Nové zemiaky s bryndzou a pažítkou
Suroviny:
300 g nových zemiakov
1/2 ČL rasce
soľ
100 g bryndze (môžete nahradiť cottage syrom alebo iným syrom)
petržlenová vňať
1 menšia cibuľa
1 PL masla (resp. podľa chuti)
bylinky - petržlenová vňať, pažítka, baby špenát alebo poľníček
Postup:
Celé neošúpané zemiaky uvaríme vo vode. Vyberáme rovnako veľké plody, aby tie väčšie neboli polosurové. Do vody pridáme soľ, zemiaky vďaka tomu nepopraskajú. Uvarené zemiaky rýchlo schladíme studenou vodou, budú sa tak ľahšie šúpať. Ošúpané ešte teplé zemiaky nakrájame na malé kocky. Naplníme nimi zemiaky, ktoré sme nechali v celku a vydlabali. Dáme na tanier a na vrch rozdrobíme bryndzu, polejem cibuľkou opraženou na masle a posypeme bylinkami alebo lístkami čerstvého špenátu. Výborne sa k nim hodí studené mlieko alebo kefír. Zemiaky dobre poslúžia ako príloha napríklad ku kuraciemu steaku. Miesto cibuľky môžeme použiť opraženú slaninku.