domáci hummus, ktorý chutí lepšie, než ten kupený

02.07.2021, 13:00
Recepty a tipy
Ľahká dobrota, ktorú si môžete dať na raňajky, ale aj večeru. Že ste ho ešte neskúšali? Je na čase!

Potrebujete:

  • 1 konzervu sterilizovaného cíceru (približne 250g)
  • šťavu z jedného väčšieho citróna, približne 3-4PL
  • 140g sézamových semienok 
  • 4PL repkového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 2PL panenského olivového oleja
  • mletý kmín 
  • soľ
  • voda
  • mletá paprika 

Postup:

Ako prvé si vytvoríme tahini, špeciálnu pastu, ktorá je jednou z hlavných ingrediencií pri výrobe hummusu. Sézamové semienka si opečieme na panvici, dávame však pozor - nesmú sa ''opekať'' viac než 3-4 minúty z dôvodu, že sa ľahko spália. Následne ich rozmixujeme v mixéri, pričom postupne pridávame 4 PL repkového oleja. Vznikne nám jemná, bezhrudkovitá hmota, kvapalnej emulzie. 

V mixéri následne zmiešame tahini s citrónovou šťavou a necháme miešať aspoň minútu. Pomaly pridávame olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku, štipku kmínu (približne polovicu kávovej lyžičky) a štipku soli. Necháme mixovať 30 sekúnd, následne zoškrabeme zmes z bokov mixéra a opäť necháme mixovať ďalšiu minútu. Následne pridáme cícer a necháme mixovať ďalšie dve minúty. 

Ak sa vám zdá hummus príliš hustý, pomaly pridávame trochu vody - najlepšie po polievkových lyžiciach. Na záver ochutíme paprikou a soľou a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. november 2024 04:03