Učíme sa to už v materskej škôlke a liečivú silu byliniek potvrdzujú aj lekári. "Bylinné čaje alebo sirupy by mali tvoriť základ v liečbe bežných prechladnutí - odporúčam skorocel, bazu čiernu, šalviu, rakytník, echinaceu, kapucínky, lišajník islandský a ďalšie. Existujú ako sypané čaje, sirupy aj tinktúry, "vysvetľuje Leathworkeriová.shutterstock.com
StoryEditor

Letná dávka plná vitamínov: Tradičné recepty na chutné sirupy, ktoré vám dodajú energiu

15.06.2020, 13:00
Recepty a tipy
Sladké nápoje boli kedysi jediným liekom, ktorý mali naši predkovia k dispozícii. Vďaka tradičným receptom, ktoré sme pre vás v redakcii zozbierali, si ich doma môžete pripraviť aj vy.

Púpavový sirup/med

Potrebujeme:
asi 300 púpavových kvetov
1 kg cukru
2 citróny

Postup:
Púpavové kvety neumývame, aby sme zachovali čo najviac peľu. Zalejeme ich litrom vody a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané citróny a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň zmes precedíme do hrnca, dôkladne vytlačíme a do vzniknutej šťavy prisypeme cukor. Roztok privedieme do varu a varíme podľa toho, aký hustý sirup či med chceme – pokojne dve až tri hodiny. Hotovú tekutinu lejeme do pohárov a hneď uzatvárame. Používame rovnako ako med: na chlieb s maslom alebo napríklad do čaju.

Medovkovo-mätový sirup

Potrebujeme:
zväzok mäty a medovky
2 l prevarenej vody
1 kg kryštálového cukru
2 citróny (alebo vrecúško kyseliny citrónovej)

Postup:
Mätu a medovku umyjeme, natrháme lístky a prelejeme vychladnutou prevarenou vodou. Necháme lúhovať 48 hodín. Na druhý deň tekutinu precedíme a cez plátno vlejeme do hrnca. Pridáme cukor a nakrájané citróny alebo kyselinu. Zahrievame na miernom plameni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Nakoniec tekutinu privedieme do varu a necháme asi dve minúty prebublávať. Ihneď plníme do pohárov a zatvárame. Sirup je skvelým základom obľúbených domácich limonád. V zime zas môže poslúžiť proti kašľu alebo pri osladení čaju.

Ríbezľový sirup

Potrebujeme:
2 kg ríbezlí
3 kg cukru

Postup:
Otrhané a umyté ríbezle nasypeme do veľkého hrnca a dobre premiešame s 200 g cukru. Prikryjeme utierkou (stiahneme ju povrázkom alebo gumou okolo hrnca) a necháme 4 dni odležať v chlade. Asi po 12 hodinách vždy premiešame a znovu prikryjeme. Po štyroch dňoch by mala vzniknúť šťava, ktorú získame tak, že zmes necháme prekvapkať cez plátno. Môžeme aj mierne prepasírovať, aby sme jej získali čo najviac. Šťavu zlejeme do hrnca, pridáme zvyšok cukru a za stáleho miešania privedieme do varu. Ihneď plníme do pohárov. Vďaka vysokému obsahu cukru nebude sirup kyslý. Je skvelý na domáce limonády alebo neriedený na ozdobenie cheesecakov.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 05:37