shutterstock.com
StoryEditor

Tieto chutné bezlepkové dezerty vás očaria svojou vynikajúcou chuťou

04.08.2020, 16:00
Recepty a tipy
Utíšia vašu chuť na sladké, no nebudete po nich mať žiadne výčitky. A to je ideálna kombinácia, no nie?

Čokoládový dezert bez múky
Na 10 porcií
85 g kvalitnej horkej čokolády
85 g masla + na vymazanie
3 vajcia
85 g krupicového cukru
85 g lieskových orieškov
50 g kakaa
1 vrecko kakaového pudingového prášku
štipka soli
3 hrušky

1. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom spoločne s maslom, odstavíme a necháme vychladnúť.
2. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny a pridáme čokoládovú zmes. Potom vmiešame najemno nastrúhané oriešky, preosiate kakao a kakaový pudingový prášok.
3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh a vmiešame do cesta. Hotové cesto nalejeme do maslom vymastenej tortovej formy (24 cm) a navrch rozložíme na polovičky nakrájané hrušky.
4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vo forme vychladnúť a potom vyklopíme.

Dĺžka prípravy 75 minút (bez chladnutia)
1 porcia obsahuje 1 184 kJ/283 kcal

Pistáciové bábovky
Na 12 porcií
180 g masla
100 g práškového cukru + na posypanie
4 vajcia
1 vrecúško vanilkového cukru
2 vrecká pistáciového pudingového prášku
250 g mäkkého tvarohu vo vaničke
140 g polenty
55 g ryžovej múky
30 g pohánkovej múky
1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva bez lepku
80 g nepražených a nesolených pistácií
soľ

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Hodanova (@cukromanie),

1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, pridáme cukor, žĺtky, vanilkový cukor a všetko vymiešame do peny. Potom vmiešame pistáciový pudingový prášok rozmiešaný s tvarohom.
2. Potom vmiešame polentu, ryžovú a pohánkovú múku s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame nasekané pistácie a vyšľahaný sneh z bielkov so štipkou soli.
3. Hotové cesto naplníme do silikónových formičiek na bábovky a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
4. Po upečení necháme bábovky krátko vychladnúť vo formičkách a potom ich vyklopíme na kovovú mriežku. Pred podávaním bábovky pocukrujeme.

Dĺžka prípravy 45 minút (bez chladnutia)
1 porcia obsahuje 1 298 kJ/310 kcal

Oriešková roláda bez múky
Na 10 porcií
4 vajcia
100 g krupicového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
50 g vlašských orechov
1 vrecko vanilkového pudingového prášku
Na náplň:
150 g hustej kyslej smotany (18 %)
50 g práškového cukru
100 ml smotany na šľahanie (40 %)
práškový cukor na posypanie

1. Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, zašľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom a vyšľaháme do peny. Potom vmiešame najemno nastrúhané orechy zmiešané s pudingovým práškom.

2. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Po upečení zložíme cesto pomocou papiera z horúceho plechu a necháme vychladnúť.

3. Po vychladnutí otočíme korpus na čistý papier na pečenie a papier, na ktorom sa roláda piekla, zľahka navlhčíme vodou a papier zložíme.

4. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vyšľahanou šľahačkou. Rozotrieme na korpus a pomocou papiera stočíme do rolády. Roládu uložíme asi na hodinu do chladničky, pred podávaním pocukrujeme.

Čas prípravy 50 minút (bez chladnutia)
1 porcia obsahuje 882 kJ/211 kcal

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:19