shutterstock.com
StoryEditor

Milujete tvaroh? Pripravte si cez víkend takéto tvarohové mňamky!

08.05.2020, 16:00
Recepty a tipy
Tvarohové koláče sú svieže, šťavnaté a chutia celej rodine. My pre vás máme recepty na naše najobľúbenejšie. Vyskúšate?

Mriežkový tvarohový koláč
Suroviny:
Rozpis na 16 kusov:
150 g polohrubej múky
30 g práškového cukru
1 kypriaci prášok
1 žĺtok
70 ml smotanového jogurtu
1 PL citrónovej šťavy
štipka soli
100 g masla
Na náplň:
250 g mäkkého tvarohu
200 ml tučného jogurtu
60 g práškového cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 vajce

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sladké Nebe? (@sladkenebe),


Postup:
1. Múku preosejeme s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Pridáme žĺtok, jogurt, citrónovú šťavu, štipku soli, na kúsky nakrájané maslo a všetko spracujeme na hladké cesto.
2. Cesto uložíme do chladničky na 30 minút. Potom ho rozdelíme na dva diely. Jeden diel cesta rozvaľkáme na plát a vložíme do pekáča s rozmermi 30 x 40 cm.
3. Predpečieme pri 180 °C asi 20 minút. Tvaroh zmiešame s jogurtom, cukrom, so škrobom a s vajcom. Náplň rozotrieme na predpečený korpus.
4. Zvyšné cesto rozvaľkáme na tenký plát, pokrájame na prúžky, z ktorých vytvoríme mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným bielkom, ktoré nám zvýšilo z cesta, a dopekáme pri 160 °C asi 40 minút.

Čas prípravy: 60 minút (bez vychladenia cesta)
1 kus obsahuje: 1 305 kJ/312 kcal

Kysnutý tvarohový koláč
Suroviny:
Rozpis na 12 kusov:
Na cesto:
500 g hladkej múky
štipka soli
100 g krupicového cukru
25 g droždia
50 ml mlieka
2 žĺtky
250 ml smotany na šľahanie 33 %
100 g masla
Na tvarohovú náplň:
500 g mäkkého tvarohu v kocke
2 žĺtky
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 PL citrónovej šťavy
1 PL nastrúhanej citrónovej kôry
50 g hrozienok
2 PL rumu
1 vajce na potretie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Denisa Y. (@pani.tovarnikova),


Postup:
1. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, cukor a premiešame. Uprostred urobíme jamku, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Potom primiešame žĺtky, vlažnú smotanu a rozpustené maslo. Spracujeme vláčne cesto, ktoré zakryjeme, a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
2. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, s oboma cukrami, so šťavou a s postrúhanou kôrou z citróna. Hrozienka namočíme do rumu.
3. Cesto po nakysnutí zľahka prepracujeme a rozvaľkáme na tenký plát. Z plátu vykrojíme kolieska s priemerom asi 6 cm, každé potrieme tvarohovou plnkou a pridáme hrozienka. Potom každé koliesko prehneme na polovicu a okraje pritlačíme k sebe. Kladieme do okrúhlej koláčovej formy, kým nespotrebujeme celé cesto. Do stredu vytvoríme z cesta guľôčku a koláč necháme pri izbovej teplote cca 20 minút odležať.
4. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť na kovovej mriežke.

Čas prípravy: 50 minút (bez kysnutia a odležania)
1 kus obsahuje: 1 354 kJ/323 kcal

Tvarohový mramorový koláč
Suroviny:
Rozpis na 12 kusov:
Na cesto:
180 g polohrubej múky
20 g kakaa
70 g práškového cukru
140 g masla
1 vajce
Na náplň:
500 g mäkkého tvarohu
200 g kyslej smotany
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
1 vanilkový puding
3 vajcia
50 g tmavej čokolády
brusnice na ozdobenie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Veronika Žatkuliaková (@inspiracie.sk),


Postup:
1. Múku preosejeme s kakaom a práškovým cukrom. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajce a vypracujeme pevné cesto, ktoré uložíme asi na hodinu do chladničky.
2. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, s obomi cukrami, pudingovým práškom a vajcami.
3. Cesto rozvaľkáme na guľatý plát, vložíme ho do tortovej formy s priemerom 24 cm a pritlačíme ho na okraj do výšky 4 cm. Do formy s cestom nalejeme tri štvrtiny náplne. Do zvyšnej náplne vmiešame rozpustenú čokoládu a nalejeme ju na svetlú náplň. Obráteným koncom varešky vytvoríme mramorovanie.
4. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme na izbovú teplotu a potom formu zložíme. Koláč uložíme do chladničky najmenej na 5 hodín stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme povrch brusnicami.

Čas prípravy: 50 minút (bez odležania a tuhnutia)
1 kus obsahuje: 1 421 kJ/339 kcal

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:42