Chorvátsko
Pljeskavica s Ajvarom
Príprava: 30 minút + marinovanie a Grilovanie: 10 minút
Potrebujeme na 5 – 6 porcií:
500 g mletého bravčového mäsa (pliecko)
500 mletého hovädzieho mäsa (hruď)
2 strúčiky cesnaku
1 väčšiu cibuľu
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Mäso osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak a rukami dobre prepracujeme do kompaktnej hmoty. Ku koncu pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Odložíme do chladničky odpočívať minimálne na hodinu. Z mäsa vytvarujeme zhruba 1,5-centimetrové placky, veľké asi ako dlaň a grilujeme približne 5 minút z každej strany.
Tip: Vyskúšajte alternatívu z teľacieho a jahňacieho mäsa.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Ajvar
1 baklažán (asi 350 g)
900 g sladkej červenej kapie
5 strúčikov cesnaku
1,5 PL bieleho vínneho octu
50 ml slnečnicového oleja
mleté čierne korenie
soľ
Príprava
Papriku a baklažán ugrilujeme vcelku do mäkka. Hotové papriky zabalíme do potravinárskej fólie a necháme spariť asi 10 minút. Zeleninu ošúpeme, nakrájame na kúsky a rozmixujeme. Zmes preložíme do hrnca, pridáme pretlačený cesnak, ocot, olej, soľ a korenie. Varíme na miernom plameni približne 2 hodiny na hustú pastu. Hotový Ajvar preložíme do zaváracích pohárov, zalejeme olejom a uložíme do chladničky. Sterilizovaný vydrží dlhšie.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Cyprus
Grilovaný syr Halloumi s marinovanou paprikou
Príprava: 20 minút + marinovanie a Grilovanie: 15 minút
Potrebujeme na 6 porcií:
400 g syru halloumi
2 červené papriky
2 zelené papriky
2 žlté papriky
120 ml olivového oleja
3 PL svetlého balzamikového octu
3 strúčiky cesnaku
1 ČL tymianu
mleté čierne korenie
med
soľ
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
1. Papriky prekrojíme na polovicu, odstránime semienka a potrieme olejom. Položíme na gril šupkou dole a grilujeme až kým sa nevytvoria tmavé pľuzgieriky. Potom papriku obrátime a ugrilujeme do mäkka.
2. Papriky preložíme do misky, prikryjeme fóliou, necháme 10 minút stáť a potom ich ošúpeme a nakrájame na menšie kusy.
3. Strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky a zmiešame s olejom, octom, soľou, tymianom, korením a trochou medu. Papriky zalejeme pripravenou marinádou a necháme odstáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
4. Syr halloumi nakrájame na centimetrové plátky, položíme na rozohriaty gril a grilujeme 3 – 4 minúty.
5. Podávame s chlebom pita alebo bagetou.
Čo je halloumi?
Špeciálny cyperský syr, ktorý sa vyrába zo zmesi ovčieho, kravského a kozieho mlieka. Výborne sa hodí na gril.
Grécko
Bravčové Souvlaki s uhorkovým Tzatziki
Príprava: 20 minút + marinovanie a Grilovanie: 8 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
Mäso
700 g bravčovej krkovičky
4 PL olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL oregana
1/2 ČL tymianu
mleté čierne korenie
soľ
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
1. Mäso nakrájame na väčšie kocky rovnakej veľkosti. Z octu, olivového oleja, pretlačeného cesnaku, soli, korenia a byliniek si pripravíme marinádu. Mäso v nej necháme odležať aspoň dve hodiny, ideálne cez noc.
2. Špajdle namočíme vo vode, mäso ponapichujeme a grilujeme 3 – 4 minúty z každej strany. Počas grilovania potierame marinádou.
Tzatziki
1/2 veľkej šalátovej uhorky
300 g plnotučného jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 ČL čerstvého kôpru
soľ
Postup:
Uhorku na jemno nastrúhame, cesnak pretlačíme, zmiešame s jogurtom a olivovým olejom a dochutíme nasekaným kôprom a soľou.
Tip: Souvlaki sa pripravuje aj z jahňacieho alebo kuracieho mäsa.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Španielsko
Grilované krevety á la Plancha s cesnakovým olejom
Príprava: 1 hodina a Grilovanie: 4 minúty
Potrebujeme na 4 porcie:
16 tigrích kreviet
3 strúčiky cesnaku
1/2 šálky olivového oleja
1 PL pimentón de la Vera
(španielskej grilovanej papriky)
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
1/2 citrónu
mleté korenie
soľ
4 špajdle
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Postup:
1. Krevety umyjeme a očistíme. Hlavu odlomíme, ostrým nožom opatrne narežeme pancierik, otvoríme ho a vytiahneme črievko. Pancier ponecháme, dodá jedlu chuť.
2. Cesnak ošúpeme a veľmi pomaly, asi 30 minút, varíme v oleji. Potom pridáme papriku a varíme ďalších 30 minút. Cesnak vyberieme a olej si odložíme bokom.
3. Krevety napicháme na vopred namočené špajdle. Potrieme ich trochou oleja, osolíme, okoreníme a grilujeme na stredne žeravom uhlí 2 minúty z každej strany.
4. Krevety pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme cesnakovým olejom. Servírujeme s čerstvým bielym chlebom, ktorý namáčame do cesnakového oleja.
Lúpať či nelúpať?
– Lúpané krevety sa na grile rýchlejšie vysušia. Ich konzumácia je však praktickejšia.
– Nelúpané krevety dodajú jedlu výraznejšiu chuť. Na tanieri sa s nimi však viac popasujete.
Tip: Čerstvé, nepredvarené krevety majú sivú farbu. Tepelnou úpravou zružovejú.