shutterstock.com
StoryEditor

Sezóna obľúbeného ovocia je tu. Prečo by ste sa ho mali doslova prejesť?

04.06.2020, 14:10
Recepty a tipy
Leto je úžasné. Už len preto, že nám ponúka lahôdky ako čerešne, jahody, maliny, černice či čučoriedky. Nielenže chutia, ale prispievajú aj k tomu, aby ste boli zdraví a aj pekní. Prečo ich jesť?

Čerešne
Čerešňová sezóna velí poriadne sa ich najesť. Na jeseň a v zime sa vám to stonásobne vráti. Pre vysoký obsah vitamínu C totiž čerešne fantasticky posilňujú imunitu. Nájdete v nich aj draslík, ktorý je potrebný pre správne fungovanie srdca a obličiek. Sú močopudné, vďaka čomu vám prečistia močové cesty, znížia krvný tlak, riziko srdcových aj mozgových príhod, ale aj dny. Bránia totiž ukladaniu solí kyseliny močovej v kĺboch. Povzbudzujú tvorbu inzulínu, preto by si ich mali zamilovať aj diabetici. Obsahujú aj prospešné množstvo fosforu, ktorý je potrebný pre správne fungovanie nervovej sústavy a stará sa aj o dobrú kondíciu zubov a kostí. Ak ste anemickí, doprajte si najmä tmavšie plody. Je v nich viac železa potrebného na tvorbu červených krviniek. Týmto sa výpočet prospešných látok stále nekončí. Čerešne sú vďaka obsahu kyseliny salicylovej bojovníkmi proti horúčkam. Do tela vám dodajú aj dostatok flavonoidov, ktoré sa pýšia protirakovinovými a antioxidačnými vlastnosťami.
Ak vás prekvapila ateroskleróza či artritída, aspoň sedem dní konzumujte po dve hrste plodov. Zakrátko sa budete cítiť omnoho lepšie. Navyše zabudnete na to, čo je zápcha. Fungujú totiž ako mierne a neškodné preháňadlo, keďže sú bohatým zdrojom vlákniny.
Nakŕmte sa nimi aj po oslave či grilovačke, kde ste to s dávkami pokrmov a alkoholu trochu prehnali. Tristo gramov čerešní denne odplaví toxíny, pomôže pečeni, obličkám a črevnému systému. Posvieťte si na ne aj vtedy, ak chcete oddialiť starnutie a zmierniť celulitídu. Čerešne spevňujú väzivá a vypínajú pokožku.

Jahody
Aj nesmierne chutných jahôd si v lete doprajte čo vám hrdlo ráči. Sú nabité vitamínom C, ktorý potrebuje nielen imunita, ale je dôležitý aj pre tvorbu kolagénu. To uvítajú najmä ženy, pretože zlepšuje pružnosť pokožky a bojuje proti vráskam. Na to, aby ste ulahodili svojej pleti, nepotrebujete veľa. Roztlačte tri väčšie jahody, pridajte lyžičku medu, bieleho jogurtu a naneste raz týždenne na dvadsaťpäť minút na tvár, krk aj dekolt. Maska pleť krásne osvieži a dokonale vyživí.
Jahody vám podarujú aj betakarotén, vitamíny skupiny B a éčko. Z minerálov draslík, zinok, horčík, síru, vápnik a fluór. Dožičte si ich aj vtedy, keď vás obťažuje zápcha. Vďaka vláknine viažu škodlivé látky v črevách, likvidujú plynatosť a hnačky. Posilňujú srdcovo-cievny systém, majú protirakovinový účinok a znižujú krvný tlak. Jahody sú aj známym močopudným prostriedkom, zlepšujú funkciu obličiek a zabraňujú zavodňovaniu organizmu. Postarajú sa aj o to, aby ste sa celkovo cítili vitálnejšie a sviežo. Obávate sa, že sa vám vekom zhorší pamäť? Jedzte jahody, kedykoľvek môžete. Bude vám lepšie a dlhšie slúžiť.

Maliny
Miluje ich každý. Sladké plody sú nabité vitamínom C, vitamínmi skupiny B, vďaka čomu sa radia medzi bojovníkov proti stresu, ale aj migréne. Maliny sú bohaté aj na betakarotén, ktorý je spolu s prírodnými farbivami antokyanínmi prevenciou šeroslepoty a očných zákalov. Minerály fosfor a železo zasa pomáhajú krvotvorbe, správnej funkcii srdca aj nervovej sústavy a vápnik sa stará o zdravé kosti a zuby. Obsiahnuté triesloviny pomáhajú čistiť črevá a odvádzajú z tela prebytočné tekutiny. Taktiež znižujú horúčku, pomáhajú pri zápalových ochoreniach a reume. Pozitívne regulujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi, ako aj krvný tlak. Naordinujte si ich aj vtedy, ak vás trápi Alzheimerova choroba, tehotenské nevoľnosti a pri problémoch s menštruačným cyklom.

Tip na krásu
Maliny obsahujú enzým biotín, ktorý je nevyhnutný pre dobrý stav kože. Priam zázračné účinky má preto pleťová maska z rozdrvených malín. Hĺbkovo čistí pleť, sťahuje póry a súčasne vyživuje vysušenú pokožku.

Čučoriedky
Tmavofialové bobuľky sú vzácne a tiež sa ich poriadne najedzte. To však neznamená, že ich všetky vyzbierate v lese. Aj medvede ich potrebujú. Vďaka nim získate vitamíny C, A, B, E, meď, selén, zinok, železo. Posilňujú imunitný systém a zlepšujú prietok krvi mozgovým tkanivom, čo sa postará o bystrú pamäť aj vo vyššom veku. Znižujú dosahy ochorení, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Strava s vysokým obsahom čučoriedok môže zlepšiť schopnosť učenia, ako aj motorické schopnosti. Čučoriedky sú antioxidačné, protizápalové a redukujú riziko vzniku rakoviny pľúc, ústnej dutiny, žalúdka a pažeráka. Ak si už nazbierate čučoriedky, niečo si ihneď zamrazte a niečo usušte. A varte si z nich čaj. Na šálku potrebujete dve čajové lyžičky sušených tmavomodrých guľôčok, v horúcej vode ich nechajte postáť desať minút. Za tento nápoj sa vám poďakuje tráviaca a močová sústava. Zápar prospieva aj imunite a znižuje hladinu zlého cholesterolu. Jeho zásluhou môžete mať i lepší zrak v šere. Okrem toho vás čučoriedky oslobodia od hnačiek, horúčky a osožia aj pri hemoroidoch a zápaloch močového mechúra.

Černice
Úžasné, takmer čierne plody vyzerajúce ako maliny, voľne rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Kým sa k nim prepracujete, musíte si poradiť s nepríjemným ostrým tŕním, ktorými sú vybavené. Záhradné odrody už šľachtením o tento obranný val prišli. Pochutnať si na nich môžete od júna až do septembra. Tisícnásobne sa vám to vráti. Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínov C, B a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Obsahujú aj vitamín E, ktorý je spolu s flavonoidmi významným antioxidantom. Ochránia pred nádorovými, srdcovými chorobami a spomaľujú starnutie buniek. Černice obsahujú železo a kyselinu listovú, čo z nich robí bojovníkov proti anémii. Vďaka draslíku sú močopudné. Horčík v nich zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov a mierni depresie. Dokonca i jadierka sú pre telo užitočné. Obsahujú éterické oleje a salicyláty, ktoré pomáhajú pri liečbe reumy, zápalov a chorôb z nachladnutia. Pôsobia protizápalovo a čerstvé ovocie alebo lisovanú šťavu by ste si mali dopriať aj vtedy, ak ste onkologický pacient. Zmierňujú negatívne dôsledky ožarovania a chemoterapie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:25