Brokolica je na prípravu variabilná zelenina. Dá sa dusiť, zapekať, hodí sa do šalátov alebo ako príloha k mäsám. Keďže patrí k chuťovo málo výrazným druhom zeleniny hodia sa k nej výraznejšie omáčky alebo dipy, respektíve v prípade šalátov, korenistejšie alebo bylinkové zálievky. Teraz vám prezradíme recept na jednoduché ale výborne palacinky s brokolicou!
Palacinky plnené omáčkou z brokolice, modrého syra a šampiňónov
Suroviny na náplň:
200g brokolice
50 g syra s modrou plesňou (napr. roquefortu, gorgonzoly)
2 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
5 ks šampiňónov
plátok masla
60 ml zeleninového, resp. vody (ak šampiňóny pustia viac šťavy,
dam vývaru)
soľ, korenie
Palacinky:
400 ml mlieka
200 g hladkej múky
2 ks vajcia
soľ
olej na pečenie palaciniek
Postup prípravy náplne: Na jemno nakrájanú cibuľu pomaly opražíme na masle. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a necháme prehriať. Cesnak dlho nepražíme, inak zhorkne. Šampiňóny nakrájame na plátky a pridáme k základu. Zmes dochutíme soľou, korením a zľahka opražíme. Pridáme vývar a podusíme do mäkka. Odstránime zo sporáku a ešte do teplej zmesi zamiešame rozdrobený syr, až kým sa nerozpustí. Brokolicu umyjeme, očistíme a rozdelíme na malé ružičky. Dáme ju variť do viacej vody na cca 5 – 10 min. Dĺžka varenia závisí od veľkosti kúskov, na ktoré je naporcovaná. Uvarenú brokolicu scedíme a ponoríme do studenej vody. Náhle schladenie má za úlohu zastaviť proces varenia, vďaka tomu si zachová