Potrebujeme na 1 koláč do tortovej formy s priemerom 20 cm:
140 g mandlí
40 g strúhaného kokosu + na záver na posypanie
6 čerstvých datlí medjool (125 g po vykôstkovaní)
350 g nesolených kešu orieškov
3/4 šálky kokosového oleja
1 vanilkový struk
1/3 šálky javorového sirupu
200 g kokosového jogurtu
šťavu z 1/2 citrónu
300 g mrazeného lesného ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
125 g čerstvých čučoriedok
Postup:
Kešu si vopred namočíme do vody. Ideálne cez noc, ale na kurze varenia sme ich mali namočené 15 minút v horúcej vode a išlo to tiež. V mixéri rozmixujeme mandle na jemno. Zbytočne dlho ich však nemixujte, inak urobíte mandľové maslo. Pridáme odkôstkované datle a strúhaný kokos. Jemne rozmixujeme, vyberieme hmotu a ručne ešte premiesime, aby sa všetky suroviny spojili. Vtlačíme na dno formy. Opäť sa trochu pohráme s koláčikom a napríklad pomocou lyžice rovnomerne uhladíme korpus. Mixér si umyjeme a pridáme kešu spolu s roztopeným kokosovým olejom. Mixujeme, občas premiešame a keď sa začne tvoriť krém, pridáme jogurt, semiačka z vanilkového struku a javorový sirup. Poriadne mixujeme, až kým je krém úplne hladký.
Potom ho ochutnáme a keď treba, tak ešte pridáme trochu javorového sirupu a šťavu z 1/2 citróna a dobre premiešame. 3/4 krému dáme na korpus, dobre ho utrasieme a dáme do mrazničky. Do zvyšku krému pridáme mrazené lesné ovocie a rozmixujeme na hladko. Krém vylejeme na koláč, až keď bude biela vrstva stuhnutá, a potom dáme vychladiť do mrazničky asi na 2 hodiny. Pred servírovaním necháme koláč asi 15 minút na kuchynskej linke povoliť, vyberieme ho z formy, ozdobíme čerstvým ovocím a trochou strúhaného kokosu.