shutterstock.com
StoryEditor

Všetko o ďumbieri lekárskom, zázraku čínskej medicíny, ktorý by ste si mali dopriať pravidelne

23.06.2020, 17:00
Recepty a tipy
Poznáme ho aj pod názvom zázvor. Vonia po citrusoch a chutí sladkasto pálivo. Najmä v zimnom období by mal byť súčasťou každej domácnosti, pretože zahreje organizmus a pomôže pri nádchach či respiračných chorobách. Je liekom na mnoho neduhov a využitie nájde aj v kuchyni.

Odkiaľ pochádza
Ide o tropickú rastlinu so žltými kvetmi, ktorá dorastá do výšky až 1,5 m. Časť, ktorá sa spracováva a používa, tvorí podzemnú časť tejto rastliny – koreň. Hľuzový koreňový systém je bohatý a plazivý, preto v obchode často natrafíme na trsy, ktoré je potrebné rozdeliť. Pôvodom pochádza z Ázie, ale dnes sa pestuje aj v severnej Afrike a v Karibiku. Vypestujete si ho úplne jednoducho aj doma. Používali ho Číňania i Indovia pred tisíckami rokov, a neskôr aj starovekí Gréci a Rimania pre jeho blahodarné účinky.

Podľa čoho vybrať
Zázvorové hľuzy majú svetlo hnedú farbu. V obchode vyberáme skôr menšie výhonky. Majú jemnejšiu konzistenciu aj chuť. Naopak, tie väčšie sú výrazne štipľavejšie, vláknitejšie a zvyknú drevnatieť. Hľuzy, ktoré kúpime, by mali byť pevné a tvrdé, s celistvou šupkou a pomerne ťažké. Mäkké a zošúverené kúsky už nie sú čerstvé.

Správne skladovanie
O spôsobe skladovania sa rozhodujeme podľa toho, ako rýchlo chceme čerstvý zázvor spotrebovať. Pre krátkodobejšie skladovanie volíme chladničku, pre dlhodobejšie mrazničku alebo alkohol. V chladničke uskladňujeme v uzatvárateľnom plastovom vrecúšku, z ktorého vytlačíme všetok vzduch alebo vákuovej nádobe. Môžeme zvoliť aj papierový obrúsok a papierový vrecúško, z ktorého odstránime vzduch, ale zázvor vydrží o niečo menej. Ďumbier pred uskladnením v chladničke nešúpeme, vydrží tak omnoho dlhšie. Ak ho dávame do mrazničky, zabalíme ho do potravinovej fólie, odstránime vzduch a tak vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka. Pri skladovaní v mrazničke môžeme ošúpaný ďumbier nastrúhať a spraviť si kôpky, nakrájať na menšie kúsky či plátky, tie dať najskôr na tácke úplne zamraziť a až potom uskladniť v uzatvárateľnej nádobe. Vždy, keď zo zázvoru odoberieme kúsok, rez osušíme papierovým obrúskom, až tak odkladáme.

Výrobky a využitie
Najčastejšie využitie v našich domácnostiach má čerstvý alebo sušený ďumbier. Čerstvý sa pridáva do polievok či hlavných jedál, aby pridal jedlu pikantnú chuť, alebo z neho pripravujeme ozdravný nápoj. Sušený zázvor používame hlavne ako korenie v sladkých aj slaných pokrmoch. Po vysušení zázvor získava na sile a je omnoho štipľavejší ako čerstvý. Jedna čajová lyžička práškového zázvoru zodpovedá asi jednej polievkovej lyžici čerstvého. Hodí sa do koláčov, sušienok, džemov, čatní. Vyrábajú sa z neho likéry, sirupy a rôzne nápoje. V exotických krajinách sa používa často nakladaný zázvor ako príloha k sushi, preto ho dnes zoženieme v tejto podobe aj u nás. Dostať ho aj ako kandizované ovocie, výživový doplnok alebo vo forme éterického oleja a využiť ho možno pri liečbe pomocou aromaterapie.

Zázvor ako liek
Dokáže liečiť a pomôcť pri rôznych neduhoch. Ako prvá pomoc pomôže proti prechladnutiu, chrípke a respiračným chorobám ako výluh vo forme čaju, ktorý pijeme horúci. Cmúľanie malého kúska zázvoru uľaví aj pri bolestiach hrdla. Strúhaný alebo šťava z neho sa pridáva do zábalov a prikladá na hrudník. V tehotenstve je liekom na ranné nevoľnosti. Znižuje cholesterol, pôsobí ako afrodiziakum, pomáha pri chudnutí tým, že urýchľuje metabolizmus a spaľovanie tukov. Zbavuje telo toxínov, je antioxidantom, zmierňuje pálenie záhy, črevné kŕče. Pôsobí zahrievajúco, rozprúdi krv a pomáha pri migréne. Môže sa použiť aj na ošetrenie akné. Ak šťavu z neho alebo éterický olej zmiešame s panenským rastlinným olejom, môžeme ním potierať rôzne boľavé miesta.

Pre koho je vhodný a koľko
Zázvor napriek svojim zdravotným pozitívam nie je vhodný úplne pre každého. Užívať by sa malo maximálne 5 g denne. Pre tehotné nie je vhodný z dlhodobého hľadiska. Deti do 2 rokov by ho užívať nemali vôbec a neskôr len vo veľmi obmedzenom množstve. Jeho použitie by mali konzultovať s lekárom diabetici a ľudia s poruchou zrážanlivosti krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 22:44