Zemiakové knedle plnené údeným mäsom
Príprava: 30 minút & Varenie: 10 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
400 g údenej krkovičky, 1 kg zemiakov, 2 vajcia, 1 PL masti, 1 cibuľu, 300 g hrubej múky, 100 g detskej krupice, 500 g kyslej kapusty, soľ, 10 guľôčok nového korenia, 3 bobkové listy
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a dáme aj so šupkou uvariť do osolenej vody domäkka. Keď sú uvarené, vyberieme ich, necháme vychladnúť a ošúpeme. V miske ich roztlačíme alebo nahrubo nastrúhame, pridáme vajce, trochu soli, krupicu a toľko múky, aby vzniklo dobre tvarované cesto.
Na panvici rozpálime masť a dáme do nej opekať cibuľku nakrájanú najemno. Potom pridáme údené mäso nakrájané na kocky a zmiešame. Necháme trochu vychladnúť a začneme formovať knedle. Vždy si zoberieme kúsok cesta, urobíme z neho placku, rukou alebo lyžicou vložíme doprostred trochu plnky a zabalíme do tvaru knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody asi na 10 – 12 minút.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Naše tipy:
• Pred podávaním gazdinky dávali na knedle najčastejšie opraženú cibuľku, slaninku alebo strúhanku. Strúhanka patrila aj na sladké knedle, rovnako ako mletý mak, tvaroh alebo opražený strúhaný perník.
• Dnes máme omnoho väčšie možnosti. Slané knedle môžeme posypať parmezánom, opraženými semienkami alebo vločkami, či klíčkami. Okrem cibuľky môžeme opražiť jemné rezance zeleru, mrkvy alebo dobre vyžmýkanej kapusty.
• Na sladké knedle sa hodia opražené orechy, semienka alebo sušený kávový nápoj.
• Práškový cukor môžeme nahradiť prírodným sirupom, melasou.