Potrebujete:
- 1 konzervu sterilizovaného cíceru (približne 250g)
- šťavu z jedného väčšieho citróna, približne 3-4PL
- 140g sézamových semienok
- 4PL repkového oleja
- strúčik cesnaku
- 2PL panenského olivového oleja
- mletý kmín
- soľ
- voda
- mletá paprika
Postup:
Ako prvé si vytvoríme tahini, špeciálnu pastu, ktorá je jednou z hlavných ingrediencií pri výrobe hummusu. Sézamové semienka si opečieme na panvici, dávame však pozor - nesmú sa ''opekať'' viac než 3-4 minúty z dôvodu, že sa ľahko spália. Následne ich rozmixujeme v mixéri, pričom postupne pridávame 4 PL repkového oleja. Vznikne nám jemná, bezhrudkovitá hmota, kvapalnej emulzie.
V mixéri následne zmiešame tahini s citrónovou šťavou a necháme miešať aspoň minútu. Pomaly pridávame olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku, štipku kmínu (približne polovicu kávovej lyžičky) a štipku soli. Necháme mixovať 30 sekúnd, následne zoškrabeme zmes z bokov mixéra a opäť necháme mixovať ďalšiu minútu. Následne pridáme cícer a necháme mixovať ďalšie dve minúty.
Ak sa vám zdá hummus príliš hustý, pomaly pridávame trochu vody - najlepšie po polievkových lyžiciach. Na záver ochutíme paprikou a soľou a môžeme podávať. Dobrú chuť!