shutterstock.com
StoryEditor

Nový vianočný recept do vašej kuchárskej knihy: Profiterolky od Evity

08.12.2020, 15:30
Recepty a tipy
Celé roky mi trvalo, kým som prišla na to, ako si ich spraviť doma tak, aby boli presne takisto chutné ako v cukrárni. Už ten recept mám a odporúčam všetkým, ktoré chcú byť na Vianoce trošku originálne :-).

Potrebujeme:
250 ml vody
100 g masla
štipku soli
200 g hladkej múky
4 vajíčka
1 vajíčko a trochu vody na potretie

Plnka:
1 vanilkový cukor
600 ml mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
2 vanilkové pudingové prášky
250 g zmäknutého masla

Postup:
Vodu, maslo a soľ privedieme v hrnci k varu, potom pridáme múku. Počkáme, kým sa vzniknuté cesto nezačne odliepať od stien hrnca, a necháme ho úplne vychladnúť. Do už studeného cesta po jednom zašľaháme celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame malé kopčeky, ktoré potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou vody. Profiterolky pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút. Upečené necháme vychladnúť. Koncom varešky urobíme do každej profiterolky zo spodnej strany malú dierku, cez ktorú ich budeme plniť krémom. Vanilkový krém: Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu zamiešame maslo. Krémom naplníme cukrárske vrecko a naplníme ním upečené a vychladnuté profiterolky.
Hotové profiterolky sa u nás ozdobujú ovocím, možno šľahačkou. Môžete ich však aj namáčať do čokolády alebo do karamelu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:57