shutterstock.com
StoryEditor

Pripravte si šampiňónové rizoto, ktoré máte hotové do hodinky

01.02.2021, 13:30
Recepty a tipy
Koronové časy – paradoxne – žičia domácemu vareniu. Máme naň viac času a môžeme si vyskúšať recepty, na ktoré inokedy nezvyšoval čas.

Napríklad také šampiňónové rizoto

SUROVINY:
Rozpis na 4 porcie:

2 šalotky
100 g mrkvy
60 g cherry paradajok
150 g šampiňónov
olivový olej na restovanie
soľ
mleté čierne korenie
6 vetvičiek tymianu + na ozdobenie
400 g ryže arborio
200 ml bieleho vína
600 ml zeleninového vývaru
100 g masla
100 g syra s modrou plesňou (napr. gorgonzola)
70 g mrazeného hrášku

POSTUP:
1. Šalotku nakrájame najemno, mrkvu na drobné kúsky, cherry paradajky na polovice, očistené šampiňóny na menšie kusy. V panvici rozohrejeme asi 3 lyžice oleja a huby restujeme asi 5 minút. Osolíme, okoreníme, pridáme otrhané opláchnuté lístky tymianu, premiešame a preložíme na tanier.
2. Do panvice prilejeme trochu oleja a krátko orestujeme šalotku, mrkvu a premytú ryžu. Zalejeme vínom, pridáme paradajky a za stáleho miešania varíme, kým sa víno neodparí a nevsiakne do ryže.
3. Prilejeme naberačku vývaru a miešame, kým tekutina opäť nevsiakne. Rovnako postupne prilievame zvyšok vývaru. Keď je ryža mäkká – asi po 20 minútach – vmiešame do rizota maslo a nakrájaný syr. Napokon prisypeme hrášok a restované šampiňóny a spoločne prehrejeme. Pred podávaním posypeme čerstvým tymianom a čiernym korením.

Čas prípravy: 50 minút
1 porcia: 3 422 kJ/817 kcal

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 21:50