Miešaný nápoj má v sebe istú nonšalantnosť a rafinovanosť. Vytvoriť receptúru, ktorá prekročí hranice štátu a ani čas jej neuberie na popularite, nie je jednoduché. Budete na to potrebovať správne naladené chuťové bunky, odvahu experimentovať a zásobu ingrediencií. Znie to komplikovane? Možno, ale ak neplánujete vyhrávať barmanské súťaže, stačí, ak svoj obľúbený miešaný nápoj doladíte vlastnou „tajnou“ ingredienciou.
7th Heaven
Jednoduchý retro koktail na báze ginu, grapefruitového džúsu a Maraschina má viacero variantov. Prvýkrát sa objavil v knihe Savoy Cocktail Book z roku 1930. Pôvodný recept Harryho Craddocka obsahoval Old Tom gin a bol ozdobený čerstvou mätou.
Potrebujeme:
5 cl ginu
1,5 cl likéru Maraschino
1 cl čerstvej grapefruitovej šťavy
ľad
Postup:
Všetky suroviny dáme do šejkra s ľadom, pretrepeme a nalejeme do vychladených pohárov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
White Russian
Biely Rus alebo Biely medveď sa stal známym vďaka filmu Big Lebowski, kde ho s obľubou popíjal hlavný hrdina Dude (Jeff Bridges). Predchodcom White Russian je Black Russian – „tmavá“ verzia koktailu, ktorá neobsahuje smotanu. S Ruskom tento nápoj nemá nič spoločné, teda okrem vodky, od ktorej je odvodený názov.
Potrebujeme:
5 cl vodky
2 cl kávového likéru
3 cl šľahačkovej smotany
ľad
Postup:
Do pohára s ľadom postupne pridávame všetky ingrediencie a nakoniec premiešame.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Cosmopolitan
Jeden z najznámejších koktailov sa zrodil v New Yorku v roku 1987. Skutočnú slávu mu však priniesol kultový seriál Sex v meste.
Potrebujeme:
5 cl citrónovej vodky
1,5 cl likéru Cointreau
2,5 cl brusnicového džúsu
0,75 cl limetkovej šťavy
ľad
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do šejkra s ľadom a premiešame. Podávame bez ľadu s plátkom citróna alebo mesiačikom limetky.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Negroni
Populárny drink oslavuje tento rok sté výročie vzniku a spája sa s ním zaujímavá historka. Gróf Camillo Negroni si rád a údajne často vychutnával svoje obľúbené Americano (Campari, sladký vermút a sóda) v bare Caffé Casoni v talianskej Florencii. Pri jednej návšteve dostal chuť na niečo silnejšie. Barman mu vyhovel, sódu nahradil ginom a drink ozdobil pomarančom.
Potrebujeme:
3 cl ginu
3 cl sladkého červeného vermútu
3 cl Campari
pomaranč
ľad
Postup:
Do vychladeného pohára nalejeme gin, vermút a Campari. Prisypeme ľad (až po vrch pohára) a krátko miešame. Ozdobíme kúskom pomaranča.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Mai Tai
O vzniku tropického ovocného koktailu kolujú viaceré príbehy. Podľa jedného z nich drink prvýkrát namiešali v roku 1994 v Oaklande v Kalifornii. Majiteľ reštaurácie Trader Vic’s ho údajne ponúkol priateľom, ktorí ho prišli navštíviť z Tahiti.
Suroviny
4 cl tmavého rumu
2 cl svetlého rumu
1,5 cl likéru Curaçao
1,5 cl mandľového sirupu
1 cl limetkovej šťavy
plátky ananásu
ľad
Postup:
Do šejkra nalejeme všetky suroviny okrem tmavého rumu. Dobre pretrepeme, prelejeme cez sitko do vysokého pohára. Pomaly dolejeme tmavý rum a na záver drink ozdobíme plátkom ananásu.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
French 75
Osviežujúci citrónový koktail vznikol v období prvej svetovej vojny. Skladá sa z ginu, cukrového sirupu, citrónovej šťavy a zo šampanského. V niektorých receptoch sa používa namiesto ginu koňak.
Potrebujeme:
3 cl ginu
1 cl cukrového sirupu
1,5 cl citrónovej šťavy
6 cl sektu/šampanského
citrónovú kôru
ľad
Postup:
Gin, cukrový sirup a citrónovú šťavu nalejeme do šejkra. Pridáme ľad a všetko spolu pretrepeme. Prelejeme cez sitko do vychladeného pohára, prilejeme sekt a premiešame. Nakoniec ozdobíme kúskom citrónovej kôry.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame