Rozmrazujte pomaly!
Zmrazené jedlo určite nevkladajte do mikrovlnky. Rýchle rozmrazovanie žiadnej potravine neprospieva. Ideálnym spôsobom je zmrazené potraviny preložiť na deň do chladničky. Budú sa rozmrazovať pomaly a prirodzene.
Nedávajte ich do mrazničky
Nie každej potravine mráz prospieva. Čo nikdy nezmrazujte:
Zelené šaláty
Stratia chuť a zvädnú. Držte ich iba v chladničke.
Uhorky a paradajky
Obsahujú priveľa tekutín, ktoré sa s mrazom nekamarátia.
Melóny, jablká, hrušky, citrusy
Tiež je v nich veľa vody, takže ak ich zmrazíte a rozmrazíte, vznikne vám mäkké a zošúverené ovocie.
Zemiaky
Zemiaky obsahujú veľa vody, mrazením sa v nich vytvoria ľadové kryštáliky. Navyše získajú sladkú pachuť. Ak ich chcete pridať do zemiakového cesta, predtým ich uvarte.
Mlieko a smotana
Zrazia sa a nebudú vyzerať dvakrát vábne.
Syr
Ak do mrazničky vložíte tvrdý syr, bude drobivý a múčnatý. Mäkkému sa zmení textúra.
Vajíčka v škrupine
Vplyvom mrazu prasknú, lebo bielok je tekutina a tá sa v mínusových teplotách rozpína.
Vyprážané jedlo
Rezne alebo fašírky môžete dať pokojne do mrazničky, no rátajte s tým, že po rozmrazení už nebudú chrumkavé.
Ovocné koláče s posýpkou
Platí to isté ako pre vyprážané pokrmy. Môžete ich zmraziť, no rátajte s tým, že sladká posýpka bude mäkká a vlhká.
Na čo nezabudnúť?
· Potraviny pred zamrazením vložte do mikroténových vreciek alebo plastových nádob. Vždy si poznačte, o čo ide a kedy ste ich do mrazničky vložili.
· Potraviny skladujte podľa čerstvosti. Najstaršie potraviny patria navrch, tie by ste mali skonzumovať ako prvé.
· Ak pokrmy vložíte do mikroténových vreciek, vytlačte z nich všetko vzduch. Uškodil by im.
· Nádoby, do ktorých budete zamrazovať, neplňte na doraz. Mnohé pokrmy vplyvom mrazu totiž čiastočne zväčšia svoj objem, preto potrebujú rezervu.
· Potraviny, ktoré chcete zmraziť, by nemali mať vyššiu ako izbovú teplotu.
· Pred zmrazením si pokrmy vopred naporciujte a zabaľte si ich v takom množstve, ktoré spotrebujete akurát na jedno použitie.
· Zmrazujte vždy čerstvé potraviny a pokrmy. Inak utrpí ich kvalita a chuť.
· Jednu potravinu nikdy nezmrazujte dvakrát.