shutterstock.com
StoryEditor

Preneste si typickú chuť vašich obľúbených dovolenkových destinácii priamo na váš gril

15.05.2020, 12:15
Recepty a tipy
Keď sa zatiaľ inak nedá, pripomeňme si chute grilovaných špecialít Chorvátska, Grécka, Cyprusu či Španielska, aspoň takto. Tá chuť vás aspoň na chvíľu prenesie priamo do vašej obľúbenej destinácie.

Chorvátsko

Pljeskavica s Ajvarom

Príprava: 30 minút + marinovanie a Grilovanie: 10 minút

Potrebujeme na 5 – 6 porcií:

500 g mletého bravčového mäsa (pliecko)
500 mletého hovädzieho mäsa (hruď)
2 strúčiky cesnaku
1 väčšiu cibuľu
mleté čierne korenie
soľ

Postup:
Mäso osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak a rukami dobre prepracujeme do kompaktnej hmoty. Ku koncu pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Odložíme do chladničky odpočívať minimálne na hodinu. Z mäsa vytvarujeme zhruba 1,5-centimetrové placky, veľké asi ako dlaň a grilujeme približne 5 minút z každej strany.

Tip: Vyskúšajte alternatívu z teľacieho a jahňacieho mäsa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ćevap i Krilce (@cevap_i_krilce),

Ajvar
1 baklažán (asi 350 g)
900 g sladkej červenej kapie
5 strúčikov cesnaku
1,5 PL bieleho vínneho octu
50 ml slnečnicového oleja
mleté čierne korenie
soľ

Príprava
Papriku a baklažán ugrilujeme vcelku do mäkka. Hotové papriky zabalíme do potravinárskej fólie a necháme spariť asi 10 minút. Zeleninu ošúpeme, nakrájame na kúsky a rozmixujeme. Zmes preložíme do hrnca, pridáme pretlačený cesnak, ocot, olej, soľ a korenie. Varíme na miernom plameni približne 2 hodiny na hustú pastu. Hotový Ajvar preložíme do zaváracích pohárov, zalejeme olejom a uložíme do chladničky. Sterilizovaný vydrží dlhšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Receta Gatimi (@recetagatimmi),

Cyprus

Grilovaný syr Halloumi s marinovanou paprikou

Príprava: 20 minút + marinovanie a Grilovanie: 15 minút

Potrebujeme na 6 porcií:

400 g syru halloumi
2 červené papriky
2 zelené papriky
2 žlté papriky
120 ml olivového oleja
3 PL svetlého balzamikového octu
3 strúčiky cesnaku
1 ČL tymianu
mleté čierne korenie
med
soľ

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Caroline Newman (@90day_plan2020),

1. Papriky prekrojíme na polovicu, odstránime semienka a potrieme olejom. Položíme na gril šupkou dole a grilujeme až kým sa nevytvoria tmavé pľuzgieriky. Potom papriku obrátime a ugrilujeme do mäkka.
2. Papriky preložíme do misky, prikryjeme fóliou, necháme 10 minút stáť a potom ich ošúpeme a nakrájame na menšie kusy.
3. Strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky a zmiešame s olejom, octom, soľou, tymianom, korením a trochou medu. Papriky zalejeme pripravenou marinádou a necháme odstáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
4. Syr halloumi nakrájame na centimetrové plátky, položíme na rozohriaty gril a grilujeme 3 – 4 minúty.
5. Podávame s chlebom pita alebo bagetou.

Čo je halloumi?
Špeciálny cyperský syr, ktorý sa vyrába zo zmesi ovčieho, kravského a kozieho mlieka. Výborne sa hodí na gril.

Grécko

Bravčové Souvlaki s uhorkovým Tzatziki

Príprava: 20 minút + marinovanie a Grilovanie: 8 minút

Potrebujeme na 4 porcie:

Mäso
700 g bravčovej krkovičky
4 PL olivového oleja
2 PL červeného vínneho octu
2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL oregana
1/2 ČL tymianu
mleté čierne korenie
soľ

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cooking | Travelling | Eating (@ken_panagopoulos),

Postup:
1. Mäso nakrájame na väčšie kocky rovnakej veľkosti. Z octu, olivového oleja, pretlačeného cesnaku, soli, korenia a byliniek si pripravíme marinádu. Mäso v nej necháme odležať aspoň dve hodiny, ideálne cez noc.
2. Špajdle namočíme vo vode, mäso ponapichujeme a grilujeme 3 – 4 minúty z každej strany. Počas grilovania potierame marinádou.

Tzatziki
1/2 veľkej šalátovej uhorky
300 g plnotučného jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
1 ČL čerstvého kôpru
soľ

Postup:
Uhorku na jemno nastrúhame, cesnak pretlačíme, zmiešame s jogurtom a olivovým olejom a dochutíme nasekaným kôprom a soľou.

Tip: Souvlaki sa pripravuje aj z jahňacieho alebo kuracieho mäsa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Natasha Bull | Salt & Lavender (@saltandlavender),

Španielsko

Grilované krevety á la Plancha s cesnakovým olejom

Príprava: 1 hodina a Grilovanie: 4 minúty

Potrebujeme na 4 porcie:

16 tigrích kreviet
3 strúčiky cesnaku
1/2 šálky olivového oleja
1 PL pimentón de la Vera
(španielskej grilovanej papriky)
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
1/2 citrónu
mleté korenie
soľ
4 špajdle

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ???? ????? | SINGAPORE (@wineadore),

Postup:
1. Krevety umyjeme a očistíme. Hlavu odlomíme, ostrým nožom opatrne narežeme pancierik, otvoríme ho a vytiahneme črievko. Pancier ponecháme, dodá jedlu chuť.
2. Cesnak ošúpeme a veľmi pomaly, asi 30 minút, varíme v oleji. Potom pridáme papriku a varíme ďalších 30 minút. Cesnak vyberieme a olej si odložíme bokom.
3. Krevety napicháme na vopred namočené špajdle. Potrieme ich trochou oleja, osolíme, okoreníme a grilujeme na stredne žeravom uhlí 2 minúty z každej strany.
4. Krevety pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme cesnakovým olejom. Servírujeme s čerstvým bielym chlebom, ktorý namáčame do cesnakového oleja.

Lúpať či nelúpať?
– Lúpané krevety sa na grile rýchlejšie vysušia. Ich konzumácia je však praktickejšia.
– Nelúpané krevety dodajú jedlu výraznejšiu chuť. Na tanieri sa s nimi však viac popasujete.

Tip: Čerstvé, nepredvarené krevety majú sivú farbu. Tepelnou úpravou zružovejú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. november 2024 17:20