unsplash.com
StoryEditor

Vyskúšajte tieto netradičné džemy, ktoré si ihneď obľúbite!

07.07.2020, 16:30
Recepty a tipy
Klasiku v podobe jahodového či marhuľového džemu poznáme všetci. Čo takto skúsiť niečo nové, plné výrazných a netradičných chutí?

Jablkovo-cviklový džem
Na 4 poháre (s objemom 300 ml)
200 g cvikle
800 g jabĺk (olúpané a nakrájané na malé kocky)
50 ml citrónovej šťavy
1 zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej
1 balíček gelfix 2:1
500 g cukru (biely alebo trstinový)

1 Cviklu olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme do hrnca, pridáme jablká a asi 5 minút povaríme do mäkka. Odstavíme a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
2 Pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a gelfix zmiešaný s 2 lyžicami cukru a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
3 Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme.

Dĺžka prípravy 40 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ????, ???? ????????????? (@lardecoramado),

Sladučký figový džem
Na 4 poháre (s objemom 300 ml)
900 g zrelých fíg (umyté a zbavené stopky)
80 ml citrónovej šťavy
100 ml vody
1 zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej
1 balenie želírovacieho cukru 2 : 1

1 Do hrnca vložíme figy nakrájané na malé kúsky, citrónovú šťavu a vodu a asi 5 minút povaríme. Potom odstavíme a čiastočne ponorným mixérom rozmixujeme.
2 Pridáme kyselinu citrónovú, želírovací cukor, zmes privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
3 Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 1 zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
4 Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.

Dĺžka prípravy: 35 minút

Náš tip: Figový džem sa výborne hodí k syrom s modrou plesňou a koziemu syru v kombinácii s vlašskými orechmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sage Kitchen (@sage.kitchen),

Džem z pečených hrušiek s korením
8 pohárov (s objemom 300 ml)
2 kg zrelých hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kocky)
1 zarovnanú lyžičku mletej škorice
10 ks klinčekov
2 ks badiánu
štipku mletého muškátového orieška
100 ml citrónovej šťavy
50 ml rumu
1 zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej
1 balíček pektínu
700 g krupicového cukru

1. Hrušky rozsypeme na plech. Posypeme škoricou. Pridáme klinčeky, badián a muškátový oriešok a vložíme do rúry piecť na 175 °C asi 20 minút. Potom necháme vychladnúť, vyberieme klinčeky a badián.
2. Polovicu hrušiek vložíme do hrnca a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Pridáme zvyšné hrušky, citrónovú šťavu, rum, kyselinu citrónovú a pektín zmiešaný s 2 lyžicami cukru a za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 1 zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Dĺžka prípravy 40 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?????? ????? (@chef.anniesilva),

Šípkový džem s klinčekmi
Rozpis na asi 3 poháre po 200 ml:
1 kg šípok (plodov šípkovej ruže)
3 citróny, chemicky neošetrené
500 g krupicového cukru
1/2 lyžičky mletého klinčeka

1. Šípky umyjeme, zbavíme stopiek a zvyškov okvetia. Rozpolíme ich a vydlabeme semienka a chĺpky. Očistené plody prepláchneme pod tečúcou vodou a odstránime zvyšné chĺpky. Vsypeme ich do hrnca, zalejeme 500 ml vody tak, aby boli ponorené a uvaríme úplne do mäkka. Trvá to asi 50 minút (podľa zrelosti šípok).
2. Medzitým citróny umyjeme, osušíme a z jedného ostrúhame na jemnom strúhadle žltú časť kôry. Všetky citróny rozpolíme a vytlačíme z nich šťavu.
3. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sito. Pyré nalejeme do hrnca. Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme 5 minút. Potom pridáme kôru a šťavu z citrónov, klinčeky a varíme do zhustnutia. Horúci džem nalejeme do suchých a čistých pohárov, uzatvoríme viečkami a obrátime na 10 minút hore dnom. Potom poháre postavíme späť na dno a necháme úplne vychladnúť. Džem skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Dĺžka prípravy 120 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pavlusa (@pavlusanka),


Broskyňovo-jablčná výživa s levanduľou
Rozpis na 10 pohárov (s objemom 200 ml):
1 000 g broskýň
600 g jabĺk
500 ml vody
400 g želírovacieho cukru
levanduľové kvety (podľa chuti)

1. Broskyne sparíme vo vriacej vode a olúpeme. Potom ich vykôstkujeme a nakrájame na kúsky. Jablká očistíme, ošúpeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na kúsky. Dáme spoločne s broskyňami do kastróla, zalejeme vodou a povaríme asi 10 minút.
2. Všetko rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú výživu. Pridáme cukor, levanduľové kvety a povaríme ešte asi 5 minút.
3. Horúcu výživu naplníme do čistých pohárov. Uzavrieme viečkom a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.

Dĺžka prípravy 60 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ŠupŠup.cz (@supsup.cz),

Tekvicový džem so škoricou a muškátovým orieškom
Rozpis na 6 pohárov (s objemom 200 ml):
1 000 g očistenej tekvice (maslová alebo hokaido)
2 lyžičky mletej škorice
3 kúsky celej škorice
polovica lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
šťava z jedného citróna
600 g želírovacieho cukru

1. Tekvicu nakrájanú na malé kúsky dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Potom kúsky preložíme do kastróla a rozmixujeme do hladka.
2. Pridáme škoricu mletú i celú, muškátový oriešok, citrónovú šťavu a povaríme ďalších 15 minút. Z hrnca vyberieme celú škoricu, pridáme želírovací cukor a povaríme ešte asi 5 minút.
3. Hotový džem rozdelíme do vyvarených pohárikov a ihneď zaviečkujeme. Otočíme ich hore dnom a necháme vychladnúť. Uchovávame v chlade, tme a suchu.

Dĺžka prípravy 50 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Wrońska (@aniagotujepl),

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 07:54