Hoci mnohé chladničky majú vo dverách vyčlenený priestor na ukladanie vajíčok, neriaďte sa tým. Tento priestor neposkytuje v skutočnosti žiadne výhody pre zachovanie čerstvosti vajíčok. Tie majú byť po správnosti uložené v zadnej časti chladničky na poličke, kde je teplota pre udržanie ich čerstvosti optimálna, uvádza portál eggs.ca.shuttterstock.com
StoryEditor

Zistili sme pre vás! Vajíčka z dvora, z klietky alebo podstielkové. Ktoré sú najlepšie?

12.04.2021, 10:45
Recepty a tipy
Do ženy a do melóna nevidíš, hovorí talianske príslovie. To platí aj pre vajcia – všetci síce tušíme, že sa pod škrupinou schováva bielok a žĺtok, ibaže ono je toho oveľa viac. Vedeli ste, že vajce je taká malá zásobáreň zdraviu prospešných živín? Ide len o to kúpiť tie najlepšie. Ktoré to sú?

Dobré rady

Ako spoznáte staré vajce?
Na jednoduchý test potrebujete len kastról so slanou vodou. Každé vajce má vnútri vzduchovú bublinu, ktorá sa časom zväčšuje. Vložte vajce do vody a sledujte, čo urobí. Ak sa povaľuje pri dne, je čerstvé a bude z neho skvelá praženica. Keď začne v hrnci plávať, už má niečo za sebou, na varenie natvrdo je však ideálne. Len čo vypláva na hladinu, už je to starec, ktorý sa hodí maximálne na pečenie alebo vyhodenie.

Ako je vajce staré?
Zistíte to po jeho rozklepnutí. Úplne čerstvé vajce má žĺtok kyprý a bacuľatý, bielok
želatínový, ktorý sa žĺtka pevne drží. Keď začne byť bielok tekutý a žĺtok uprostred vädne a klesá, je vajce staršie. Pri starom vajci už je žĺtok takmer tekutý a plochý, o bielku ani nehovoriac.

Čo hovorí farba žĺtkov o kvalite vajec?
Jeden mýtus hovorí, že dobré vajce sa pozná podľa sýtožltého žĺtka. Lenže ono to tak úplne neplatí, jeho odtieň určuje to, čo sliepky konzumovali – obvykle čím viac karotenoidov alebo červenej kukurice sliepočka dostávala, tým má žĺtok výraznejšiu farbu. Iste, vo voľnom chove majú vajcia od jari do jesene intenzívnejšiu farbu, pretože si sliepky prilepšujú korienkami a čerstvou zeleňou, na zimu žĺtky zase vyblednú. Avšak vo veľkochove, kde sa potrava mieša celý rok vedecky, sú vajcia stále rovnaké. V rôznych častiach Európy sa pritom líši vaječný vkus, zjednodušene povedané, čím viac na juh, tým viac stravníci obľubujú sýtu zlatú farbu. A tak zatiaľ čo severania sa vyžívajú v „blond“ žĺtkoch, Taliani uprednostňujú vajcia s pekne oranžovými žĺtkami, označovanými ako „rosso d'uovo“.

Ako správne skladovať vajcia?
Základom správneho skladovania vajec je tma, chlad a sucho, teda chladnička s teplotou od 5 do 8 °C. Aj keď nás k tomu výrobcovia chladničiek nútia, vajíčka nepatria do dverí, sú totiž citlivé na kolísanie teplôt, ideálne miesto je v zadnej časti chladničky na vrchnej či strednej polici. Vajciam urobíte dobre aj tým, že ich otočíte špičkou dole, aby vnútri zostala zachovaná vzduchová bublina, ktorou vajce „dýcha“. A pozor, nikdy ich neumývajte, ak ich nechcete hneď použiť. Na škrupine je vrstva, ktorá chráni obsah proti nájazdu mikroorganizmov.

Ako ľahko olúpať vajce?
Kúzlo ľahkého lúpania spočíva v tom, že použijete vajcia aspoň týždeň staré, čerstvé sa lúpu príšerne. Keď je vajce uvarené, prudko ho ochlaďte studenou či ľadovou vodou. Na oboch koncoch potom zlúpnite časť škrupiny aj s blankou. Vajcia otočte špičkou dole a do diery na tupom konci poriadne fúknite. Vajce by malo hladko vykĺznuť zo škrupiny. Ak chcete lúpať čerstvé vajíčko, čaká vás viac práce. Keď vajce uvaríte, ľahko ho rozťukajte a potlčte mu škrupinu, aby celá popraskala a zmäkla. Potom ho dajte na 2-3 minúty do studeného kúpeľa. Potom stačí opatrne olúpať malý kúsok škrupiny aj so spodnou blankou a vajíčko „vyzliecť donaha“.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 07:39