shutterstock.com
StoryEditor

Myslíte si, že sa zo zemiakov nedajú pripraviť originálne jedlá? Tieto recepty vás presvedčia o opaku

25.09.2020, 11:00
Recepty a tipy
Existujú stovky odrôd, tisíce receptov a množstvo pomenovaní. Do rodiny krumplí, banduriek či erteplí patria aj exotickejší príbuzní - bataty, topinambury či jeruzalemské artičoky. Ich chuť nie je prvoplánová a obľuba si žiada čas, za vyskúšanie však rozhodne stoja.

PEČENÉ BATATY S TVAROHOVÝM DIPOM
baked batatas shutterstock.com

Tepelná úprava: 60 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
4 bataty
250 g hrudkovitého tvarohu
150 g jogurtu
1 PL jemne strúhaného chrenu
mleté čierne korenie
soľ
bazalku
Postup – bataty:
Bataty očistíme a celé aj so šupkou dáme na plech. Podlejeme trochou vody a pečieme asi 40 minút pri teplote 220 stupňov. Po 20 minútach bataty pretočíme, aby sa prepiekli rovnomerne z oboch strán.
Postup – DIP:
Tvaroh zmiešame s jogurtom a chrenom. Dochutíme soľou, korením a nasekanou bazalkou.

ZEMIAKOVÝ KRÉM S KARFIOLOM A KURKUMOU
Tepelná úprava: 35 minút
Potrebujeme na 4 – 5 porcií:
500 g zemiakov
400 g karfiolu
2 mrkvy
1 menšiu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
30 g masla
2 PL oleja
2 KL kurkumy
1 – 1,5 l vody
250 ml 33% smotany
soľ
mleté čierne korenie
štipku muškátového orieška
citrónovú šťavu

potato soup shutterstock.com

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kusy.
2. V hrnci si roztopíme maslo s olivovým olejom a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak tak, aby nezhnedli. Zeleninu zmiešame s cibuľovým základom, posypeme kurkumou, osolíme, okoreníme a krátko opražíme.
3. Prilejeme vodu tak, aby bola zelenina len ponorená. Pridáme muškátový oriešok, zakryjeme pokrievkou a domäkka uvaríme.
4. Hotovú polievku odstavíme zo sporáka. Rozmixujeme na hladký krém. Postupne prilievame smotanu, až kým nezískame požadovanú hustotu polievky.
5. Na záver necháme opäť prejsť varom. Pred podávaním dochutíme soľou, korením a zjemníme citrónovou šťavou.
6. Servírujeme s drobnými ružičkami karfiolu opraženými na masle.

TOPINAMBUROVÉ PYRÉ SO ŠAMPIŇÓNMI A BROKOLICOU
Tepelná úprava: 45 minút

Potrebujeme na 4 porcie: 
1 kg topinamburov
30 g masla
3 strúčiky cesnaku
6 PL jogurtu
citrónovú šťavu
soľ
500 g brokolice
500 g šampiňónov
0,5 cibule
20 g masla
mleté čierne korenie
petržlenovú vňať

mashed potatoes shutterstock.com

Postup:
1. Topinambury umyjeme a v šupke varíme asi 45 minút v osolenej vode domäkka.
2. Vodu vylejeme, topinambury necháme trochu vychladnúť a ešte teplé ošúpeme.
3. Pridáme maslo, pretlačený cesnak a rozmixujeme.
4. Do pyré zamiešame jogurt a dochutíme soľou, korením a citrónom.
5. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a umyjeme. Vložíme do vriacej osolenej vody. Varíme 4 – 5 minút. Uvarenú brokolicu scedíme a schladíme v studenej vode. Brokolica si tak zachová sýtu farbu a ostane chrumkavá.
6. Šampiňóny očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Na roztopenom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme šampiňóny, opečieme ich zo všetkých strán, dochutíme soľou a korením. Pred koncom pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

BATATOVÉ NOKY S PANCETTOU A MÄTOU
Teplená úprava: 50 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
600 g batatov
200 g polohrubej múky
1 vajce
muškátový oriešok
200 g pancetty
3 – 4 strúčiky cesnaku
10 g masla
100 ml suchého bieleho vína
100 g parmezánu
1 PL čerstvej mäty
olivový olej
soľ
čierne korenie

gnocchi potato shutterstock.com

​Postup– noky:
1. Bataty očistíme a celé aj so šupkou dáme na plech. Podlejeme trochou vody a pečieme asi 40 minút na 220 stupňov. Po 20 minútach bataty pretočíme, aby sa prepiekli rovnomerne z oboch strán.
2. Upečené zemiaky necháme trochu vychladnúť. Ošúpeme, dužinu prepasírujeme. Pridáme múku, vajcia, štipku soli a muškátový oriešok. Na doske vypracujeme vláčne cesto. Hustotu cesta regulujeme pridaním múky. Nedávame jej príliš, čím viac múky totiž pridáme, tým budú noky tvrdšie.
3. Cesto rozdelíme na približne rovnaké časti. Z každej časti vytvarujeme valček s priemerom asi 1,5 centimetra. Z valčekov nakrájame noky, ktoré varíme v osolenej vode, pokým nevyplávajú na povrch, asi 2 – 3 minúty.
Postup – omáčka:
1. Pokrájanú pancettu, respektíve iný druh prerastenej slaniny, opražíme dochrumkava na panvici. Vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
2. Nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak opečieme na výpeku zo slaniny s trochou olivového oleja. Podlejeme vínom a prehrejeme.
3. Pridáme uvarené noky, asi 3 PL vody, v ktorej sa varili, parmezán a mätu. Zjemníme maslom a dochutíme soľou a korením.
4. Hotové noky naservírujeme na tanier a posypeme pancettou.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 06:57