Grobské lokše
Suroviny na 12 - 14 lokší
700 g zemiakov
210 g hladkej múky
1,5 ČL soli
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky. S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše budú tvrdé! Z cesta vytvarujeme šúľok a nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“ Tie rozvaľkáme na lokše. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým nevzniknú hnedé fliačky. Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou.