shutterstock.com
StoryEditor

Večera v znamení talianskej kuchyne. Uvarte si tieto tri vynikajúce recepty

21.08.2020, 13:00
Recepty a tipy
Penne, tortellini, rigatoni, tagliatelle, špagety aj polievku s riccioli. Ochutnajte s nami, zavrite oči a predstavte si, že sedíte v niektorej vychýrenej reštaurácii v Benátkach. Alebo radšej v Miláne, Ríme či Bologni? Predstavivosti sa medze nekladú :)

Cestovinový šalát s paprikou a čerstvým lososom
Potrebujeme na 4 porcie:
400 g cestovín penne
200 g čerstvého lososa
1 veľkú červenú papriku
30 g rukoly
veľkú hrsť lístkov bazalky
1 veľkú cibuľu
150 g jogurtu
6 PL oleja
šťavu z polovice limetky
soľ
korenie

pasta shutterstock.com

Postup:
Cestoviny uvaríme zvyčajným spôsobom v mierne osolenej vode s 2 lyžicami oleja. Hneď ako budú uvarené, prepláchneme ich v studenej vode a premiešame s trochou oleja, aby sa neprilepili. Cibuľu nakrájame nahrubo a osmažíme na 2 lyžiciach oleja, aby zosklovatela. Papriku očistíme a nakrájame na stredne veľké prúžky.
Pripravíme si zálievku. Do jogurtu vmiešame 2 lyžice oleja, limetkovú šťavu, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Najemno nasekáme rukolu s bazalkou a približne tretinu vmiešame do jogurtovej zmesi. Nakoniec pridáme orestovanú cibuľu.
Lososa nakrájame na drobné kocky a zmiešame ho s cestovinami, paprikou, zvyšnou rukolou a bazalkou. Zmes rozdelíme na taniere a pokvapkáma pripravenou zálievkou.

Tortellini s lesnými hríbmi v paradajkovej omáčke
Potrebujeme na 4 porcie:
400 g cestovín tortellini
50 g masla
200 g čerstvých lesných hríbov (prípadne mrazených)
400 ml paradajkového pyré
3 šalotky
1 dcl bieleho vína
tymian
soľ
korenie
hrsť plocholistého petržlenu
2 PL oleja
parmezán na posypanie
mäsový vývar v prípade potreby

Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olejom. V panvici rozpustíme maslo a osmažíme na ňom najemno pokrájanú šalotku. Pridáme k nej nahrubo pokrájané hríby a chvíľu ich restujeme. Hneď ako hríby zmäknú, zalejeme ich vínom a necháme dusiť.
Keď lesné hríby úplne zmäknú, pridáme paradajkové pyré a zmes ochutíme tymianom, osolíme, okoreníme a necháme prevariť. Nakoniec pridáme tortellini a všetko dobre premiešame. Podávame posypané nahrubo pokrájaným plocholistým petržlenom a ručne nastrúhaným parmezánom.

pasta shutterstock.com

Rigatoni zapečené s brokolicou a pancettou
Príprava: 60 minút

Potrebujeme na 4 porcie:
320 g cestovín rigatoni
500 g brokolice
100 g pancetty (prípadne inej slaninky podľa chuti)
2 šalotky
200 ml smotany
100 g strúhaného parmezánu
2 PL strúhanky
4 vajcia
2 PL oleja
muškátový oriešok
korenie
soľ
maslo na vymastenie
4 zapekacie misy :)

pasta shutterstock.com

Postup:
Očistíme brokolicu, rozdelíme ju na menšie hlávky a uvaríme v mierne osolenej vode. Cestoviny uvaríme v osolenej vode s 2 lyžicami oleja. Varíme ich len al dente. V rúre potom zmäknú. Pancettu nakrájame na kúsky a opečieme ju na väčšej panvici. Hneď ako pustí tuk, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Keď spení, stiahneme panvicu z varnej dosky.
V miske vyšľaháme vajcia, osolíme, okoreníme a ochutíme strúhaným muškátovým orieškom. Posypeme väčšinou parmezánu, necháme si asi len tretinu. Nakoniec prešľaháme so smotanou.
Do panvice s pancettou pridáme brokolicu, cestoviny aj vaječnú zmes. Všetko dôkladne premiešame. Zmes rozdelíme do zapekacích misiek, ktoré sme predtým vymastili maslom. Nakoniec zmiešame zvyšný parmezán so strúhankou a touto zmesou posypeme každú misku. Naplnené misky zapekáme v rúre približne 20 minút pri 220 °C.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:08