Sviečková so šľahačkou a so žemľovou knedľou
Príprava: 3 hodiny
Potrebujeme:
Na sviečkovú:
1 kg hovädzej sviečkovice
7 ks mrkvy
2 ks petržlenu
1 zeler
1 väčšiu cibuľu
mletú červenú papriku
mleté čierne korenie
soľ
bobkový list
bobule borievky
250 ml smotany na šľahanie
šľahačku v spreji alebo ďalšiu smotanu na šľahanie
1 citrón
brusnicovú omáčku
masť
Na žemľovú knedľu:
10 – 12 ks odstáteho pečiva (rožky alebo žemle)
250 ml mlieka
1 väčšiu cibuľu
3 vajcia
olej
soľ
1/2 KL sódy bikarbóny
nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Sviečková: Zeleninu nakrájame na malé kocky. Mäso narežeme na plátky, posolíme a okoreníme. Na zohriatej masti opražíme v hrnci cibuľku a mäso prudko zatiahneme z oboch strán. Vyberieme ho, dáme bokom a na cibuľke trocha opražíme aj zeleninu s borievkou a bobkovým listom. Pridáme k nej červenú papriku, podlejeme vodou a necháme chvíľu dusiť. Vyberieme borievku a pridáme mäso, podlejeme ešte raz vodou a dusíme do zmäknutia asi 2 hodiny. Potom vyberieme bobkový list a mäso dáme opäť bokom. Mixérom rozmixujeme zeleninu (môžeme aj pasírovať cez sitko). Prilejeme šľahačkovú smotanu a necháme trikrát prejsť varom. Mäso vložíme do omáčky.
Knedľa: Pečivo nakrájame na kocky a pripravíme do väčšej misy. Vajcia, mlieko, soľ a sódu bikarbónu spolu rozšľaháme. Cibuľu nakrájame na drobno a opečieme do zlatista na panvici. Pridáme do vyšľahanej zmesi spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou, zamiešame, vylejeme na pečivo a spojíme v hutnú zmes. V prípade potreby môžeme pridať mlieko. Rozdelíme na dve časti a zabalíme do navlhčeného obrúska, v ktorom vytvarujeme do požadovaného tvaru. Obrúsok pri koncoch zviažeme špagátom a dáme variť do vriacej vody približne na 25 minút.
Sviečkovú podávame so šľahačkou v spreji (alebo s domácou) na koliesku citróna a s brusnicovou omáčkou. Môžeme podávať v kombináciu s klasickou kysnutou knedľou.
Tip: Ak chcete ušetriť čas, sviečkovú varte v tlakovom hrnci, mäso sa udusí rýchlejšie.