Unsplash
StoryEditor

Lokše ako od babičky! Pripravte si ich podľa tradičného receptu

16.03.2021, 10:10
Recepty a tipy
Jedli ste už pravé, grobské lokše? Ak nie, je na čase to vyskúšať!

Grobské lokše

Suroviny na 12 - 14 lokší

700 g zemiakov

210 g hladkej múky

1,5 ČL soli

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky. S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše budú tvrdé!  Z cesta vytvarujeme šúľok a nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“ Tie rozvaľkáme na lokše. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým nevzniknú hnedé fliačky. Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 18:17