Bezlepková jahodová torta
Príprava: 20 minút & pečenie: 40 minút & chladenie: 1 hodina
Potrebujeme na 1 tortu:
Na korpus:
6 vajec, 120 g trstinového cukru, 75 g mandľovej múky, 75 g hladkej bezlepkovej múky, 1 prášok do pečiva, 1 PL kokosového oleja, 1 PL vriacej vody, štipku soli, olej na vymazanie formy
Na krém:
500 g mascarpone, 200 ml smotany na šľahanie, cukor, vanilkový struk
Na zdobenie:
jahody
jahodový džem
Postup:
Bielka, soľ a cukor vyšľaháme do peny. V druhej miske zmiešame žĺtka, vodu a olej. Postupne primiešavame múku s práškom do pečiva. Vyšľahané bielka jemne primiešame do zmesi. Cesto vylejeme do vymastenej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 40 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Všetky ingrediencie na krém medzitým spolu vyšľaháme. Vychladnutú tortu prekrojíme na dva pláty. Prvý plát cesta potrieme jahodovým džemom, navrch natrieme krém a poukladáme naň nakrájané jahody. S druhým plátom zopakujeme rovnaký postup a položíme ho na prvý plát.
Mňam smotanový pohár
Príprava: 20 minút
Potrebujeme na 5 pohárov:
200 g sušienok (maslové, čokoládové), 250 g mascarpone, 250 ml kyslej smotany, 3 PL cukru, 300 g bobuľového ovocia, mätu na zdobenie
Postup:
Sušienky podrvíme a nasypeme na dno pohárov. Mascarpone, smotanu a cukor vyšľaháme na ľahkú penu. Navrstvíme na sušienkový základ, bohato posypeme ovocím a ozdobíme mätou.
Raw banánovo-kokosová torta
Príprava: 30 minút & chladenie: cca 3 hodiny
Potrebujeme na 1 tortu:
Na korpus:
2 hrnčeky orieškov (vlašských, mandlí... podľa vlastného výberu), 2 hrnčeky strúhaného kokosu,1 hrnček odkôstkovaných datlí, 2 PL medu (javorového sirupu, agáve...), 2 PL kakaa
Na plnku:
1/2 hrnčeka orieškov, 3 hrnčeky strúhaného kokosu, 1/2 hrnčeka kokosového oleja, 3 – 4 PL kokosovej smotany, 2 PL medu
Na zdobenie:
3 banány, 200 g horkej čokolády
Postup:
Sušené datle namočíme aspoň na hodinu do teplej vody, čím zmäknú. Potom ich spolu s orieškami a kokosom rozmixujeme. Pridáme med a kakao a všetko spolu dobre premiešame. Vznikne nám lepkavá zmes, ktorú natlačíme do vopred vymastenej formy. Kým pripravíme plnku, môžeme dať korpus na pár minút do chladničky.
Kokos poriadne pomiešame s medom, kokosovým olejom a so smotanou. Banány si pozdĺžne nakrojíme a poukladáme na dno korpusu, navrch pridáme kokosovú plnku. Opäť dáme do chladničky, alebo aj do mrazničky, nech torta dobre stuhne.
Nakoniec roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s trochou masla alebo s kokosovým olejom či trochou smotany, aby sa nám pri krájaní nelámala. Necháme vychladnúť a vylejeme na kokosovú plnku. Dáme na pár hodín do chladničky, najlepšie na noc. Teda ak sa vám podarí nezjesť ju skôr :).
Cheesecake ako z New Yorku
Príprava: 20 minút & pečenie: 80 minút & chladenie: aspoň 5 hodín
Potrebujeme na 1 cheesecake:
260 g cereálnych sušienok, 5 PL masla, 1 kg jemného tvarohu (nie hrudkovitého!), 200 g kyslej smotany, 3 vajcia, 3 PL hladkej múky (môžete použiť podľa seba, napr. špaldovú), 1 hrnček trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, ovocie podľa chuti (čerstvé alebo mrazené)
Postup:
Sušienky v mikrotenovom vrecku rozdrvíme na sypkú zmes a v miske ich poriadne zmiešame spolu s roztopeným maslom. Zmes následne vsypeme do tortovej formy a utlačíme rovnomerne po celom obvode lyžicou. Pečieme 10 minút pri 180 °C. Zatiaľ vo väčšej mise spolu zmiešame tvaroh, múku, trstinový a vanilkový cukor. Postupne, po jednom pridávame vajcia a jemne zamiešavame. Na záver pridáme kyslú smotanu a opäť premiešame. Na zapečené cesto vylejeme tvarohovú plnku a pečieme pri tej istej teplote asi 1 hodinu a 10 minút. Cheesecake je hotový vtedy, keď sa povrch nelepí na špáradlo. Necháme ho vychladnúť a následne dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 5 hodín (najlepšie na noc). Podávame s ovocím, ktoré povaríme s trochou vody – pokiaľ ide o mrazené, vodu pridávať netreba.